|
Naipaul"den son salvolar

Galler''de düzenlenen Hay Festival''de Paul Theroux ile V.S. Naipaul, 15 senelik düşmanlığa son vermişler. Kişi Naipaul olunca insan merak ediyor, dünyada nasıl karşılanıyor, onunla ilgili haberler nasıl veriliyor diye. Niye küsmüşler, nasıl barışmışlar?..

Paul Theroux, festivalde Naipaul''ü görünce gitmiş ve elini uzatmış:

“Seni çok özledim.”

Bizimki de sıkmış o eli:

“Ben de seni çok özledim.”

Aslında düşmanlık büyük; 30 yıl yedikleri içtikleri ayrı gitmeyen bu iki yazarın arasına ''kız davası'' girmiş, iş büyümüş, Paul Theroux, dostunun karanlık yönlerini anlattığı bir kitap yazmış.

O kitapta Naipaul''ün kadın yazarlarla ilgili görüşleri de var mı acaba. Yoksa da sorun değil. Zira kendisi görüşlerini festivalde dinleyicilerle paylaşmış. Ve derin analizler, tarihsel araştırmalar, empatik sorgulamalar neticesinde ulaştığı sonucu paylaşmış; kadınlar yazarlık konusunda yeteneksiz. Kendisi kadar iyi yazan tek bir kadın yazar bile yokmuş şu dünyada.

Bir ya da iki paragraf okuduğunda bir metnin kadın elinden çıkıp çıkmadığını anlayabiliyormuş. Bu beceriksizliğin sebebinin ise kadınların dar görüşlülüğüne ve fazla duygusal olmalarına bağlıyor. Yayıncısından da örnek vermiş, misal demiş alın benim yayıncımı, kendisi mükemmel bir yayıncı, iyi işten de anlıyor (burada kendi işlerini kastediyor herhalde) ama ne zaman ki ''ben de yazayım'' dedi olmadı. ''Yayıncımdır bari onun arkasından atıp tutmayayım'' demeden sallamaya devam etmiş; “Yazdıkları tamamen kadınsı zırvalıklardı.”

Bana fena halde, banal gelen (ki bu kavram yine sömürüsever Naipaul tarafından Hindistanlı kadın yazarlar için kullanılmış. Sömürüye karşı mücadele eden birkaç kadın yazarı böyle tanımlamış) ''kadınlar şunu yapamaz bunu yapamaz'' minvalindeki sözlerin, 78 yaşında bir adam tarafından, kendisini dinleyen kadınlı erkekli bir topluluğa karşı kullanılması yine de şaşırtıcı. Ötekileştiren, ötekileştirdiğine verip veriştirmeyi adet edinen bir adam bu ''zırva'' tartışmayla gündeme gelmeyi kendine yediremez diye düşünürdüm ben. Ve sanırım fena halde yanılırdım.

Naipaul kendisi kadar iyi yazan tek bir kadın bile bulamıyormuş şu koca dünyada. Sebebi ise kadınların fazla duygusal ve dar görüşlü olduğu için iyi yazamamalarıymış
13 yıl önce
Naipaul"den son salvolar
G-20"den bizim 4-H"ımıza...
‘1 gün savaşı’…
X’e kısıtlama an meselesi
Musevî bir yasadan Kızıl Düve miti üretmek
Sosyal çürüme yazıları 2: Her türden bağımlılıklar cumhuriyeti