|
Dijital Kubbe çökerken…

İsrail"in Bulut Sütunu adını verdiği Filistin saldırısı birçok açıdan yeni gelişmeleri beraberinde getiriyor. Bunlardan en dramatik olanını kuşkusuz yaşanan can kayıpları oluşturuyor. İsrail"in yaptığı propaganda minimum sivil can kaybı ile azami sonuç alınacağını gösteriyordu. Basın merkezi ve ambulansı da içeren saldırılar pek de öyle olmadığını ortaya çıkardı.

Diğer taraftan İsrail"in Gazze"den gelecek roket saldırılarına karşı kurduğunu iddia ettiği Demir Kubbe hava savunma hattı bu süreçte ciddi darbe aldı. Hamas tarafından ateşlenen roketler Demir Kubbe"yi geçerek İsrail yerleşimlerine isabet etti. İsrail"in Arap Baharı"nı test ettiği bu süreç aynı zamanda Demir Kubbe"nin de testi oldu ve ortaya çıkan sonuç pek de başarılı değildi. İhracat kalemleri içinde savunma sistemleri satışı yüksek olan bir ülke için hiç de iç açıcı olmayan bir durum ortaya çıktı. İsrail, bundan sonra satış yapmak isteyeceği ülkelere karşı kendi savunma sisteminde delikler olan bir pozisyonda bulunacak.

İsrail"in Bulut Sütunu adlı saldırısında hesaplarının tutmadığı tek örnek bu değildi. Küresel hacker grubu Anonymus, İsrail"e ve destekçilerine ait birçok web sitesine sızarak işlemez hale getirdi. Bunlardan bazılarının Wikileaks benzeri belgeleri içerdiği ifade ediliyor. İsrail"in özellikle virüs ve online koruma sistemleri konusunda birçok internet girişimine ev sahipliği yaptığını ve bu yazılımlardan ciddi ölçüde para kazandığını biliyoruz. Bu örnek İsrail"in kendisi için hayati öneme sahip internet sitelerinin güvenliğini sağlayamadığını ortaya koyuyor. Demir Kubbe"nin dijital dünyadaki izdüşümünün ciddi bir yara aldığını söylemek mümkün. Bugüne dek yaşanan siber savaşlar daha çok Filistin-İsrail arasında vuku bulurken, Bulut Sütunu sürecinde yükselen bir dijital İsrail karşıtlığını kayıtlarımıza geçirebiliriz.

İsrail"in dijital kubbesinin zarar görmesine neden olan diğer bir gelişme ise kendi vatandaşlarından geldi. İsrail"deki birçok kişi Gazze"den gelen saldırıları ve verdiği zararı sosyal ağlar üzerinden paylaştı. Facebook, Twitter ve Instagram başta olmak üzere yapılan bu paylaşımlar bir nevi açık istihbarat niteliği taşıdığı için İsrail devleti vatandaşlarını bu tarz paylaşımlar yapmamaları konusunda uyardı. Devletin uygulanmasını istediği bu tedbir bazı İsrailliler tarafından vatandaşlara yöneltilmiş bir sansür olarak algılandı. Sosyal ağlarda yapılan paylaşımlar sadece vatandaşlarla sınırlı değil. İsrail ordusundaki askerler kendilerine ve arkadaşlarına ait görüntüleri sıklıkla sosyal ağlarda paylaşarak tüm dünyaya açık hale getiriyor. İsrail ordusunun dünya kamuoyunu etkilemek üzere Twitter ve blog üzerinden iletişimini sıklaştırdığı süreçte karşılaşılan bu durum aynı zamanda sosyal ağların asimetrik gücüne de işaret ediyor.

Sosyal ağlar üzerinden enformasyon beslenmesi yapan kişiler ve bu kişilerin üstlendikleri gönüllü bilgi yayıcılığı İsrail"in canını fena halde sıkıyor. Farklı bilgiler ve bu arada tabii ki İsrail aleyhine olan bilgilerin de medyada sıklıkla yer bulması, varlığını İsrail savunmasına adamış medya imparatoru Rupert Murdoch"ı bile çileden çıkarmış durumda. Murdoch Twitter"daki bir mesajında Yahudi gazetecileri İsrail aleyhine davranmakla suçluyordu. Oysa olan biten sadece tüm gerçeklerin dünya tarafından farklı bakış açılarıyla izlenip değerlendirilmesinden ibaret.

Özetleyecek olursak: İsrail, Bulut Sütunu saldırısında füze savunmasında, dijital güvenlikte ve dijital iletişim yönetiminde istediği başarıya ulaşamadı. Dijital kubbeyi oluşturan bu üç saç ayağı, sosyal medya çağının asenkron sürprizleriyle karşılaştı.

Ciddi bir analize tabi tutulduğunda tüm bu tehditlerin sadece İsrail için değil, Türkiye için de geçerli olduğunu görüyoruz. Dijital kubbe Türkiye"nin başına geçmeden önlemler almak faydalı olacaktır.

٪d سنوات قبل
Dijital Kubbe çökerken…
Türkiye’nin tezlerini kim anlatacak…
Enflasyon ile mücadelede beklentileri kırmak ve fiyat yapışkanlığının önüne geçmek
Cari açık ve Gabar’dan gelecek 3,2 milyar dolar
Küresel savaşın kaçınılmazlığına dâir
Yeni tehditler ve Türkiye’nin kurumsal güncellenmesi