|
Blagay Tekkesi"nden Konjic Köprüsü"ne...

Mostar yakınlarındaki Blagay Tekkesi hakkında ilk bilgileri seksenli yıllarda yayın hayatının en önemli dergilerinden biri olan İLİM VE SANAT''ta yayınlanmış olan, eğer yanlış hatırlamıyorsam, Ahmet Kot tarafından çekilmiş fotoğraflardan öğrenmiştim. Bir sanat ve bilim dergisi olan İLİM VE SANAT mevsimlik yayınlanıyor ve o günün şartlarında son derece ileri bir biçim ve üslupta basılıyordu. Her sayısında derginin orta sayfalarında birinci hamur kuşe kağıda basılmış çeşitli sanat eserlerinin fotoğrafları yer alıyordu.

Bu dergiyi takip edenler bir yandan çeşitli konularda kaleme alınmış özgün makaleleri okuma, diğer yandan da sanat eserleriyle ilgili fotoğrafları görme imkanı buluyorladı. İlk sayısı 1985''te yayınlanan dergi baştaki kalitesini koruyamamış ve ilerleyen yıllarda hem periyodunda aksamalar yaşamış hem de kalitesinden ciddi tavizler vermişti. Derginin sürekli okurları ilk yıllardaki alımlı, yüksek kaliteli ve zengin içerikli derginin özlemini her zaman duymuşlardır.

Bu derginin ilk sayılarından birinde yayınlanan Blagay Tekkesi''yle ilgili fotoğraflar herkesin ilgisini çekmiş ve günlerce konuşulmuştu. Bilindiği gibi o zaman Yugoslavya''nın sınırları içerisinde bulunan bu bölge hakkında sağlıklı bir bilgi alışverişi, kolay ulaşım imkanları ve bugünkü düzeyde yakın münasebetler yoktu. Saraybosna, Prizren, Kosova, Üsküp ve diğer yerlerdeki toplumsal hayat, tarihi miras ve eserlerle ilgili sağlıklı bir bilgilenme imkanı bulunmuyordu. Böyle bir ortamda yani henüz Soğuk Savaş yıllarının devam ettiği bir dönemde, sosyalist ve baskıcı rejimle maruf bir bölgedeki bir tekke ile ilgili egzotik denebilecek görüntüler ve bilgiler herkesin ilgisini çekmişti.

Bu fotoğrafların bende bıraktığı derin iz, her zaman Balkanlar ve Bosna-Hersek gündeme gelince hep Blagay Tekkesi''ni hatırlar burayı görmenin nasıl mümkün olacağını merak ederdim. Nihayet Eylül 2007''de burasını ziyaret etme imkanı buldum. Kapalı ve soğuk bir sonbahar gününde merhum Sabahattin Zaim hoca ve bir ekiple burasını ziyaret etmiş, değerlendirmelerde bulunmuş, bahçesinde kahve içmiş, fotoğraflar çekmiş ve hoş vakitler geçirmiştik.

Burasını görüp de insanın duygulanmaması, manevi dünyanın derin dehlizlerine dalmaması, böyle bir ortamda insanın nasıl bir ruh zenginliği içerisinde bulunduğunu merak etmemesi mümkün değil. Bu Halveti tekkesi, sufi dünyanın derin ve çarpıcı örneklerini sunmakta, ziyaretçileri varlık dünyasını bir kez daha yeniden düşünmeye davet etmektedir.

Blagay Tekkesi''ni iki yıl sonra, TİKA''nin Bosna-Hersek Cumhuriyeti sınırları içindeki Konjic kasabasında bulunan Konjic Köprüsü''nün restorasyonunun tamamlanıp yeniden hizmete açılması dolayısıyla düzenlenen açılış töreni vesilesiyle ziyaret etme fırsatını bulduk.

Sultan IV. Mehmet''in saltanatı sırasında 1682 yılında inşa edilen Konjic Köprüsü yüzyıllarca hizmet verdikten sonra II. Dünya Savaşı''nda büyük hasar görmüş, sonraki yıllarda yapılan ilavelerle orijinalitesini kaybetmişti. TİKA ile Konjic Belediyesi arasında imzalanan bir sözleşme ile restore edilmesine karar verilmiş ve Karayolları Genel Müdürlüğü''nün kontrolünde çalışmalar bitirilerek hizmete açılmıştır.

Türkiye''den giden kalabalık bir davetli topluluk ile Konjic ve çevredeki halkın yoğun katılımıyla gerçekleştirilen açılış töreni, kelimenin tam anlamıyla "mükemmel"di. Osmanlı medeniyetinin eşsiz sivil mimari örneklerinden biri olan bu köprünün restorasyonunun Türkiye tarafından gerçekleştirilmesinin özel bir anlamı vardır. Osmanlı devletinin geriye çekilirken terk ettiği topraklarda kalan binlerce eser zamanla tahrip olmuş iş göremez hale düşmüştür. Bunların ayağa kaldırılması için Türkiye''nin verdiği aktif destek her türlü övgünün üzerindedir. Gerçekten de TİKA son yıllardaki yeni yapılanması ve organizasyonu ile dünyanın pek çok yerinde büyük hizmetlere imza atmakta, Türkiye''nin göğsünü kabartan çalışmalar yapmaktadır. Ta Afrika''nın içlerinden Rusya steplerine, Balkanlar''dan Orta Asya yaylalarına kadar her tarafta ve her alanda yürütülen çalışmalar Türkiye''nin yeni imajı ve rolü ile yakından ilgili olmalıdır.

Konjic Köprüsü''nün açılış programını takip ederken bir yandan tarihin derinliklerine dalıp gelişmeleri zihnimde değerlendirirken diğer yandan toplumlar arasındaki yakınlaşmanın, dayanışmanın ve işbirliğinin her türlü sorunu aşmada nasıl etkin bir yöntem olduğunu somut olarak görmek mümkün oluyordu. Törende Konjic''ten geçen Neretva nehrini kaplayan onlarca zodyaktaki gençlerin Türkiye-Bosna/Hersek dostluğuna verdikleri derin destek geleceğe yönelik olarak ümitlenmemize imkan veriyordu.

15 yıl önce
default-profile-img
Blagay Tekkesi"nden Konjic Köprüsü"ne...
İnsaf!
Dağ yürekli adamların büyük seçimine doğru
Demografik dönüşüm
Seçim bitsin, önümüze bakalım!
Yerel seçime ramak kala: DEM, Yeniden Refah ve İYİ Parti