|
Tüketici ne zaman bayram edecek?

Bu sene Kurban Bayramının arefesi 15 Mart''a rastladı ve bu tarih tüm dünyada Tüketici Hakları Günü olarak kutlandı. Dünyanın heryerinde insanlar 15 Mart''ta tüketici hakları açısından kazandıklarının muhasebesini yaparken ülkemiz tüketicileri bayram arefesine denk gelen bu günü idrak ederken acaba neler hissettiler?

Hemen söyleyeyim; mesela büyük bir çoğunluk bu bayramı, bir sene önceki rakamlarla kıyaslanamayacak derecede artan kurbanlık fiyatlarına yetişemediği için buruk kutladı. Tabii ki bayram sadece halini-vaktini koruyup da Yüce Yaratıcı''ya şükrünü kurbanla dile getirebilenlere gelmiyor, üstelik her geçen gün zorlaşan hayat şartları herkesin belini az ya da çok, mutlaka büküyor. Bu yüzden eminim inancın gereği olan kanaat bu bayram da insanların yüzünü mutlaka ama mutlaka güldürdü.

Tüketici Hakları Günü olan 15 Mart Bayram''a değil de sıradan bir güne rastlasaydı yazımın rengi mutlaka siyah olurdu. Ama ben bardağın dolu kısmını anlatan hayallerimle süslemek istiyorum bugünkü yazımı.

İnşallah bir sonraki bayrama kadar ülkemizi yönetenler, tüketicinin belini büken enflasyon canavarını boğazlayacak akılcı ekonomi politikalarını hayata geçirirler. İnşallah bir sonraki Tüketici Hakları gününde bu ülkenin insanları tüketimden gelen güçlerinin farkına varmış olurlar. Bunun için en yakın sivil toplum örgütünün adresini bulmak hiç zor değil inanın. Mesela, Müstakil Tüketiciler Birliği''nin Dünya Tüketici Hakları Günü vesilesiyle ve "Biz Sizinle Yaşıyoruz" sloganıyla başlattığı kampanya, bir derneğe ya da vakıfa üye olmak için harekete geçilmesine yardımcı olabilir. Derneğin Başkanı Avukat Bülent Deniz, üyelik için 18 yaş sınırını geçmiş olmanın yeterli olduğunu belirtiyor. Ülkemizde böyle en az 30 milyon insan var. Bu insanlar tüketici haklarının korunması adına bir araya gelseler haksızlıklar mutlaka ortadan kalkar.

İnşallah artık firmalar vitrinlerine, reyonlarına, sattıkları ürünün özelliğini, fiyatını anlatan etiketleri koymaktan çekinmezler ve bu konuda denetim yetkisi olan "bazı belediyeler" tüketicinin çıkarlarını kendi "siyasi kaygılar"ının üzerinde tutarak gerçekleri görmeye başlarlar. İnşallah Ankara, cezaların caydırıcılık gücünü azaltan birtakım kararlar almak yerine bundan böyle, Türk Tüketicisinin konumunu hiç olmazsa dünya tüketicilerinin sahip olduğu yaşam seviyesine yükseltmek için daha fazla çalışır.

İnşallah bir sonraki Tüketici Hakları Gününe kadar bütün satıcılar Tüketici Kanunu''nda neler yazdığını baştan sona okumuş olurlar da hakka hukuka uygun çalışarak memnun edecekleri müşterilerinden kazandıkları helal paraların keyfini çıkarırlar. Bunun için aslında sadece şu cümleyi hatırlamak bile yetecek; "Müşteri velinimettir." Dualarım bu köşenin sınırlarını aşar, en iyisi bir Dünya Tüketici Hakları Günü''nü daha geride bırakırken ellerimizi açalım ve bundan böyle tüketicinin sağlığının, güvenliğinin, ekonomik çıkarlarının istismar edilmediği, her yönden layık olduğumuz güzellikte bir ülkede yaşamayı dileyelim.

