|
Bir çiçekle bahar gelir mi?

Fenerbahçe''nin transfer politikası bana “Bir çiçekle bahar gelmez” sözünü hatırlattı. Tahmin edeceğiniz gibi Roberto Carlos, nadide bir çiçek. Ancak “Roberto Carlos alınınca sorunlar çözüldü mü?” derseniz, yanıtım kocaman bir “hayır” olur. Çünkü futbol bir takım oyunu. Bir yıldız, mevcut görüntüyü düzeltir ama netleştirmez. Üstelik o takım elindeki önemli oyuncuları kaybetmişse, görüntünün düzelme olasılığı da azalır.

Fenerbahçe, transfer döneminde Tuncay, Ümit Özat, Serkan, Mehmet Yozgatlı ve Rüştü''yü kaybetti. Gidenlerin yorumu şu; Sarı-lacivertli takımın sol ve sağ kanadı tamamen yok oldu.

Roberto Carlos ve Wederson transferleri sol kanattaki kaybı ortadan kaldıracak gibi görünüyor. Oysa sağ kanatta gerek defansif, gerekse ofansif anlamda büyük bir sıkıntı ortaya çıktı. Ayrıca Tuncay''ın ofansif yönü dışında, sağ ve sol kanatta oynadığında savunmaya yaptığı katkıyı da göz önüne alırsak, Fenerbahçe''nin nasıl bir güç kaybı içine girdiğini daha iyi anlarız.

Kaleci sorunuysa başlı başına incelenecek bir konu. Rüştü, Fenerbahçe taraftarıyla barışık bir oyuncu değildi ama Serdar ve Volkan''ın en azından tetikçisi ve emniyet sübabıydı.

Özetle F.Bahçe defansif anlamda ciddi bir güç kaybı yaşadı. Oysa Başkan Yıldırım''ın seslendirdiği “Avrupa''da başarı”nın elde edilmesi için önce savunma güvenliğinin oluşması gerekiyor. Gidenler ve gelenler bu konuda doğru adımlar atılmadığının bir göstergesi.

Kaldı ki Fenerbahçe geçen sezon en büyük sıkıntıyı göbekte Edu-Lugano ikilisiyle yaşadı.

Bu ikilinin dört dörtlük oynadığı maç sayısının bir elin parmaklarını geçmediğini söylesek yanlış olmaz. Lugano''nun sert ama kontrolsüz savunmacılığı Fenerbahçe''nin başına önemli işler açtı. Edu ise sıradan bir oyuncu... Bu ikilinin geriden topu oyuna sokma becerisi ise yok. Fenerbahçe''nin bu durumu dikkate alıp, mutlaka göbekte bir operasyon yapması gerekirdi.

Sonuç olarak mevcut sıkıntıların rehabilite edilmesi beklenirken, bunlara yenilerinin eklenmesi Fenerbahçe''nin akılcı bir transfer politikası izlemediğinin göstergesi. Bu düşünceden hareketle, Fenerbahçe''nin bir çiçekle baharın gelmesini beklemeden, isabetli tespit ve transfer yapması şart. Aksi durumda Roberto Carlos bir masal kahramanı olarak kalır.

17 yıl önce
Bir çiçekle bahar gelir mi?
Türkiye’nin tezlerini kim anlatacak…
Enflasyon ile mücadelede beklentileri kırmak ve fiyat yapışkanlığının önüne geçmek
Cari açık ve Gabar’dan gelecek 3,2 milyar dolar
Küresel savaşın kaçınılmazlığına dâir
Yeni tehditler ve Türkiye’nin kurumsal güncellenmesi