|
Festival filmi çekmenin tüyoları

Yaz geliyor, festivaller sezonu demektir bu. Herkese şimdiden hayırlı olsun. Özellikle sinemacılar için.

Festival filmi çekmenin bazı şartları vardır. Dayanılmaz, inanılmaz amma gerçek.. Bu yazımızda sizlere bunun tüyolarını vereceğiz, belki iyi bir festival yönetmeni olmak isteyenler vardır aramızda.

Ünlü, büyük, görkemli festivallere katılabilmek ve muhakkak bir ödülle dönmek istiyorsanız, bir kere ''propaganda filmi'' olmalı çektiğiniz her ne ise. Konu mühim değil.. Önce size ödül verecek kitleye yalakalık yapmak için olabilecek konuları sıralayın:

1- Çekeceğiniz propaganda filmi, Türk''leri ve Türkiye''yi kötüleyecek.. Mansiyondan girersiniz...

2- Çekeceğiniz propaganda filmi, ülkemizi ne kadar fakir, insanlarını ahlaksız ve pis gösterirse ödülü garantilemeye yaklaşırsınız.

3- Çekeceğiniz propaganda filmi, Müslümanlar''ı ve İslamiyet''i öcü gösterecek... İkinciliğe doğru ilerlemektesiniz.

4- Çekeceğiniz propaganda filmi, eşcinsellik üzerine olursa ödül şansı artar.

5- Bir festival filminde aranılan şartlara uymak için ne kadar yırtınırsanız yırtının, birinciliğe hiçbir zaman heves etmeyin, çünkü her yıl birincilik kontenjanı çoook önceden doluyor. Zaten kimse de size ödül vermek için sıraya girmiyor.

6- Aldığınızla yetinmesini bilin ve ülkenize geri dönün. Sizi alkışlayacak birilerini muhakkak bulursunuz.

Bu maddeler çoğaltılabilir amma ''yerim dar oynayamam'' diyen gelin hesabı olmasa da, yerimizin darlığından biz bu kadarla iktifa edelim, kalan maddeleri siz kendiniz sıralayın.

Şimdiiii, gelelim bir diğer mühim meseleye.. Çekeceğiniz festival filmi, nasıl olmalı?

1- Yarım planlar. Bendeniz buna ''yamalık'' diyorum. Yani çerçevenize –kadrajınıza- sanatsal bir resim olabilecek manzarayı, sokağı, evi oturtun, ama oyuncunuzun ya başı görünsün ya da birazı. Kadraja sakın ha oyuncunuzu tam sokmayın, azıcık… mesela yolu tam görün, yolda giden oyuncunuzun kafasının çeyreği, sanki yanlışlıkla kadraja girivermişçesine görünsün.

2- Kullandığınız mekanlar, tam bir buhran alanları olmalı. İç karartıcı, karanlık, hafakan bastıran cinsten.

3- Oyuncular kadraja kenarından girerken yüzleri önce görünmemeli, seyirci ve jüri, ''kim geliyor,'' tribine sokulmalı,'' sonra ''aaa bizimkiymiş,'' hesabı olmalı.

4- Oyuncular asla akıcı konuşmamalı, biri bir şey dediğinde, diğeri cevap vermek için en az bir ihtiyaç molası kadar beklemeli, sonra ağır ağır ve fısıltılı zor duyulur bir sesle konuşmalı.

5- Planlarınızı o kadaaaar amma o kaddar uzun çekmelisiniz ki, seyirci o ara mutfağa gidip çayını rahat demleyebilmeli. (Tabii bu filmlere normal seyirci bulunabilirse. Ama herhalde bu uzun planları çekerlerken, bunlar festival filmleri ya, jürinin herhangi bir ihtiyacı olur, arada hallediversin diye düşünüyor olmalılar. Ya şu sinemacılar kadar düşünceli, nazenin bir meslek gurubu daha yok üstad!)

6- Oyuncularınızı sakın ha kahkaha attırmayın, güldürmeyin. Bırakın film boyunca ağlak kalsınlar. Jüriyi etkiler.

7- Kameranızı oldukça yamuk tutarak, hatta elinize öylesine almış gibi tutarak kalabalııık, tozluuu, leş gibi sokaklarda gezinip durun. Bu da etkileyici olur.

Az evvel dediğim gibi, yerimiz dar, gerisini siz tamamlıyıverin.

Tüm bunları yaptığınızda iyi bir festival yönetmeni olmaya adaysınız demektir. Ama hala gerçek bir ''festival yönetmeni'' olmanız için bir şeyler eksik..

Bu eksiğinizi tamamlamanız için de burnunuzdan kıl aldırmamanız gerekir. Ödül törenine sabaha yeni kalkmış bir görünümle katılacak, sonrasında telefonlara çıkmayacak, röportaj vermeyecek, ortalıkta görünmeyecek, herkesin sizi gizemli biriymişsiniz gibi delice merak etmesini sağlayacaksınız. Haydi Allah bereket versin ödülünüze!

10 yıl önce
Festival filmi çekmenin tüyoları
Kara dinlilerle milletin savaşı
Önce kendine iyi bir hikâye bul!
Efendimiz’in (sav) Zekatı-1
Milyonlar milyarlar havada uçuşuyor
Sandık başına giderken…