|
Tüketici hakları işadamlarının da konusu

ÖZKÖK Manifatura ve Giyim Sanayii Tic. A.Ş.''den elime ulaşan bir faks mesajı tasarlayıp da bir türlü hayata geçirmek için gerekli zaman ve imkânı bulamadığım bazı planlarımı sizlerle paylaşmama vesile oldu;

Bu köşede okurlarımdan gelen şikayetleri değerlendirirken aynı zamanda tüketicilere sorunları çözme yolunda ipuçları vermeye çalışıyorum. Bunu yaparken aslında tabiri caizse "Kızım sana söylüyorum, gelinim sen anla" mantığıyla, iş dünyasına da kaliteyi yakalamanın yolunun yasalar çerçevesinde müşteri memnuniyetinin sağlanmasından geçtiğini anlatmaya çalışıyorum. Bazen bu mesajın dili sertleşiyor çünkü biliyorsunuz ben bir türlü koskoca firmaların hukuk danışmanlarına ne için para verdiklerini anlayamıyorum. Firmaların, reklam, tanıtım, halkla ilişkiler, hukuk danışmanlığı gibi konulara ayırdığı bütçeler astronomik rakamlar ifade eder. Çünkü bilirler ki ticarette ayakta kalmanın şartı tanınmaktır, kurallara uymaktır. Bunu bilirler de tanınmanın hangi yöntemle arzulanan hedefe ulaşabileceğini, uyulması gereken hukuk kurallarının da ufak tefek alacak-verecek davalarının ötesinde bir firma için neler kazandırabileceğini bir türlü göremezler. Koskoca firmanın halkla ilişkiler ve hukuk danışmanlığını üstlenip karşılığında senelik astronomik rakamlar talep eden firmaların veya iş yerlerine gerçekten pahalıya malolan birimlerin bugün için kazandırdıkları şeyler ise, ancak bir-iki ürün tanıtımı broşürü ya da, çok çok ne için yapıldığı bile belirsiz kamuoyu araştırmalarından ve mahkemeye intikal eden sorunların çözümünden ibarettir.

Bu bakış açısıyla Avrupa''ya nasıl gideceğiz, Avrupa''lı firmaların tüketici memnuniyetini temel alan profesyonel yönetim sistemleri piyasamıza girdiğinde onlarla nasıl başedip ayakta kalacağız?

Bence biran önce tüketiciye yönelik hizmet sunan firmalara tüketici hizmetleri yönünde danışmanlık hizmeti sunacak birimlerin oluşturulması lazım. Çünkü çoğu kez tüketiciler de haklarının kapsamını bilemedikleri için farklı taleplerde bulunabiliyorlar. Ya da firmalar yasal yükümlülüklerini bilemedikleri için yok yere müşterilerini kaybedebiliyorlar.

Benim ne demek istediğimi birileri anlıyor; bunu biliyorum. Kayseri''den ÖZKÖK A.Ş. imzasıyla köşemize gelen bir faks mesajı beni gerçekten umutlandırdı. Adı geçen firmanın değerli yetkilileri yazıda manifatura ve giyim konusunda çalıştıklarını anlatıyor ve benden ürün değişimi ve iadesi hakkında yükümlülüklerini anlatan kanun maddelerini fakslamamı istiyorlar. Tabii ki yapacağım.

Bu arada kafamda tasarladığım şeyin ne olduğunu anlayan vakti ve nakdi bol müteşebbislerimiz sanıyorum konuyu, artık ülkemizde yaşayan tüketicilerin muhatap oldukları kuruluşlarda hakettikleri hizmet anlayışını bulabilmeleri adına değerlendirebileceklerdir. Ben de böylece bir tüketici hakları gönüllüsü olarak okurlarım daha az sorun yaşayacağı için mutlu olacağım tabii ki.

Bayram alışverişleri sorun olmasın

Gaziantep Tüketiciyi Koruma Derneği''nden yapılan açıklamada bilinçli alışveriş için uyarı yapıldı. Dernek Başkanı Handan Koral, bayram ve yılbaşı gibi önemli günlerin mutlaka alışveriş yapılacak dönemler olarak görülmesinin yanlış olduğunu belirtti. Bunun yerine ihtiyaçların zamana yayılarak piyasada ürünlerin daha ucuz olduğu dönemlerin tercih edilmesinin acil olmayan ihtiyaçların bayramdan sonra alınmasının doğru olacağı vurgulandı.

24 yıl önce
default-profile-img
Tüketici hakları işadamlarının da konusu
Yoksulluk, şiddetin en kötü şeklidir
Hüsnükuruntu ile temenni arası bir şey…
15 Temmuz son saldırı değil! Anadolu işgal tehdidi altında
İnsaf!
Dağ yürekli adamların büyük seçimine doğru