TÜKETİCİ DOSTU

AEG Bosch Siemens, devrede

Bu firmayla ilgili başvurulardan birçoğu tüketicilerin ya bayide, ya da serviste yaşadığı sorunları anlatıyor. Gönül istiyor ki servisler ve bayiler de firmanın merkezinde bulunan yetkililer kadar hassas davranabilsin, ama bu herzaman mümkün olmuyor. Ancak çok şükür, şikayetlerle ilgili olarak Firmanın tüketici hizmetleri servisiyle yaptığımız görüşmeler olumlu sonuç veriyor. İntikal ettirdiğimiz sorunlar buradaki yetkililer tarafından takibe alınıyor ve okurlarımızın adreslerinde yapılan incelemeler sonucunda mağduriyetlerin giderilmesi için harekete geçiliyor. Bu firmayla ilgili olarak köşemize ulaşan bazı tüketici şikayetleriyle ilgili çalışmalar şu aşamada:

İstanbul''dan Hatice İpek isimli okurumuzun, satın alındığından beri bir dizi sorun yaşatan buzdolabı Firma tarafından yenisiyle değiştirildi.

Ankara-Çankaya''dan Mustafa Ay isimli tüketicimizin bulaşık makinasının kullanma kılavuzuyla ilgili sorunu da çözülüyor. Daha önce de bu köşede belirttiğim gibi ürünlerin Türkçe kullanma ve tanıtma kılavuzuyla satılması zorunludur. Firmanın Tüketici Hizmetleri Servisi Yetkilileri, muhtemelen bayiden kaynaklanmış olan bu şikayeti de gidermek için devrede. Yetkililer okurumuzun adresine giderek ürünle ilgili Türkçe tanıtma kılavuzunu taktim edeceklerini bildirdiler. İstanbul''dan Arif Navruz isimli okurumuzun buzdolabı da adresinde incelenecek ve şikayetinin ne şekilde giderilebileceğine karar verilecek.

Biliyorsunuz, köşemize faks ya da email mesajı yoluyla ulaşan tüketici şikayetlerini sonuçlanana kadar takip ediyoruz.

DUYDUNUZ MU?

Tüketici Hakları Günü kutlaması

Türkiye Tüketicileri Koruma ve Eğitim Vakfı''ndan köşemize gelen faks mesajında, okurlarımızın 15 Mart Dünya Tüketici Hakları Günü kutlanıyor ve ülkemizin içinde bulunduğu sorunlarla ilgili bazı tesbitlere yer veriliyor. Yönetim Kurulu Başkanı Bayram Kısıklı imzasıyla gelen yazıda şu husus hatırlatılıyor: "Türk ekonomisinin dinamiği kaliteli mal ve hizmetin üretilmesi ile tüketilmesine bağlıdır. Bu dinamik, tüketicilerin eğitilmesi ve bilgilendirilmesi ile sağlanacaktır." Yazının devamında, tüketici eğitiminin artık öğretim sisteminin temel müfredatının bölünmez bir parçası haline getirilmesi gerektiği vurgulanıyor. Yazıda ayrıca bir eksikliğe dikkat çekiliyor ve basın-yayın kuruluşlarında tüketiciyi bilgilendirici programların yayınlanması için Sanayi ve Ticaret Bakanlığı''nın harekete geçmesi gerektiği belirtiliyor. Yazının devamında tüketim ilişkisinin karşı tarafında bulunan satıcılara da şu mesajlar veriliyor: "Üretici ve satıcılar doğru sözlü olmalı, ürünleriyle ilgili bilgileri doğru vermeli, ölçüyü tam tutmalı ve doğru terazi ile tartmalı, tüketicilerin parasını ödedikleri mal ve hizmetleri tam olarak vermeli, eksik sunmamalı, en iyi reklamın tatmin edilmiş tüketici olduğu unutulmamalıdır."

24 yıl önce
Tüketici ne zaman bayram edecek?
İkiyüzlü dünyanın 200 günü
Garson nereye baksın?
İnsafsız takas!
Erdoğan’ı/AK Parti’yi Kürtsüz bırakma operasyonu…
Riyakâr Bey ile ‘Yamyam’ Biraderler