|
Sosyal yardımları kim vermeli?

Türkiye’de sosyal yardımlar, 1986 yılında çıkarılan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu ile Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları (SYDV) eliyle dağıtılmaktadır. Ülke genelinde toplam olarak 1.003 tane Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı bulunmaktadır.

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları (SYDV) dışında belediyeler, bazı kamu kuruluşları ve STK’lar da ihtiyacı olan kişilere yardım yapıyorlar.

Ancak kamu kurum ve kuruluşlarının verdikleri sosyal yardımların tek elden toplanması ve sosyal yardımlar alanında mükerrerliğin azaltılması amacıyla 2010 yılında Bütünleşik Sosyal Yardım Bilgi Sistemi hayata geçirildi.

Şu anda Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü’nün yönettiği bu sistem ile öncelikle Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları arasında eşgüdümün sağlanması, kamu kurum ve kuruluşlarının, belediyelerin ve mümkünse STK’ların verecekleri yardımların tek çatı altında toplanması ve dağıtılması hedeflendi.

PEKİ NEDİR BU BÜTÜNLEŞİK SOSYAL YARDIM BİLGİ SİSTEMİ (BSYS)

Bütünleşik Sosyal Yardım Bilgi Sistemi, 22 farklı kurumdan gelen verileri bütünleştirerek 112 web tabanlı hizmet kolaylıkla erişilebilen tek bir portal üzerinden sunuluyor.

Bütünleşik Sosyal Yardım Bilgi Sistemi sayesinde yoksul ve muhtaç kişilerin sosyal yardım başvurularının alınması ve sosyo-ekonomik bilgileri ile servet unsurlarının merkezi veri tabanlarından sorgulanması yapılıyor.

Bütünleşik Sosyal Yardım Bilgi Sistemi ile kime ne kadar yardım yapılması gerektiğine objektif olarak karar verilebiliyor.

Bütünleşik Sosyal Yardım Bilgi Sistemi ile Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları arasında eşgüdüm sağlanması ve sosyal yardım yararlanıcılarına verilecek yardımlarda mükerrerliğin sona erdirilmesi kolaylıkla sağlanabiliyor.

Bütünleşik Sosyal Yardım Bilgi Sistemi, ihtiyacı olan kişilere ve ailelere sosyal yardımın gitmesini sağladığı için sosyal yardımların adil dağıtımı gerçekleşiyor.

Bütünleşik Sosyal Yardım Bilgi Sistemi ile sosyal yardım alan hanenin sosyo-ekonomik durumuna ait mahallinde yapılan sosyal incelemeye ilişkin raporların tutulması ve muhtaçlık kararının verilmesi kolaylaşıyor.

Bütünleşik Sosyal Yardım Bilgi Sistemi ile sosyal yardım için başvuran kişilerin yapmış oldukları sosyal yardım başvuru sonuçları E-Devlet kapısı üzerinden kolayca görüntülenebiliyor.

BELEDİYELER SOSYAL YARDIM VERMELİ Mİ?

Son dönemlerde belediyelerin başlattıkları yardım ya da bağış kampanyaları nedeniyle belediyeler, sosyal yardım vermeli mi vermemeli mi tartışmasını beraberinde getirdi.

Şu bir gerçek ki, belediyelerden sosyal yardım alan kişilerin başka kurumlardan da yardım alma ihtimali mükerrerliğe neden olduğundan bu durum sosyal yardımlardan beklenen faydayı azaltacaktır.

Belediyelerin sosyal yardımları verirken adil ve objektif kriterler yerine çoğunlukla siyasi kriterleri baz almaları nedeniyle bu durum hak eden kişilerin sosyal yardım alamamasına neden olacak ve dolayısıyla bu yardımların hedef kitleye ulaşmasını engelleyecektir.

Belediyelerin sosyal yardım veren kurumlardan çıkarılması ile belediyelerin yerel faaliyetlere daha çok odaklanırlar.

BELEDİYELER DE BÜTÜNLEŞİK SOSYAL YARDIM BİLGİ SİSTEMİNE DAHİL OLMALI

Belediyeler Bütünleşik Sosyal Yardım Bilgi Sistemine dahil olmaları gerekiyor. Bunun için bu konuda açık yasal düzenlemelerin yapılması gerekiyor.

Bu yol ile hem gerçekten sosyal yardıma ihtiyaç duyan kişilere ulaşılmış olacak hem de bu kişilere daha çok yardım yapılması sağlandığı için sosyal yardımlar da amacına ulaşmış olacaktır.

Ayrıca mükerrerliğin ortadan kalkması ve tüm yardımların tek elden toplanılması ile artacak kaynaklar sayesinde ihtiyacı olan kişilere belli bir gelir garantisi sağlayacak Asgari Gelir Desteği gibi yeni bir sistemin de gündeme gelmesi söz konusu olacaktır.

Bu tartışmaların sosyal yardım alanında yeni bir sistemin ve dönemin başlangıcı olması dileğiyle.

#Sosyal yardım
#Belediye
#Gelir
#Tartışma
4 yıl önce
Sosyal yardımları kim vermeli?
Cihat için anne baba izni şart mı?
İnsaf!
Dağ yürekli adamların büyük seçimine doğru
Demografik dönüşüm
Seçim bitsin, önümüze bakalım!