|
Kara bir gece

Bunun adı rezillik, bunun adı kepazelik. Ne derseniz deyin, yakışır Ali Sami Yen''deki adına futbol denilen oyuna. Oysa kazanmışsın, kaybetmişsin ne önemi var. Bu mu dünyanın en sevilen sporu futbol? Sadece kazanmak mı, futbolun anlamı? İntikam mı, futbolun felsefesi? Hadi başka yerden bakalım oyuna, bu mu dünyanın en büyük derbisi? Bırakın bu palavrayı. Ali Sami Yen''deki oyuna futbol müsabakası diyenlerin, futbolun ne demek olduğu konusunda 12 ciltlik bir ansiklopedi okumaları şart. Neden mi? F.Bahçe Teknik Direktörü Zico, maç başlayacak ama yedek kulübesine giremiyor. Neyse ki yardıma Mondragon yetişiyor ve Zico''yu yedek kulübesine, yedeğine alarak götürüyor. Siz buna maç mı diyorsunuz?

Ya karşılaşma içinde olanlar? G.Saray taraftarı adeta İstanbul''un 15 günlük su ihtiyacını F.Bahçeli futbolcuların üzerine güle oynaya yağdırıyor. Basın tribününde gecenin esprisi şu: Temiz bir maç oldu! Bir yandan yağmur, bir yandan sahaya yağan pet sulara bakılırsa, maçı özetleyecek en doğru cümle de bu.

Tribünden atılan koltuk parçalarıyla sert ve yaralayıcı maddeler de cabası. Özetle tribün gergin ve öfkeli. Tamam da, ya Sabri ve Cihan''a ne demeli? Hele Türk Milli Takımı''nın gözbebeği olarak görülen Sabri... O nasıl futbolculuk öyle? Kimse sormaz mı bu Sabri''ye, “Sen futbolcu musun, yoksa amigo mu” diye. Maç başlamadan önce tribünlere üçlü tezahürat yaptırmasına bakılırsa daha çok amigoya benziyordu. Maç içindeki hareketlerine bakılırsa futbolcudan çok rugbyciyi hatırlatıyordu. Hakeme saldırılar, rakibe arkadan tekmeler... Gölgesiyel kavga edip rakiplere tekme atacağına keşke Mondragon ve Necati''den biraz feyz alsaydı.

Bu arada maçın hakemi Bülent Demirlek''in ne denli basiretsiz bir yönetim gösterdiğini de vurgulayalım. Sahaya bu kadar yabancı madde atılan bir maçı tamamlama konusundaki inadına şaşırdım. Oysa maçın başında tekmelere hoşgörüyle bakmayıp oyunu ilk dakikalarda durdurup 56. dakikada yaptığını yaparak soyunma odasına gitse bu rezillik yaşanmazdı.

“Maç nasıl oldu” derseniz? Rahat F.Bahçe gerilim filmi oynayan G.Saray''ı, sakin ve akılcı oyunuyla devirdi. Sonuç olarak, G.Saray''ın UEFA Kupası nasıl ki, Türk futbolu için bir unutulmaz ise, bu maç da unutulmazlar arasına girecek ama bu kez “kara bir gece” olarak.

17 yıl önce
Kara bir gece
Evvelbahar
Siz hiç “ayben”e para gönderdiniz mi?
Irak: Kurtların sessizliği…
Direniş meşrudur, tükür kardeşim
Columbia’da ‘Filistin’le Dayanışma Çadırları’