|
COVID-19 pandemisinin ekonomik, politik ve sosyal etkileri

2019 yılı sonunda Çin’de patlak veren ve tüm dünyaya yayılan koronavirüs pandemisi ekonomik, politik ve sosyal anlamda pek çok etkiler meydana getirdi.

EKONOMİK ETKİLER

Salgının yayılmasıyla birlikte tüm dünyada uygulanan karantinalar hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ekonomilerde derin tahribatlara neden oldu. Düşen talep, azalan üretim ve kötüleşen beklentiler ekonomik daralmaları derinleştirdi.

Uluslararası ekonomik kurum ve kuruluşları, içinde bulunduğumuz 2020 yılında neredeyse tüm ülkelerde ekonomik büyümenin negatife döneceğini tahmin ediyor. Çünkü, tüm dünyada ticaret daraldı, tedarik zincirleri koptu, turizm neredeyse sıfırlandı, işsizlik yüksek boyutlara ulaştı.

Pandemi ile beraber özellikle sağlık altyapısının ve sağlık endüstrisi yatırımlarının önemini ortaya koydu. Kimi gelişmiş ülkelerin bile yoğun bakım ekipmanları, solunum cihazları ve maske temininde zorlandığına şahit olduk.

Öte yandan, tarımsal üretim, gıda arz güvenliği ve ilaç endüstrilerinin önemi de bir kez daha ortaya çıktı. Yeni dönemde sağlık, gıda ve ilaç endüstrilerinde yeni yatırımların yapılacağı ve destekleneceği aşikâr.

Üretime yönelik etkilerin yanında bu süreç ekonomik anlamda sosyal politikaların etkinliğinin önemini, esnek çalışma, uzaktan çalışma ve dijitalleşme adımlarının atılmasının gerekliliğini de ortaya koymuş oldu.

POLİTİK ETKİLER

Pandeminin ekonomik etkilerinin yanında politik etkileri de oldukça önemli. Pandemi sürecinin yönetiminin kalitesi pek çok gösterge ile ölçülebilir. Toplam vaka sayıları, toplam vefat sayıları, sağlık hizmetlerinin kalitesi, ekonomik ve sosyal destekler bunlardan bazıları.

Pek tabi ki, bu süreci daha iyi yöneten ülkelerde hükümetler başarılı addedilirken, süreç yönetiminin çığırından çıktığı, sağlık sistemlerinin çöktüğü ülkelerde hükümetlerin başarısızlıkları konuşulacak. Bu da hükümetlerin geleceği ve siyasi gelecekleri için önemli bir test olduğu açıktır.

Pandeminin politik etkilerinin uluslararası boyutlarının olacağını söylemeliyiz. Pandemi koşullarında global üretim alanında yeni tedarik zincirleri kurulabilecek, yeni üretim merkezleri ve yeni işbirlikleri oluşabilecektir.

SOSYAL ETKİLER

Son olarak da pandeminin sosyal etkilerine değinmek gerekir. Virüsün özellikle temas çevresinden ve damlacık yoluyla bulaşması sosyal ilişkilerde de yeni bir döneme girildiğini gösteriyor tabi ki.

Yeni normalde sosyal devlet kavramının öneminin giderek artacağını söyleyebiliriz. Ayrıca, bu dönemde ülkelerin özellikle sağlık, gıda ve ilaç gibi alanlarda kendi kendisine yetme yolunda adımlar atacağını tahmin etmek de zor değil.

Evde kalma, sosyal ortamlarda bulunamama, komşu ve akraba ziyaretlerinin olmaması insanların sosyal hayatlarında önemli değişimler getiriyor. İnsanların çalışma ve iş yapma şekilleri, iletişim kurma biçimleri, sosyalleşme süreçleri virüsün yayılmasını engellemek üzere dönüşümler yaşıyor.

Pandemi sürecinin sosyal ve toplumsal etkilerinin kişinin gelir düzeyine, yaşadığı şehre, eğitim seviyesine göre farklılaştığı da ifade ediliyor. Bu noktada ekonomik etkilerin bertaraf edilmesi amacıyla atılan adımlar kadar, pandeminin sosyal ve toplumsal olumsuz etkilerinin giderilmesi amacıyla politikalar ortaya konulması da büyük önem arz ediyor.

Pandeminin ekonomik, politik ve sosyal etkilerini bu şekilde özetlemek mümkün. Bu etkilerin detaylı olarak analiz edildiği çalışmalar da oldukça değerli. Prof. Dr. Dilek Demirbaş, Prof. Dr. Veysel Bozkurt ve Prof. Dr. Sayım Yorğun editörlüğünde değerli akademisyenlerin katkılarıyla hazırlanan “COVID-19 Pandemisinin Ekonomik, Toplumsal ve Siyasal Etkileri” isimli kitap da bu doğrultuda çok değerli analizleri barındırıyor.

#Padenmi
#Covid-19
#Ekonomi
#Politika
4 yıl önce
default-profile-img
COVID-19 pandemisinin ekonomik, politik ve sosyal etkileri
Geri çekilme hızlanacak mı?
28 Şubat zihniyeti varlığını sürdürüyor…
Kamu personelinin sesi olmaya ve sorunlarını gündeme taşımaya devam ediyoruz
‘Beşikten mezara kadar ilim’
Sarhoştum, hatırlamıyorum