|
Asgeri operasyonunda Türkiye"nin rolü var mı?

İranlı general Ali Rıza Asgeri''nin kaçırılmasında Türkiye''nin rolü var mı? Başta ABD ve İsrail olmak üzere, Batılı istihbarat teşkilatlarının ana istasyonlarından biri haline gelen, hem Türkiye''ye hem de bütün bölgeye yönelik istihbarat trafiğinin çok yoğunlaştığı Türkiye''de ve İstanbul''da İranlı bir bakan yardımcısı kaçırılıyor. Türk istihbarat çevrelerinin bundan habersiz olduğunu söylemek mümkün mü?

Eğer mümkünse çok büyük bir zaaf var ortada. Eğer değilse Türkiye ne yaptı? Sadece izledi mi, işbirliği yaptı mı? Peki Türk-İran ilişkileri, Türkiye''nin bu tavrından nasıl etkilenecek?

Sıradan bir adam değil. Devrim Muhafızları''na komuta etmiş, Hizbullah''ın kuruluşunda rol almış, İran savunma planlarını çok iyi bilen, bazı iddialara göre nükleer sırlarına vakıf, Ortadoğu''daki bazı saldırılarda parmağı olduğu söylenen, Irak içindeki ABD-İran savaşının merkezinde, Irak''taki Şii örgütlerle İran arasındaki ilişkileri bilen birisi, İstanbul''un göbeğinden alınıp götürülüyor. Böyle bir kişinin Türkiye''ye girişi bile dikkat çekici olmalı. En sıradan vatandaşların bile izlendiği günümüzde, uluslararası niteliği öne çıkan ve bölgedeki gelişmeleri etkileyebilecek sırlara vakıf olan birinin Türkiye''yi girişinin fark edilmemesi mümkün mü?

Türk istihbaratının da etkin olduğu Irak''tan alınıp, yine Türkiye''nin yakın işbirliği içinde bulunduğu Suriye üzerinden İstanbul''a getirilen, Türk istihbaratının iç içe olduğu ABD ve İsrail istihbaratı tarafından İstanbul üzerinden götürülen bu denli önemli bir kişiden ve böyle bir operasyondan haberi olmayan bir istihbarat ne yapar?

İstanbul kadar Şam da zan altında. Suriye istihbaratının haberi olmadan böyle bir kişinin Şam''dan İstanbul''a gelmesi ya da getirilmesi düşünülebilir mi? O zaman, Türkiye ve Suriye ABD ve İsrail istihbaratlarıyla işbirliği yapmış olabilir mi? Abdullah Öcalan''ın yakalanıp Türkiye''ye teslim edilmesini hatırlayalım. Operasyon''da CIA ve Mossad''ın rolünü hatırlayalım. Öcalan operasyonu en önemlilerindendi. Ama çok sayıda böyle operasyon yapıldığı biliniyor. CIA uçakları ve gizli cezaevleri konusunda bile böyle bir işbirliği zaten var ve devam ediyor.

Hemen belirtelim ki; Asgeri hakkında şu ana kadar kamuoyuna sızan bilgilerin hepsi istihbarat kaynaklı. Hiç birinin doğruluğundan emin olamayız. Bu kadar gizli bilgiye sahip olup olmadığını, kaçtığını ya da kaçırıldığını, Türkiye ve Suriye''nin rolü olup olmadığını, Gerçekten Şam''a ya da İstanbul''a getirilip getirilmediğini, şu an nerede tutulduğunu tam olarak bilemeyiz. Belki İstanbul''a hiç uğramadı, CIA uçakları olayında olduğu gibi Irak''tan götürüldü. Küresel esir ticaretinin önemli merkezlerinden biri olan Almanya''daki ABD üssünde olup olmadığını de tam bilemeyiz.

Daha önce bu köşede, ABD, İsrail ve Türk istihbarat unsurlarının Irak''ta, özellikle de Kuzey Irak''ta nasıl iç içe çalıştıklarına dair dikkat çekici bilgiler aktardım. ABD ve İsrail''in Kuzey Irak''ta neler yaptıklarını, İsrail''den K. Irak''a füze nakillerini, bölgedeki İsrail üslerini ve füze depolarını, Türkiye''den bazı kişilerin onlarla nasıl iç içe çalıştığını, bütün bu trafikte ne tür roller üslendiklerini, bu kişilerin Türkiye-Irak-İsrail üçgeninde sürekli hareket halinde olduklarını, her İsrail ziyaretlerinden sonra Kuzey Irak''a yeni silah nakilleri yapıldığını vs…

Peki aynı unsurlar, bu operasyonda da rol almış olabilirler mi? Asgeri''nin bir aydan fazladır izlendiği, yani bu operasyonun uzun zamandır planlandığı biliniyor. Asgeri ister Suriye üzerinden getirilsin isterse Kuzey Irak üzerinden, bağlantı noktası İstanbul oluyor. Operasyonun gerçekleşmesinden üç gün önce, yukarıda sözünü ettiğim kişilere İstanbul''a gitmeleri talimatı verildi mi? Bu kişiler İstanbul girişinde CIA ve Mossad unsurlarıyla buluştu mu? Asgeri, İstanbul''a gelmesinden üç gün sonra mı götürüldü? Aynı kişiler, bugünlerde ABD''ye gitme daveti aldılar mı ya da gidecekler mi?

Bunları da spekülasyon olarak düşünebilirsiniz. Nihayetinde Asgeri ile ilgili gazetelere verilen bütün bilgiler bu nitelikte. Dolayısıyla diğer bilgilere göre çok da abartı değil.

Peki bir soru daha: İran-PJAK çatışmaları sırasında düşürülen helikopter, devrim muhafızları subaylarının öldüğü uçak “kaza”ları Asgeri operasyonunun da içinde bulunduğu daha kapsamlı çalışmaların ürünü mü? PJAK''ın ABD istihbaratı tarafından kurulup yönetildiğini hatırlatmama gerek yok sanırım.

Ve bir de merak: Asgeri olayından sonra, Asgeri kadar dikkat çekici isimler olmasa bile, bazı İranlıların İstanbul üzerinden Batı''ya kaçırılma ihtimali var mı? Mesela Mart ortalarında…

Burada bir ithamda bulunmuyoruz. İstanbul''un nasıl bir trafiğin merkezi haline getirildiğine, bu trafiğin önümüzdeki günlerde yoğunlaşacağına, karanlık ilişkilerin/ortak operasyonların dünyasına dikkat çekmeye çalışıyoruz.

17 yıl önce
default-profile-img
Asgeri operasyonunda Türkiye"nin rolü var mı?
İnsaf!
Dağ yürekli adamların büyük seçimine doğru
Demografik dönüşüm
Seçim bitsin, önümüze bakalım!
Yerel seçime ramak kala: DEM, Yeniden Refah ve İYİ Parti