|
Alternatif RTÜK Yasası

Sizleri bilmem ama ben hükümetin son esprisini çok tuttum.

Anlamışsınızdır, birkaç mizah yeteneği kuvvetli bürokratın hazırlamış olduğu yeni RTÜK Yasası taslağını kastediyorum.

Aynı işi yapan biri olarak kabul etmeliyim ki hükümetin espri yeteneği, benim yeteneğimi fersah fersah aşıyor.

Metnin tamamını okumadım ama Oktay Ekşi''yi bile çileden çıkaran maddelerini basından takip ettim.

O ne ironi, o ne güldürükçü bir mantık öyle!..

Hazırlayanların ellerine sağlık, hiç güleceğim yoktu!

Bu hükümetin, cumhuriyetin gelmiş geçmiş hükümetleri arasında belki de mizah duygusu en güçlü olan hükümet olduğu şeklindeki kanaatim giderek güçleniyor.

Üstelik onlardaki bu muhteşem mizah duygusu bir şekilde toplumumuzun bütün bireylerine de sirayet ediyor.

Naçizane ben de bu toplumun bir evladı olarak bu durumdan etkilenmeden duramıyorum.

Yeni RTÜK Yasası taslağının maddelerini okuduğumdan beri, kafamın içinde aslı kadar komik olmasa da yine de bir miktar komik sayılabilecek başka yasa maddeleri uçuşuyor.

Mesela:

1.RTÜK''ün ismi yeni anlayışa uygun olarak RTÜTK (Radyo Televizyon Üst Tımar Kurulu) ya da RTHGÜK (Radyo ve Televizyonları Hizaya Getirme Üst Kurulu) olarak değiştirilsin!

2.Yeni Kurul, memleket mevzularının konuşulduğu canlı tartışma programları için stüdyolara birer adet kamçılı adam (657''ye tabii bir nevi Indiana Jones) görevlendirsin!

3.Haber spikerlerinin oturduğu koltuklara yasada öngörülen manyetik bir mekanizma bağlanarak, devletin âli menfaatlerine zarar verecek dil ve mantık sürçmelerine karşı bir önleme tedbiri alınsın. Bu sayede, spiker ağzından devlet aleyhine bir şey kaçırırsa, yasaların öngördüğü küçük bir elektrik akımı ile aklı başına getirilsin!

4.Her televizyonun kafasına göre isim ve logo belirlemesi zevzekliğine bir an önce son verilsin. Bütün televizyonlara TRT logosunu kullanma zorunluluğu getirilsin ve hepsi "TRT6", "TRT13", "TRT29", "TRT45", "TRT258" şeklinde sıralansın!

5.Ekrana çıkan herkesin giymek zorunda olduğu bir tek tip giysi belirlensin. Öyle herkes aklının estiği şeyi giyip televizyona çıkmasın!

6.Televizyon programcıları, yönetmenleri, teknik ekipleri, sunucuları, metin yazarları, oyuncuları, figüranları, setçileri, onların birinci dereceden akrabaları ve stüdyolara servis yapan kebapçılarla onların çırakları, zaman zaman gruplar halinde brifinge alınsın ve beyinleri zararlı fikirlerden temizlensin!

7.Bilim adamları göreve çağrılarak kendi kendini imha eden televizyon modelleri geliştirilsin. İkinci cumhuriyetçiler, ikinci yeniciler, fecr-i âticiler, post-irticacılar, neo-overlokçular, tam saha presçiler, ağızları kapalı bir şekilde bile olsa ekranda göründükleri anda, bu vatanperver televizyonlar kendi kendilerini imha etsinler!

8.Bütün tartışma programlarını, eğlence programlarını, belgeselleri, talk şovları, hatta çocuk programlarını bile sadece Ertürk Yöndem sunsun!

9.Herkes istediği kadar televizyon kanalı açsın ama bu kanalların tamamı çizgi filmler, top secretler ve televoleler dışında devletin ortak yayınına geçsin!

10.Frekans ayarlaması yeniden yapılsın ve memleketteki her türlü yayın devlet frekansına bağlansın!

25 yıl önce
Alternatif RTÜK Yasası
‘Doğan pençesine düşmüş serçe gibiyim’
Ne olacak bu anne babaların hali?
Seçim sonrası ekonomide manzara nasıl?
Amerikan siyasetinin İsrail ‘trajedisi’
Jeopolitik sürpriz: ABD, Rusya ve İsrail nasıl anlaştı?