|
Milli mutabakata muhalefet ve Kürtler

Milli ve yerli ittifak, Türkiye’nin büyük sistem değişimi ve terör saldırılarıyla gelen yeniden merkezileşme ihtiyacından doğdu. Türkiye bir yandan terör saldırılarıyla uğraşıyor, öte yandan da sistemini köklü bir biçimde değiştirmek istiyor. Böylesi bir konjonktürde ittifak çok önemli. Değişimi üstelenen Ak Parti iktidarı ve Erdoğan liderliği ne kadar güçlü olursa değişim de o kadar sorunsuz geçer.


Elbette sistem değişiminde yana olmayanlar ve terör örgütleriyle Türkiye’yi dize getirmek isteyenler ittifaktan rahatsızlık duyacaklar. Milli ve yerli ittifakı durdukları pozisyonlara göre yorumlayacaklar. CHP de bunu yapıyor, HDP de. FETÖ de PKK da bu ittifaktan rahatsız. Bundan dolayı da bu yapılar farklı olmalarına rağmen siyaseten aynı roller etrafında toplanıyorlar. Mücadele stratejilerinin başında ittifakı aşağılamak ve tarafların kendileri ile ilgili algılarını bozmak geliyor.

CHP, MHP’ye güya akıl veriyor. Bahçeli’nin ittifak adımlarını, MHP’nin silinmesine yol açacağını iddia ediyor. Oysa MHP, Türkiye’nin en köklü siyasi hareketlerinden biri. Her zaman farklı tutumlarla ve siyasetlerle varlığını sürdürmesi de bundan. Bahçeli 7 Haziran tarihli seçim sonuçlarından itibaren yeni bir siyaset geliştirdi. Bu siyaset ile de her zaman gündemin önemli bir aktörü haline geldi. 15 Temmuz darbesi karşısındaki duruşuyla milli iradenin ana aktörlerinden biri oldu. Cumhurbaşkanlığı sistemini gündeme getirdi, ittifakı gündeme getirdi ve şimdi 2019 sonrası beş yıl destekten bahsediyor. Bütün bunlar zaten süren değişimde etkili olmak ve MHP siyasetini devletin yeniden yapılanmasında etkili kılmak anlamına geliyor. MHP, Yeni Türkiye arayışına kendi rengini de katarak etkili bir ortak oldu. Liberal ve sosyal demokratlar dışarda kaldı.

İttifaka karşı yükselen diğer bir muhalefet ve akıl verme de MHP’nin Ak Parti ile ittifakı sonucunda (muhafazakar Kürtlerin başta olmak üzere) Kürt oylarının kaybedileceği yönünde. Bu da gerçekçi değil. CHP ve diğer muhalefet kanatları Kürtlere yönelik olarak belli bir algı üretmeye çalışıyorlar. Oysa Bahçeli'nin Yenikapı Ruhu'nda ortaya koyduğu tavır ve söylem bu konuda oldukça yapıcı. Örneğin Türk milleti kavramını yapıcı ve kapsayıcı bir biçimde kullanıyor. Hiçbir Kürt’ü incitecek bir dile başvurmuyor. MHP’nin Kürtlerin sosyolojisiyle sorunu yok, Kürtleri Türkiye’den ayıran ve siyasallaştırarak Türklere karşı örgütleyen yapılara karşı tavrı var.

Milli ve yerli ittifak sadece MHP’den ibaretmiş görüntüsü veriliyor Ak Partili ve Kürt seçmenlere. Oysa Ak Parti son genel seçimlerde tek başına %49 oy almış bir parti. Ana siyasal aktör Erdoğan, Ak Parti'yi kuran ve bugünlere getiren lider. Onun Kürtler için hem kimlik hem de ekonomi için yaptıkları Türkiye tarihinde büyük bir ıslah hareketidir. Kürtler üzerinde PKK ve HDP’nin bölgesel düzeyde ve varoşlarda oluşturduğu hegemonya bunu perdeliyordu. Terörle mücadele sonucunda bu perdelemeye son verildi. Kürtler daha özgür düşünme ve davranma imkanına kavuştu. Bu da Kürt seçmenlerinin daha fazla Ak Partiye yöneleceğine işaret ediyor. Nitekim 16 Nisan referandumunda bunu gördük.

CHP ve diğer muhalefet yapıları MHP tabanına başka bir yüzle ittifakı anlatıyorlar, Kürtlere ise başka bir yüzle. Kürtlere “bakın MHP ile ittifak edip sizi unuttular” diyorlar, MHP tabanına da “bakın sizin siyasal geleneğiniz ve partiniz silindi” diyorlar. Bu siyasal tutarsızlıklardan bir sonuç çıkmaz. Çünkü bugün gelinen noktada MHP milliyetçiliği muhafazarlıkla daha barışık bir konumda. Bu da en fazla ulusalcıları ve sol milliyetçileri rahatsız ediyor. Muhafazakarlar da liberal siyaseti bırakarak milli siyasete yöneldiler. Burada milliyetçiler ve muhafazakarlar birbirine yaklaştı. Sosyolojik tabanları arasında zaten büyük benzerlikler var. Şimdi Türkiye’de köklü bir sistem değişimi yapmak ve milli birliği korumak için muhafazakarlar ve milliyetçiler büyük bir tarihi rol üstleniyorlar. Kürtler de bu coğrafyanın ve bu milletin parçası olarak bu değişimin içinde yer almakla tarihi bir anlam kazanacaklar. Türkiye ile ortak millet olma duruşunu göstererek ABD ve diğer emperyalist rüyalara itibar etmeyecekler.

#Türkiye
#Politika
#HDP
#PKK
#Terör
6 yıl önce
Milli mutabakata muhalefet ve Kürtler
Hala mı Atatürk, Cumhuriyet ve laiklik?
Çocukları ‘yollamadan’ önce...
Türkiye’nin tezlerini kim anlatacak…
Enflasyon ile mücadelede beklentileri kırmak ve fiyat yapışkanlığının önüne geçmek
Cari açık ve Gabar’dan gelecek 3,2 milyar dolar