|
Düşman Kuzey Irak"ta değil, Konya Ovası"nda!

İki Amerikan F-16''sının Türk hava sahasını ihlalin ettiği 24 Mayıs ve sonrasını hatırlayalım. Türkiye ayağa kaldırıldı. Neredeyse ABD ile Türkiye arasında savaş çıkacaktı! Türkiye''nin limanları, hava sahası, askeri üsleri yıllardır ABD kullanımında değilmiş gibi! Gizli anlaşmalar, ortak örtülü operasyonlar, Anadolu''nun her köşesinin ABD''ye tahsis edilişi hakkında bir cümlelik açıklama yapma gereği duymayanlar, bu olay üzerinden derin bir kriz tezgahladı! Sanki gizli anlaşmalar, örtülü operasyonlar, ortaklıklar devam etmiyormuş gibi! PKK''yı ABD destekliyor. Barzani''yi ABD destekliyor. Irak''ı ABD bölüyor. Türkiye için tek tehdit var, o da ABD''den kaynaklanıyor. Hem Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, terörle ilgili sözlerinde hep Barzani ve arkasındaki ABD''ye işaret etmedi mi? Bu gerçekten hareketle Türkiye Irak sınırına iki yüz bin asker yığmadı mı? Bir ayda teröre 43 kurban verilmedi mi?

Peki aynı dönemde Türk-Amerikan ilişkileri, hep şikayet ettiğimiz konularda neden sorgulanmadı? Bu kadar yaygara koparılırken, bunca insan hayatını kaybederken, Türkiye kamuoyu galeyana gelirken bu tehditlerin kaynağı olan anlaşmalar neden sorgulanmaz? Sorgulamak bir tarafa, anlaşmalar daha da güçlendiriliyor? Bütün Türkiye aptal yerine mi konuluyor?

Yakın çevremize yönelik bütün emperyal projelerin merkezi olan, Irak''taki katliamlara bizi ortak eden, K.Irak''tan doğan güvenlik sorununun kaynağı haline gelen, onlarca nükleer bombayı barındıran, Guantanamo esirlerinin tutulduğu İncirlik Üssü neden sorgulanmaz?

23 Haziran 2003 tarihli bir anlaşma var. ABD ve müttefikleri Irak için ihtiyaç duydukları lojistik desteği bu anlaşma çerçevesinde İncirlik''ten karşılıyor. Bir milyona yakın insanın, yüz binden fazla çocuğun öldüğü o barbarlık için İncirlik''ten sevkıyat yapıyor. 23 Haziran''da anlaşma süresi doluyor. Türkiye, İncirlik ve bazı üslerin kullanımını içeren anlaşmayı bir yıl daha uzatma kararı aldı. Terörün tırmanması ve bu anlaşmanın zamanlaması nasıl oluyor da bu kadar örtüşüyor?

Peki, “Medeniyetler barışı” projesinin sembolü Mevlana''nın şehrinde neler oluyor bugünlerde? Anadolu Kartalı tatbikatına kimler katılıyor, bu tatbikatlar kimleri hedef alıyor? Konya ovasında eğitilen İsrail pilotları Lübnan''ı bombalamadı mı? Türkiye''de savaşa hazırlanan uçaklardan geriye dönen ilk parti F-16''lar, aldıkları ilk görevde Filistinlileri bombalamadı mı? 20 bin kilometre kare alanda yüzlerce uçağın katılımıyla gerçekleştirilen nükleer saldırı tatbikatları hangi günler içindi? 1992 ve 1994 yıllarında yapılan nükleer saldırı tatbikatlarında ABD, İsrail ve NATO pilotlarının bu silahları nasıl kullanacağına dair verilen eğitim hangi ülkeyi, hangi bölgeyi hedef alıyordu?

Anadolu Kartalı tatbikatı dün Konya ovasında başladı. Bu sefer İngiltere de katılıyor? Hani K. Irak konusunda işbirliği yapmadığımız İngiltere. Tabii İsrail de. Bir yandan K.Irak''ta “ABD''ye rağmen” operasyon tartışması diğer yandan bölgesel savaş hazırlığı. İncirlik üssünün kullanım süresi uzatılıyor, Konya Ovası bölgesel savaş merkezi oluyor. Ne düşüneceğiz şimdi biz?

Tuz Gölü çevresi, Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilen yer, Anadolu Kartalı için mi askeri yasak bölge ilan edildi? Anadolu''nun bağrında ABD, İngiliz ve İsrail uçakları rahatça savaş tatbikatları yapsın için mi? Konya Merhaba gazetesinden Mustafa Aslan''ın dikkatle hazırladığı şu soruları birlikte düşünelim:

1- Genelkurmay Başkanı terörün müttefik ülkelerin tutumlarından beslendiğini söylerken, ABD ve İngilizlerin Konya semalarına gelişi nasıl izah edilecektir?

2- Konya''ya gelen İngiliz ve ABD uçakları Irak ve Afganistan''da bombalamada kullanılmış mıdır? Uçakların pilotları bu saldırılara katılmış mıdır?

3- Tuz Gölü Çevre Koruma Alanı Bakanlar Kurulu Kararı ile Resmi Gazete''de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Göl üzerinde alçaktan veya askeri uçuş yapılması koruma mantığı açısından ne anlama gelecektir?

4- Tuz Gölü altına yapılması düşünülen Doğalgaz Depolaması ile Atış Alanı''nın çevresel etki açısından uyuşması nedir? Bu durumda depolama projesi rafa mı kalkacaktır?

5- Karadağ Radar Üssü''nün tatbikatlar dışında ABD''nin Füze Kalkan Projesi''nde kullanılması söz konusu mudur?

6- Selçuk Üniversitesi Kampus Alanı içinde yapımı gerçekleştirilen Hilton Oteli için Uçuş Mania Planı değiştirilmiş midir?

7- İlk tatbikatlarda bir dünya savaşı senaryosu üzerinde durulduğu, Irak-İran-Afganistan-Suriye-Libya ve K.Kore''nin karşı taraf alındığı doğru mu?

8- Konya''dan Malatya Erhaç Üssü''ne bir F-4 filomuz taşınmış mıdır? Diğer filolarımızın taşınması söz konusu mudur?

9- Konya 3. Ana Jet Üssü''nde incirlik benzeri bir yapılanmaya gidilmesi düşünülmekte midir?

Daha onlarca soru sorulabilir. Ama en can alıcı olanı şu: Son günlerde can üzerinden, kan üzerinden izlediğimiz olaylar bir oyun mu? Birileri bir tiyatro mu oynuyor? Yoksa kan üzerinden iktidar mı devşiriliyor? Eğer öyle değilse tek şey kalıyor geriye. Tehdit Kuzey Irak''ta değil, Konya''da, düşman Anadolu''nun bağrında.

17 yıl önce
Düşman Kuzey Irak"ta değil, Konya Ovası"nda!
Ne olacak bu anne babaların hali?
Seçim sonrası ekonomide manzara nasıl?
Amerikan siyasetinin İsrail ‘trajedisi’
Jeopolitik sürpriz: ABD, Rusya ve İsrail nasıl anlaştı?
Nazlı seçmen günlerinde siyaset