|
Nerede o “Kupon oyuncular...”

Zico “Bir stopere ihtiyacımız var” açıklamasını Lugano''yu Copa Amerika''da izledikten sonra mı yaptı bilmiyorum. Bununla da ilgilenmek istemiyorum. Ancak şu tespiti yapalım; Meksika ile oynanan üçüncülük maçında Lugano''nun yaptığı penaltı, en basit tanımla mahalle topçusunun yapmayacağı türdendi.

Nitekim o penaltı ve Lugano''ya gösterilen kırmızı kart Uruguay''ın sonu oldu.

Aslında Lugano bu türden eylemleri sürekli yapıyor. Bu yüzden ona “Güney Amerika''nın en iyi savunma oyuncusu!”( hangi uzmanlar gurubu karar vermiş o da bilinmiyor ya...) değil, en savruk oyuncusu unvanı verilse bence daha doğru olurdu.

Lugano, Süper Ligde ve Avrupa Kupaları maçlarında yakın plana alınırsa ne demek istediğimiz daha net ortaya çıkar. Örneğin, AZ Alkmaar maçında ceza alanı içinde rakibini öyle bir biçti ki, penaltı ve kırmızı kart olmaması hakemin hoş görüsünden başka bir şey değildi. Ancak o bununla yetinecek bir oyuncu değildi. Ve aynı maçta kritik bir anda, gereksiz bir yerde faul yaparak, serbest vuruşa sebebiyet verdi ve Fenerbahçe kalesinde beraberlik golünü görerek elendi.

O günlerde Zico''nun sesi çıkmıyordu. Şimdi bir stoper istiyor. Üstelik yerden göğe kadar haklı... Edu ve Lugano ikilisiyle yola çıkmak, okyanusu salla geçmek için maceraya atılmaktan farksız.

Şu ana kadar Lugano''nun defansif yönünü dağınıklığını ön plana çıkardık. Uruguaylının asıl yumuşak karnı, savunmada kazandığı topları, pas olarak değil, gelişigüzel vuruşlarla çıkarması. Partneri Edu da kendisine benzediği için bugün modern futbolun olmazları arasında yer alan savunmadan oyun kurma becerisi Fenerbahçe''nin kapısından bile geçmiyor. Bu nedenle orta alan oyuncuları da gereksiz yere koşup, yoruluyor.

Sanıyorum, Zico bu durumu tespit etti ve stoper istiyor. Ancak vakit bir hayli geç...Peki istediği gibi bir stoper alabilir mi? Çok zor... Çünkü Popescu, Uche ve Zago gibi oyuncular için “Kupon futbolcular” demek doğru olur ve bu tür oyuncular bulmak için uzun araştırmalar yapmak lazım. Oysa Fenerbahçe, tıpkı Ağustos böceği gibi, çalışması gereken dönemde yattı, şimdi karıncadan medet umuyor.

17 yıl önce
Nerede o “Kupon oyuncular...”
Târihsel anomalilerin seyri hakkında
Tarihin en buruk, en zor ve en düşündürücü Ramazan’ı...
Evvelbahar
Siz hiç “ayben”e para gönderdiniz mi?
Irak: Kurtların sessizliği…