|
Erzurum’da kadın kooperatifleri

Yerel kalkınmada farklı arayışlar hep olmuştur. Özellikle yerel ürünlerin üretimi ve pazarlara ulaştırılmasının sağlanması adına kooperatiflerin hayata geçmesi yerelde yeni bir heyecan oluşturuyor.

Hele ki, bu pandemi döneminde başlatılan kooperatif girişimleri hem yerel kalkınmanın önünü açıyor hem de bölgedeki potansiyelin harekete geçirilmesi açısından çok önemli görevler üstleniyorlar.

Özellikle de Covid-19 döneminde online satışların, gittikçe artması ve hayatımızın önemli bir parçası olması nedeniyle kooperatiflerin tüketicilere daha kolay ulaşmaları açısından önemli bir fırsat sunmaktadır.

Bu vesileyle, bugün size Erzurum’da sayıları 7’ye ulaşan ve daha da artması beklenen kadın kooperatif girişimlerinden bahsedeceğim.
ERZURUM’DA KADIN KOOPERATİFLERİ
Şehirlerin sahip oldukları avantajları kullanarak öne çıkmaları çok önemli. Erzurum’da da yerel kalkınmaya katkı sağlamak için şimdilik 7 kadın kooperatifi faaliyet göstermekte.
Şimdilik diyorum, çünkü öyle bir heyecan oluşmuş ki sayıları bu yıl içerisinde daha da artacağa bekleniyor.
Açıkçası Ticaret Bakanlığı'nın Ticaret İl Müdürlüğü üzerinden verdiği KOOP-DES
hibe
ve destekler kooperatif süreçlerini hızlandırmış ve başarılı sonuçlar ortaya çıkarmış.
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı’nın (KUDAKA) sağladığı destekler ve tabii
yerelde belediyelerin katkısı da çok önemli.
Özellikle KUDAKA’nın yerelde çok önemli sorumluluğu var.
KUDAKA amacını ifade ederken de şöyle diyor
: “Bölgedeki kurumlar arası işbirliğini geliştirmek, kaynakların yerinde ve etkin kullanımını sağlamak ve yerel potansiyeli harekete geçirmek suretiyle, ulusal kalkınma planı ve programlarda öngörülmüş olan ilke ve politikalarla uyumlu biçimde bölgesel gelişmeyi hızlandırmak, sürdürülebilirliğini sağlamak, bölgeler arası ve bölge içi gelişmişlik farklarını azaltmaktır.”
ERZURUM KADIN KOOPERATİFİ
Zeynep Polat öncülüğünde kadın iş gücünün katılımını sağlamak, üreten kadını teşvik etmek, istihdamı artırmak ve ekonomiye destek olmak amacıyla
Erzurum Kadın Kooperatifi
kurulmuş.
Erzurum Kadın Kooperatifi ilk etapta üç yerel ürünü; bal, pekmez ve kuru fasulyeyi belirlemişler. Yöresel ürünlerin ulusal piyasalar ile tanışması konusunda önemli yol almışlar.
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden de danışmanlık alıyorlar.

Arıcılık yani bal üretimi her ne kadar erkek işi gibi görünse de kırsalda kadının elinin değmediği hiçbir ürün yok. Kadınlar, eşleriyle, kardeşleriyle, kızlı-erkekli evlatlarıyla bu işi yapıyorlar. Bazı üreticiler bu yıl pandeminin etkisiyle üretimden vazgeçmelerine rağmen onlarla görüşüp, üretim noktasında hepsini ikna etmişler. Hatta, Erzurum’da standartların üstünde temiz hakiki bir bal ürettiklerini belgelemişler.

Erzurum Kadın Kooperatifi olarak satış/pazarlama kanallarını hazır hale getirmişler.
Kooperatifte
kadın girişimciler,
ürünlerini
hem ulusal hem de uluslararası düzeyde online satışa sunuyorlar.
Bir başarı hikayesi olduğu açıktır.
KALKINMADA YERELE
ÖNCELİK VERMEMİZ LAZIM

Gerçekten istenilince oluyormuş. Bu tür birlikteliklerin yereldeki potansiyelin ekonomiye katılmasına, yerel düzeyde ekonomik kalkınmanın sağlanmasına ve yerel istihdamın artmasına katkı açısından çok önemli olduğu tartışma götürmez.

Bu gibi çalışmaların başarılı olması için yereldeki kurum ve kuruluşlara da önemli görevler düşmekte. Özellikle kalkınma ajanslarının hem
destek hem de yönlendirme yapması bu çalışmaların başarılı olmasının yanında sürdürülebilir olması açısından da kritik öneme sahiptir.
#Erzurum
3 yıl önce
Erzurum’da kadın kooperatifleri
İkiyüzlü dünyanın 200 günü
Garson nereye baksın?
İnsafsız takas!
Erdoğan’ı/AK Parti’yi Kürtsüz bırakma operasyonu…
Riyakâr Bey ile ‘Yamyam’ Biraderler