|
Şii-Sünni savaşı bekleyenlere!

ABD ve İngiltere, Irak halkına en büyük komployu kurdu. Bayram günü Saddam Hüseyin''i idam ederek, öteden beri yürüttüğü politikanın son adımını attı. Doğru!

Saddam''ın idam edildiği oda, ABD askerleri tarafından kordon altına alınmıştı. İçeriye kameralar sokulmadı. Kendileri kaydetti. Sadece bir kısmını yayınladı. Ama cep telefonu ile “birileri” ayrı bir kayıt yaptı ve dünyaya bu “korsan” görüntü dağıtıldı. Tam bir kurgu. Irak halkını provoke etmek için her şey planlanmıştı. Bu da doğru!

İdam üzerinden, görüntüler üzerinden keskin bir psikolojik operasyon başlatıldı. Ortadoğulu liderlere, ABD''nin kontrolünden çıktıkları anda başlarına neler geleceği gösterildi. Irak halkına ise, Saddam''ı Amerika''nın değil Şiilerin astığı, Sünni dünyanın Kurban Bayramı''na bile saygı gösterilmediği hissettirildi. Bu da doğru!

Psikolojik operasyon, Irak''la sınırlı değildi. Pakistan''dan Lübnan''a kadar, Şiilerle Sünniler arasında derin bir uçurum, sonra da kanlı bir çatışmanın temeli oluşturuluyordu. Şii Hilali ve Sünni Eksen kavramları için yeni bir adım daha atılıyordu. İslam dünyası, ABD/İngiliz işgallerini aratmayacak şekilde onlarca yıl sürecek bir hesaplaşmaya sürükleniyordu. Son sahne, bu strateji için yürütülen kamuoyu çalışmalarından biriydi. Bu da doğru!

İdam görüntüleri ABD ve İngiltere için Noel, bazı Müslümanlar içinse Bayram armağanı oldu. Şiiler için de, Sünniler için de, mezhep krizine taraftar olmayanlar için de, bayram günü idam bir tezgahtı ve çirkin bir görüntüydü. Bu da doğru!

Amerika Muktada Sadr''dan kurtulmak istiyor. Çünkü o, ABD petrol şirketlerinin önündeki en büyük engellerden biri. İdam sırasında atılan “Muktada, Muktada, Muktada!” sloganlarıyla Sünnilerin silahlarını Sadr''a doğrultmasının yolu açıldı. Bu da doğru!

Şiilerle Sünniler arasındaki doktriner farklılık, 16. ve 17 yüzyılda Safavi-Osmanlı imparatorlukları arasındaki siyasi mücadele ile bir dönüm noktası yaşadı. Safaviler Şiiliği siyasi bir ideolojiye dönüştürerek İran ve çevresini kontrol altında tutarken, Osmanlı Sünnilik üzerinden bir mücadele verdi. Bu çatışma Türkiye''nin Doğusu ile Irak topraklarındaki egemenlik mücadelesinde (1638 4. Murad ile son buldu) yoğun biçimde kendini gösterdi. Osmanlı yönetimindeki Irak''ta mezhep savaşı yaşanmadı. İngiliz işgali altındaki Irak''ta Şiiler ve Sünniler işgale karşı birlikte savaştı. Baas yönetimi altında Şiiler ve Kürtler ezildi. Ama Irak-İran savaşında bile mezhep çatışması yaşanmadı. İran''a karşı Arap milliyetçiliği galip geldi. Şimdi, bu tarihi farklılık, Irak''ı ve bölgeyi paramparça edenler tarafından kanlı bir savaşa dönüştürülüyor. Bu da doğru!

Saddam Hüseyin, halkına çok kötülük etti, katliamlar yaptı, savaş suçları işledi, ABD adına İran''a saldırarak bir milyon kişinin ölmesine yol açtı. Ülkesini harab etti. Şii din adamlarını, siyasi liderleri idam etti. Bu da doğru!

Peki bu doğruları bilenler ne yaptı? Bu doğrulara karşı çıkanlar ne yaptı? 23 Kasım 2006''da bir intihar saldırısıyla 202 Şii''yi katledenler farklı bir şey mi yaptı? Bu şekilde sayısız saldırılara imza atanlar farklı bir şey mi yaptı? Sadece Sünni olduğu için sayısız insanı katleden Şiiler mi farklı bir şey yaptı? Allah, Peygamber, Kur''an adına hareket edenler, bu gerçekleri bilmelerine rağmen ne yaptı? Suudi Arabistan-İran üzerinden tezgahlanan mezhep savaşına, en az ABD kadar hizmet etmiyorlar mı? Hani akıllıydılar! Hani bu topraklara yönelen tehditlere karşıydılar! Neden bu planları boşa çıkarmak varken ondan yararlanma yoluna gittiler?

Ne yapmalıyız? Şii diye eleştirmeyelim mi? Sünni diye eleştirmeyelim mi? S. Arabistan''ı eleştirirken İran''ı eleştirmeyelim mi? Hep ABD''yi, İsrail''i eleştirirken, kendi içimizdeki vahşiliği, küçük siyasi çıkarlar için her şeyi heba edebilmemizi, bugünün dünyasına ve geleceğe yönelik vizyonsuzluğumuzu görmeyelim mi? Diktatörlere karşı, işgalci/talancılara karşı savaşırken, biz bu topraklara ne verebiliriz kaygısına düşmeyelim mi? Bunun dinle, mezheple ne ilgisi var? Mide bulandırıcı bir savaştan güç devşirenlerin hiç mi suçu yok! Manzara ortada değil mi?

17 yıl önce
Şii-Sünni savaşı bekleyenlere!
İkiyüzlü dünyanın 200 günü
Garson nereye baksın?
İnsafsız takas!
Erdoğan’ı/AK Parti’yi Kürtsüz bırakma operasyonu…
Riyakâr Bey ile ‘Yamyam’ Biraderler