|
Türkiye"nin Dijital-Politik Önemi ve Dijital Derinlik... 2

Dijital-politik kavramını yumuşak güç üst başlığında ele alabiliriz. Bir ülkenin veya ülkeye ait bir şirketin diğer bir ülke üzerindeki dijital hakimiyeti aynı zamanda yumuşak gücünün etkisini de gösteriyor. ABD''nin ezici üstünlüğe sahip olduğu dijital platformlarda birçok ülke kendi varlığını tesis etmek için çalışmalar sürdürüyor.

Peki dijital hakimiyetin temelini ne oluşturuyor?

Cevap kısa: Büyük veri

Türkiye''nin dijital-politik önemini kavramak için geleceğin petrolünün büyük veri olduğunu hatırdan çıkarmamak gerekiyor. Kalabalıkların sergilediği davranışların dijital izlerini kavramayı sağlayan büyük veri, bir ülkenin alışveriş alışkanlıkları, hastane verileri, etkileşimde olduğu kişilerin bilgileri gibi geniş bir alana yayılıyor. Bu verilerden bir kısmını reklam vermek istediğimiz zaman hedef kitle seçiminde yapabiliyoruz.

Büyük veri Türkiye''nin ne zaman uyandığını, kendini ne zaman iyi hissettiğini, hangi olaya ne şekilde tepki verdiğini gösteren devasa bir sistem. Facebook dışında diğer sosyal ağlar ve online alışveriş sitelerinin verilerinin büyük veride önemli paya sahip. Bunların aynı zamanda ABD istihbaratı için de ciddi kaynaklar sağladığı ifade ediliyor. Assange, Wikileaks''in gündemi kapladığı dönemde Facebook, Google ve Yahoo''nun ABD istihbaratı için sistemlerinde arka kapılar oluşturduğunu belirtiyordu.

Türkiye''nin söz konusu dijital ağlardan tek şikayeti ise vergilerini vermemesi veya kanunlara göre suç sayılan içerikleri yayından kaldırmamasıyla sınırlıydı. Nüfusumuzun yarısının bilgilerinin anlık olarak bir başka devletin istihbarat ağına aktarılması kimsenin ilgisini çekmiyordu ve hala çekmiyor. Yerli arama motoru ve milli e-posta sistemi gibi gerçekle teması sınırlı projeler ise dijital dünyanın yerlileri tarafından tebessümle karşılamıyor.

Türkiye''nin dijital politikalarını oluşturmakta isteksiz ve yavaş hareket etmesi, ülkenin dijital derinlik kazanmasının önünde dev bir engel olarak duruyor. Türkiye''nin dijital-politik platformda edilgen olarak yer alması, dünyanın farklı ülkeleri için dijital nüfuz alanı haline gelmesine yol açıyor.

Facebook diasporası

Bir miktar uzun vadeli planlar gerektiren bu gerçekleri hatırdan çıkarmayarak, kısa vadeli çözümlerle de dijital derinliği artırmak mümkün.

Türkiye''nin sahip olduğu dijital potansiyelin en önemli kısmını dünyanın dört bir yanına yayılmış vatandaşlar oluşturuyor. Önceleri gurbetçi olarak tanımlanan ancak giderek uluslar arası Türkler olarak tanımlanabilecek kullanıcı kitlesi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı''nın 31 Aralık 2010 tarihli verilerine göre (daha güncel veri bulunmuyor) 3 milyon 765 bin 175 kişiye ulaşmış durumda.

Bunun bir milyon 629 bin 480 kişisi Almanya''da bulunuyor. Facebook verilerine göre ise Almanya''da 433 bin 540 kişi Türkçe konuşan kullanıcı bulunuyor. Diğer bir deyişle Almanya''da yaşayan vatandaşlarımızın dörtte birlik bir kesimine Facebook üzerinden ulaşmak mümkün.

Yine Çalışma Bakanlığı verilerine göre ABD''de 250 bin Türk vatandaşı bulunuyor ve bunlardan 120 bini Facebook üzerinde yer alıyor.

Tüm bu rakamlar Türkiye''nin dijital-politik sınırlarını ifade ediyor. Türkiye''nin farklı konulardaki tezlerini dünyaya anlatmak için lobiler kiraladığını düşünecek olursak vatandaş diplomasisinin dijital derinlik kazanmada önemli bir enstrüman olacağını düşünebiliriz.

Facebook''un ötesi

Türkiye''nin dünya kamuoyuna kendisini etkin şekilde tanıtması için dijital dünyanın sunduğu fırsatları etkin olarak kullanmak sadece Facebook''la gerçekleşmez. Aynı zamanda YouTube, Wikipedia gibi kitlesel erişime sahip ve içerikleri kullanıcılar tarafından oluşturulan ağlarda aktif olarak yer almak gerekir. Özellikle Wikipedia''nın dijital derinlik kazanmak için öncelikli bir araç olduğunu vurgulamamız gerekir.

Dijital-politik geniş bir oyun alanına sahip ve bu oyunda söz sahibi olmak için dijital derinliğe ihtiyacımız bulunuyor.

11 yıl önce
Türkiye"nin Dijital-Politik Önemi ve Dijital Derinlik... 2
Kafka’ya bakmıştım
Türkiye’nin tezlerini kim anlatacak…
Enflasyon ile mücadelede beklentileri kırmak ve fiyat yapışkanlığının önüne geçmek
Cari açık ve Gabar’dan gelecek 3,2 milyar dolar
Küresel savaşın kaçınılmazlığına dâir