|
Kışın müjdecisi ayva
Öyle ya eskiler ayvanın bolluk derecesine göre kış mevsiminin sert geçip geçmeyeceğini ve ayvanın dalında büyüme sürecine göre de kışın ne kadar yaklaştığını bilirler. Bu çok sevilen meyvenin birçok yemeğini ve tatlısını yaparlar. Günümüzde ayvanın yemeği çok fazla yapılmasa da tatlısı yeni neslin de favorilerindendir. Şöyle kıpkırmızı, tadında pişmiş bir ayva tatlısına kim hayır diyebilir ki?

Bugün tadını hepimizin bildiği ayvanın sağlığa faydalarından söz edelim. A ve B vitamini yönünden çok zengin olan bu meyvenin bileşimindeki tanin ve kireçli tuzların, akciğer yetersizliğine ve verem hastalığına iyi geldiği söylenir. Tohumları boğaz hastalıklarına karşı kullanılır. Ayrıca gene tohumları deriye sürülerek yumuşatıcı olarak faydalanılır. Özellikle kış mevsiminin kapımızı çalmaya başladığı şu günlerde sağlığımızı korumak, vücut direncimizi arttırmak açısından doğrudan faydalanmalıyız. Hele bir de boğaz ağrısı ve öksürüğünüz varsa, şimdi vereceğim formülü mutlaka uygulayın.

2 adet ayva, 2 adet elma, 2-3 yaprak hatme çiçeği ve bir parça ıhlamur. 3 bardak suyun içine elma ve ayvayı 4'e bölerek çekirdekleri ile birlikte atın. Ihlamur ve hatme çiçeğini ekleyip 10 dk. kaynatın. Ayva ve elma yumuşayınca bir süzgeçten geçirip suyunu ayırın. Ve bu suyu için. Çok basit, ama çok faydalı bir karışım.

Hepinize sağlıklı, mutluluk ve huzur dolu bir kış dileği ile...

Elmalı hamur rendesi

Malzemeler:
2 adet yumurta, 1,5 su bardağı şeker, 1 paket margarin, 1 paket kabartma tozu, alabildiği kadar un.

İçi için:
6 adet elma, yarım su bardağı şeker, 1 su bardağı iri dövülmüş fındık, 1 tatlı kaşığı tarçın.

Yapılışı:
Ön hazırlık olarak elmaların kabuklarını soyarak, rendeleyelim. İçine yarım su bardağı şekeri ilave edelim. Renk değiştirip koyulaşana dek pişirelim. Ateşten alıp, içine tarçını ve iri dövülmüş fındıkları ekleyerek, karıştıralım. Hamur yoğuracağımız kaba eritilip soğutulmuş margarini, 2 adet yumurtayı, 1,5 su bardağı şekeri ve kabartma tozunu ekleyip, karıştıralım. Bu malzemenin alacağı kadar unu ekleyelim. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene dek yoğuralım. Hamuru iki eşit parçaya bölelim. Bir parçayı hafifçe yağlanmış tepsiye düzgün bir şekilde yayalım. Üzerine soğutulmuş elmalı harcı yayalım. Diğer hamur parçasını buzlukta 10 dakika bekletelim. Donmuş hamuru elmalı harcın üzerine rendenin iri tarafı ile rendeleyelim. Önceden ısıtılmış orta sıcaklıktaki fırında altı ve üstü kızarana dek pişirelim. Dilimleyerek, ikram edelim.
#Ayva
#Kış
#Elmalı Hamur
٪d سنوات قبل
Kışın müjdecisi ayva
Çözülen dünyâda irâdenin hâl-i pürmelâli
Ne olacak bu anne babaların hali?
Seçim sonrası ekonomide manzara nasıl?
Amerikan siyasetinin İsrail ‘trajedisi’
Jeopolitik sürpriz: ABD, Rusya ve İsrail nasıl anlaştı?