|
11 Eylül"ü haber veren suikast!!

Hazır dünya 11 Eylül saldırılarını ve ardından başlayan küresel olağanüstü hali sorgularken, bunu fırsat bilip dikkatleri yeniden bir noktaya çekmek istiyorum. En az 11 Eylül saldırıları kadar üzerinde durulması gereken bir konuya. 11 Eylül kadar tartışmamız gereken 9 Eylül 2001 tarihine….

Küresel istila harekatı kapsamında on beş yıldır üretilen kavramların çok çabuk aşındığı bugünlerde “İslamcı faşitlerle savaş” doktrinini dünyaya kanıksatmaya çalışan ABD Başkanı George Bush''un, 11 Eylül''ün yıldönümünde sarfettiği sorumsuz cümlelerini okurken, yalan ve senaryolarla geçen son beş yıla ilişkin bazı gerçeklerin hatırlatılmasının zaruretini bir kez daha düşündüm. “Özgür ulusların yaşam standardını güvence altına alacak yeni bir yüzyıl için” savaş verildiğini söyleyen ABD Başkanı, bunun bir “medeniyet mücadelesi” olduğunu söyledi. 11 Eylül sonrası oluşturulan ideolojik kamplaşma, “medeniyetler çatışması”, “medeniyet için çatışma”, “Haçlı savaşı” gibi çok farklı kavramlarla ifade edildi. Bu kavramlar ve onlara bağlı süreç gündelik yaşamımızın her alanında etkili oldu. Enerji savaşından işgallere, güvenlik paranoyasından ekonomik baskılara, demokrasi nutuklarından kadife devrimlere, rejim değişikliklerinden bireysel özgürlüklerin sınırlanmasına kadar, aynı merkezlerden üretilen çok yoğun zihinsel dayatmalarla, güvenlik operasyonlarıyla boğuşuyoruz.

İşgallerin, örtülü operasyonların, esir kamplarının, gizli gündemlerin, suikastlerin, boru hatlarının, bölgesel istikrarsızlaştırma senaryolarının ve tanık olduğumuz daha bir çok şeyin aslında aynı büyük amacın parçaları olduğu ortada. Her olayı diğerinden bağımsız değerlendirmenin bizi hiçbir sonuca ulaştırmadığını bu beş yıl içinde gördük. Bugün, bütünün çok önemli bir parçasını hatırlatmak istiyorum. Ya da 11 Eylül''le çok bağlantılı bir suikastten.

Tarih 9 Eylül 2001. Yani 11 Eylül saldırılarından iki gün önce. Afganistan''da Kuzey İttifakı''nın askeri lideri ve Ruslara karşı Afgan mücadelesinin sembol ismi Ahmet Şah Mesud''a suikast düzenlendi. Ağır yaralanan Mesud, kurtarılamadı. Kimse 11 Eylül ile 9 Eylül''de meydana gelen bu saldırı arasında bağlantı kurmadı.

O zamanlar, suikastle ilgili çarpıcı iddialarda bulundum. 11 Eylül''le bağlantısını sorguladım. ABD''nin Afganistan''a ilişkin gündemiyle birlikte değerlendirdim. El Kaide saldırısı denilerek üstünün örtüldüğünü, aslında ABD''nin yeni küresel savaş stratejisi kapsamında işlenen bir suikast olduğunu söyledim. Benden başka da kimse suikasti bu yönüyle sorgulamadı. Sonraları doğrulanan bir çok olayda olduğu gibi. Ama ben ısrarımı sürdürüyorum. Çünkü, 11 Eylül''ün, Afganistan işgalinin, bugün Ortadoğu''da yaşananların; terörle mücadele palavrasının şifresi bu suikastte gizli.

Şah Mesud, Afganistan Devlet Başkanı Yardımcısı sıfatıyla AB tarafından Strasbourg''a davet edildi. Fransa Dışişleri Bakanı Hubert Vedrine, Fransa Meclis Başkanı Raymond Forni ve Senato Başkanı Christian Poncelet ve Avrupa Parlamentosu Başkanı Nicole Fontaine gibi çok önemli isimlerle görüştü. Taliban''ın devrilmesi için Avrupa''dan destek istedi. AB''den siyasi destek alan, ekonomik ve askeri destek sözü alan Mesud''a Rusya da askeri yardım yapmaya başladı. Taliban''ı devirmek için Yeni Delhi''de bir toplantı bile yapıldı. Rusya, İran ve Avrupa gezisinden yeni dönen Mesud 9 Eylül 2001''de öldürüldü. Belçika''dan 2 Arap gazeteci, Tacikistan içlerindeki Hoca Bahuiddin''deki merkezde Mesud''la görüşmek üzere izin aldı. 5 gün bekletildikten sonra, 9 Eylül''de görüştürüldüler. Görüşme odasında kameraman hazırlık yaparken, teçhizat arasına gizlenmiş güçlü bir bomba infilak etti. Sonradan bu kişilerden birinin eşi vasıtasıyla olay öğrenildi. Bomba olduğunu saldırıyı yapanlar da bilmiyordu!

Kuzey İttifakı ve Batı basınına göre Pakistan istihbaratının (ISI) bu suikastle bağlantısı vardı. Aynı tarihte ISI''nin başındaki kişi Washington''daydı. Bush yönetiminin önde gelen isimleriyle görüşmeler yapıyordu: Colin Powell, Richard Armitage, CIA Baskanı George Tenet ve Senato yetkilileriyle. Şimdilerde olay biraz aydınlanıyor. Suikastte ABD ve Pakistan''ın rolüne ilişkin daha somut veriler ortaya çıkıyor.

Mesud öldürülmeseydi ABD Afganistan''ı bu kadar rahat işgal edip Hamit Karzai gibi bir kuklayı iktidara taşıyamayacaktı. Çünkü Mesut ABD ve İngiltere ile değil Avrupa ve Rusya ile iş tutuyordu. Yıllardır Mesud''u zayıflatıp Taliban''ı güçlendirmeye çalışan ABD, bu suikastle amacına erişti. Ve bugünkü Afganistan''ı dizayn etti. Suikastten iki gün sonra 11 Eylül saldırıları gerçekleşti ve ABD''nin Afganistan işgali başladı. Mesud suikasti ile Lübnan eski Başbakanı Refik Hariri suikasti sonuçları itibariyle ne kadar de benzeşiyor.

11 Eylül''ün yıldönümünde bu gerçeği bir kez daha hatırlatıp Şah Mesud''a rahmet diliyorum.

18 years ago
11 Eylül"ü haber veren suikast!!
Kamu kurumlarına sınavsız (KPSS aranmaksızın) girişler
Türkiye’nin tezlerini kim anlatacak…
Enflasyon ile mücadelede beklentileri kırmak ve fiyat yapışkanlığının önüne geçmek
Cari açık ve Gabar’dan gelecek 3,2 milyar dolar
Küresel savaşın kaçınılmazlığına dâir