|
Okuma notları
“Daha sağlıklıyız, sayısız imkana sahibiz ve daha iyi eğitim alıyoruz. Ancak diğer temel insanî gerekliliklerden yoksunuz. İstikrarlı ilişkiler, toplum bilinci, güven duygusu, yetişkinliğe ve iş hayatına sağlıklı bir geçiş, bunlardan sadece birkaçı... Büyük anne ve büyük babalarımız televizyonsuz yaşayabilirdi, ancak yalnız değillerdi. Terörist saldırısı ihtimalinden korkmuyorlardı ve Princeton'a en kestirme yoldan gitmek konusunda takıntılı değillerdi. David Myers, The American Paradox (Amerikan Çelişkisi) adlı kitabında, Amerika'yı her türlü imkânın bulunduğu, ancak kişilerin kendini daha kötü hissettikleri bir ülke olarak tanımlamış. Teknoloji ve maddi şeyler hayatı kolaylaştırabilir, ancak mutluluk vermez. Günümüzde, geçmişin yakın ilişkilerini özlediğimizi bile söyleyebiliriz. Çok fazla seçeneği olan bir dünyaya adım atıyoruz ve çok küçük yaşlarda depresyona giriyoruz.”

Ben Nesli/Jean M. Twenge/Kaknüs Yayınları

“Bir mağarada aylar, seneler geçirmek zorunda değiliz fakat sessizlik ve yalnızlıktan muhakkak ki bir nasibimiz olmalı. Çelişik bir hal olarak görünse de; kelimeler o denli değerlidir ki sessizliğin kıymetine paha biçmek mümkün değildir. O kadar gereksiz konuşmalarla çevriliyiz ki sessizlik bizim gıda kaynaklarımızın başlıcalarından olmalıdır. haddinden fazla konuştuğumuz için sessizliğin tadını neredeyse hiç alamıyoruz. Sessizlik sayesinde konuştuğumuz kelimelerin ne kadar kıymetli olduğunun farkına varırız.”

Sufi Terapistin Sohbet Günlüğü/Prof. Dr. Robert Frager/Sufi Kitap

“Bu dünyayı seven kimse hayali hakikata, uykuyu uyanıklığa, geçici gölgeyi devamlı olan nimete, fani olan dünyayı baki olan ahirete tercih etmiş; refah ve bolluk içinde olan ebedi hayatı verip, uykuda görülür rüyalar gibi veya geçici gölge gibi olan dünya hayatını satın almıştır. Aklı başında olan kimse bu gibi şeylere aldanmaz. Nitekim bir arabî bir kavme uğramış, yedirip içirmişler sonra arabî bir çadırın gölgesine yatıp uyumuş. Kavim çadırlarını söküp gitmiş. Arabî güneşin sıcaklığından uyanmış ve şöyle demiş: En büyük kaygısı ve üzüntüsü dünya olan kimse, elbette aldatıcı bir ipe tutunmuştur.”

Sabredenler ve Şükredenler/İbn Kayyım el-Cevziyye/İnsan Yayınları

“İnsanın gerek içinde, gerek dışında olan bütün işler, düşünceler, hareketler, inanışlar, tasavvurlar, hatta bütün nefeslerin, bir zerresi dahi boşa gitmez. İyi veya kötü olan her hareketin, kendine göre bir kabiliyeti ve istidadı vardır; onlar o hallerine göre türlü şekiller alır; öbür âlemde ise, burada aldıkları sûretle meydana çıkarlar. O hareketlerin ve işlerin sahibi onlara verdiği suret gereğince: ya nimet bulur hoşluğa dalar; yahut incinir azap çeker. Burada saklı olan orada âşikâr olur.”

Özün Özü/İbnü'l Arabî/Kırkambar Kitaplığı

“Ey insan! Sen uykuda iken daima uyanık kalarak ve hiç uyku uyumayarak düş gören nedir? İşte sen onu gör ve onu bil.”

İnsan/Denizlili Mehmed Emîn Efendi/Seçil Ofset

“Adamın biri 'Nuh Peygamber' olduğunu iddia ettiği için çarmıha gerilmişti. Delinin biri yanından geçerken, 'Ey Nuh! Gemiden geriye sadece bir direk mi kaldı?' dedi.”

Zekiler Kitabı/İbnü'l Cevzî/Şule Yayınları
#Okuma notları
#Zekiler Kitabı
#İbnü'l Cevzî
#Sufi Terapistin Sohbet Günlüğü
#Sabredenler ve Şükredenler
8 yıl önce
Okuma notları
Türkiye’nin tezlerini kim anlatacak…
Enflasyon ile mücadelede beklentileri kırmak ve fiyat yapışkanlığının önüne geçmek
Cari açık ve Gabar’dan gelecek 3,2 milyar dolar
Küresel savaşın kaçınılmazlığına dâir
Yeni tehditler ve Türkiye’nin kurumsal güncellenmesi