|
Neden seçeriz?

Kıytırık bir vakumlanma şiddetiyle yaklaşmakta olduğumuz seçim sandığı, zaten pek rotasında seyretmeyen sevgili zihnimi iyice yolundan çıkartıyor.

Olur olmaz şeyler düşünmekten yolda yürüyemez hale geldim.

Bakıyorum diğer insanların da benden pek bir farkları yok.

Herhalde, yaya ve araç trafiğindeki toslaşma, yuvarlanma ve tökezleme vak''alarında ciddi bir sayısal artış husule gelmiştir.

Çünkü bütün gün seçim ve sonuçlarını düşünmekten kimsenin aklı olması gereken yerde, yani başında durmuyor.

Bu kadarının bir miktar sapıklıktan sayılması gerektiğini düşünüyorum ben acizane.

Ne oluyor ki yahu, altı üstü bir seçim işte!..

Hem çok uzun süredir hiçbir kötü durumda zerre kadar değişiklik gözlenmeyen bir ülkede biz niye seçip duruyoruz ki!

Aklımızdan zorumuz mu var!

Aslında bu soru, bu seçimin de, bundan sonraki pekçok seçimin de kendisinden daha büyük önem taşıyor.

Tabii sorudan kastım, "Aklımızdan zorumuz mu var?" sorusu değil; "Neden seçip duruyoruz?" sorusu...

Bence toplum olarak önce bu soruya cevap bulmalıyız; bulmayız ki, seçilenler de neden seçildiklerini anlasınlar ve alakasız durumlara meyletmesinler.

Bana kalırsa, "Neden seçip duruyoruz?" sorusunun cevap seçenekleri ancak benim aşağıya sıraladığım sayıda çoğaltılabilir.

"Neden daha fazla cevap bulunamasın ki?" diye düşünenler varsa, buyursunlar listenin altına benim kaldığım yerden devam etsinler.

Sonuçta bu da bir amme hizmetidir.

"Neden seçip duruyoruz?" sorusuna verilebilecek cevapların listesi:

1. Çünkü hepimiz değişik şiddetlerde bile olsa mazoşistiz. Bu yetenek bu ülkede yaşamakla otomatikman kazanılıyor.

2. Çünkü hepimiz değişik şiddetlerde bile olsa sadistiz. Bu yetenek de bu ülkede yaşamakla kazanılabiliyor; ama otomatikman değil, biraz gayretle...

3. Çünkü başımıza gelebilecek belalarda tercih hakkımız olsun istiyoruz. Öyle ya madem beladan kaçamıyoruz, bari başımıza nasıl ve kimin eliyle bela açılacağını biz belirleyelim.

4. Çünkü canımız sıkılıyor. Bu ülke hem o kadar hareketli ve hem de o kadar can sıkıcı ki, insanlar oy verme eziyetini bile eğlenceli bulabiliyorlar.

5. Çünkü birşeyler öğrenmek istiyoruz. Aşırı meraklıyız, oy kullanmanın nasıl birşey olabileceğini bile merak ediyoruz. Bu daha çok ilk kez oy kullananların kullanabileceği bir gerekçe olabilir.

6. Çünkü bir vatandaş olarak başka hiçbir işe yaramıyoruz. Tabii bütçeye ve yayılmasına ses çıkarmadığımız genel enayilik duygusuna katkılarımız sayılmazsa...

7. Çünkü sosyal aktivite manyağıyız. İçerik olarak zayıf kalıyor olsa da seçimlerin bir sosyal aktivite olmadığını söyleyemeyiz. Bu durumda, fena halde sosyal aktivitesi gelmiş bir kısım insanın seçim telaşesine katılmasını da anlayışla karşılamak gerekiyor. Piknikleri, yurt gezilerini, pürteorik sempozyumları anlayışla karşıladığımız gibi...

8. Çünkü kolay müptela oluyoruz. Nasıl bir kere sigara içenimiz bir daha bırakamıyorsa, bir kere oy verenimiz de bir daha kendini gidip oy vermekten alıkoyamıyor.

9. Çünkü kurbağalar kadar iyimseriz. Kurbağalar da öyledir. İlk vırakladıklarında seslerinin kötü olduğunu anlarlar aslında. Ama sonsuz iyimserlikleri yüzünden, ömürleri boyunca vıraklamaya devam ederler. Bizim ki de böyle birşey olabilir. İçimizdeki "Bu defa herşey farklı olacak" duygusu durmadan seçip durmamız sonucunu doğuruyor olabilir.

10. Çünkü sandık hobimiz vardır. Gördüğümüz sandık çeşitlerinden (limon sandığı, hazine sandığı, emekli sandığı, çeyiz sandığı vs.) hiçbirine kayıtsız kalamadığımız gibi seçim sandığına da kayıtsız kalamayız. Üstelik eve götürmemize izin vermeyeceklerini bildiğimiz halde.

25 yıl önce
Neden seçeriz?
Türkiye’nin tezlerini kim anlatacak…
Enflasyon ile mücadelede beklentileri kırmak ve fiyat yapışkanlığının önüne geçmek
Cari açık ve Gabar’dan gelecek 3,2 milyar dolar
Küresel savaşın kaçınılmazlığına dâir
Yeni tehditler ve Türkiye’nin kurumsal güncellenmesi