|
2020 yılı ekonomik büyüme rakamı açıklanıyor


Bugün Türkiye ekonomisinin hem 2020 yılı 4. çeyrek (Ekim, Kasım, Aralık) dönemi ekonomik büyüme rakamı hem de 2020 yılına ait yıllık ekonomik büyüme rakamı açıklanıyor.
Salgın dönemini kapsadığı için açıklanacak olan ekonomik büyüme rakamı önemli.
Salgın dönemi olmasının yanında, Türkiye 2020 yılının son çeyreği içerisinde bir yandan hızlı bir kur hareketliliği yaşarken diğer yandan ekonomi yönetimin değişimiyle beraber başta faiz olmak üzere politika değişikliklerine gitti.

Dolayısıyla söz konusu gelişmelerin ardından 2020 yılının son çeyreğinde ekonomik büyüme rakamının kaç geleceği merakla bekleniyor.

ÖNCÜ GÖSTERGELER EKONOMİK BÜYÜME İÇİN NE DİYOR?

Bu yazıyı yazarken ekonomik büyüme rakamları henüz açıklanmamıştı. Siz bu yazıyı okurken ekonomik büyüme rakamları açıklanmış olacak ama biz öncü göstergelere bakarak ekonomik büyümenin kaç olarak gerçekleşeceği konusundan bir tahmin yapacağız.

Ekonomik büyümenin birçok öncü göstergesi var. Bu öncü göstergeler arasında en önemlisi şüphesiz sanayi üretimidir. Çünkü
ekonomik büyüme rakamı ile söz konusu dönemdeki sanayi üretimi arasında güçlü bir ilişki bulunduğunu açıklıkla ifade etmek gerekir.
Sanayi üretim endeksi 2020 yılının 4 çeyreğinin başlangıcı olan Ekim ayında beklentilerin aksine yıllık ölçütte
yüzde 10,2 artarken,
Kasım ayında yıllık
yüzde 11
ve Aralık ayında ise yıllık bazda
yüzde 9 artış gösterdi.
Diğer yandan, son çeyrek aylarını kapsayan bu Ekim, Kasım ve Aralık ayları beraber değerlendirildiğinde, üç aylık dönemin sanayi üretiminde ortalama yüzde 10’luk bir artışı ortaya koyduğunu söyleyelim.
Bu sanayi üretim artışının yüksek oranda dolarizasyonun hâkim olduğunu ve sonrasında merkez bankasının faizleri arttırdığı bir dönemde gerçekleşmiş olması önemli.
EKONOMİK BÜYÜMEYE YÖNELİK BEKLENTİLER NEDİR?
AA Finans Büyüme Beklenti Anketi’ne göre, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın (GSYH) 2020 yılı 4. çeyrekte yüzde 7 artması bekleniyor.
Bu ankete katılan ekonomistlerin öngörülerindeki ekonomik büyüme oranı yüzde 5 ile yüzde 8,3 aralığında yer aldı.

TÜİK tarafından daha önce açıklanan 2020 yılı 1. Çeyrek ekonomik büyümesi yüzde 4,5’idi. 2. Çeyrek büyüme rakamı yüzde -9,9 iken 3. Çeyrek ekonomik büyüme rakamı ise yüzde 6,7 olmuştu.

Son çeyrek için yüzde 7 olan ekonomik büyüme tahmini ile daha önceki çeyreklerde gerçekleşen büyüme rakamları birlikte ele alındığında Türkiye ekonomisinin
2020 yılı ekonomik büyüme rakamına ilişkin beklentilerin ortalamasının yüzde 2,2 olduğunu ifade edelim.

Bu ankette ekonomistlerin 2020 yılı için ekonomik büyüme beklentisi de yüzde 1,2 ile yüzde 2,5 aralığında yer alıyor.

Açıkçası benim beklentim ise 2020 yılında Türkiye ekonomisinde ekonomik büyümenin yüzde 2,1 ile yüzde 2,3 arasında gerçekleşeceği yönünde.
2021 YILI İÇİN EKONOMİK BÜYÜME BEKLENTİSİ
Covid-19 salgınının, 2020 yılında olduğu gibi 2021 yılında da etkili olacağı tahmin ediliyor.
Her ne kadar dünyada ve Türkiye’de aşılar uygulanmaya başlamış olsa da aşıya erişimin kolay olmaması, aşılama sürecin uzun olması ve bu aşıların etkinliği konusundaki soru işaretleri dolayısıyla ekonomideki normalleşmenin ne zaman sağlanacağı konusunda belirsizlikler hâkim.

Bu belirsizlikler ekonomik büyüme beklentilerini de etkilemektedir.

Diğer yandan, 2020 yılı sonlarında merkez bankasının aldığı faiz artırma kararının olası normalleşme ile beraber kuşkusuz ekonomide
başlayacak canlılığın ve ekonomik büyümenin önünde en büyük engel olduğunu söyleyebiliriz.
Bu nedenle 2021 yılında bir yandan daha yüksek ekonomik büyümenin gerçekleştirilmesi beklenirken diğer yandan fiyat istikrarının sağlanması konusundaki politikaların uygulanacağı bir yıl olacaktır.
#Ekonomi
3 yıl önce
2020 yılı ekonomik büyüme rakamı açıklanıyor
Evvelbahar
Siz hiç “ayben”e para gönderdiniz mi?
Irak: Kurtların sessizliği…
Direniş meşrudur, tükür kardeşim
Columbia’da ‘Filistin’le Dayanışma Çadırları’