|
O komutana ne oldu?

Bugün istihbarat dünyasında küçük bir gezinti yapsak, bazı soruları gündeme getirsek, günlük haberler olarak önümüze gelen "bilgi"lerin ne kadar gerçek ya da arkasında neler olduğuna dair merakımızı paylaşsak ne olur? Bence iyi olur. Çünkü, birbirinden bağımsız gibi görünen münferit "olay"ların çoğunlukla büyük ve sarsıcı gelişmelere işaret ettiğini ve bunun genelde yaşandığını çok gördük.

Geçtiğimiz hafta Londra''da patlayıcı yüklü araçların ele geçirilmesi ve Glasgow Havaalanı''na saldırıyla Tony Blair''in görevini bırakıp ABD''nin Ortadoğu temsilcisi olarak atanması, Gordon Brown''un İsrail aşırı sağı ve neoconlarla yakın işbirliği ile "terörle savaş" kampanyasının yeniden hız kazanması arasındaki ilişkinin ayrıntılarını muhtemelen önümüzdeki günlerde göreceğiz. Devam edelim:

Aynı dönemde yine Londra''da gizemli bir intihar/cinayet vak''ası yaşandı. Arap milliyetçiliğinin öncü ismi Cemal Abdünnasır''ın damadı Eşref Mervan, kaldığı binanın beşinci katından atlayıp "intihar" etti! 63 yaşındaki Mervan''ın ölümünden önce hatıralarını yazdığı biliniyor. İsrail istihbaratına çalıştığı iddia edilen Mervan''ın hatıralarından hangi bilgileri deşifre edeceğini henüz bilmiyoruz. İntiharının/öldürülmesinin bu kitapla ilgili olduğu tezi oldukça güçlü.

Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek''in sürpriz bir açıklamayla Mervan''a sahip çıkması; "O vatanı için şimdi açıklanması uygun olmayan işler yaptı, o bir vatanseverdi" cümleleri de Mervan''ın öldürülmüş olma ihtimalini güçlendiriyor. Tabii Mısır adına işler yapmışsa İsrail istihbaratına çalıştığı iddiası sorgulanabilir oluyor. Yazdığı kitapta deşifre edeceği konular üzerinde bir tahmin yaptığımızda ise, öldürenlerin, onu beşinci kattan aşağı atanların kimler olduğunu az çok tahmin edebiliyoruz.

Tam bu olayı tartışırken bu sefer Mısır''da benzer bir olay gündeme geldi. 2002 yılında İsrail için casusluk yapmaktan 15 yıl hapis cezasına mahkum olan Şerif Fevzi Muhammed el Filali, hücresinde ölü bulundu. Ölüm sebebi "kalp krizi" olarak açıklandı. İstihbarat savaşlarından çok sık görülen bir ölüm sebebi bu! İki olay da hem Mısır hem de İsrail bağlantılı. Yine iki olay da Ortadoğu''nun karanlık dünyasında gizli ilişkiler, örtülü operasyonların derinliklerinde yer alan kişilere ait hikayeler.

Bu ilişkilerin maalesef çok azı bilinebiliyor. Kimin hangi safta, kimler adına savaştığı yıllar sonra ortaya çıkıyor. O da çıkarsa tabii. Mesela; Hamas''ın Gazze''de El Fetih denetimine son vermesinden sonra ortaya çıkarılan istihbarat dosyaları, kirli ilişkilerden şaşırtıcı ve üzücü örnekler sunuyor bize. Arafat''ın zehirlenmesi, Şeyh Yasin''in ve diğer Filistinli liderlerin şehid edilmesi, cinayetler, işkenceler, kara para ilişkileri, kendi halklarına karşı İsrail''le işbirliği yapan isimler gibi.. El Fetih''in güvenlik sorumlusu Muhammed Dahlan, Filistin topraklarında İsrail adına yaptıkları yetmemiş gibi, Pakistan''a kadar gidip, nükleer tesisleri inceleyip, edindiği bilgileri İsrail''e aktarmış.

Son günlerde hemen yakınımızda benzer bir olay daha yaşandı. ABD''nin Güney Kıbrıs''ta askeri ataşesi olan Thomas Money, bir kaç gün önce hiçbir iz bırakamadan ortadan kayboldu. Dördüncü günde cesedi bulundu. Kadın meselesi, aşk meselesi iddialarının dışında cinayetle ilgili şimdilik hiçbir veri yok. Bir yıl önce ikinci kez Güney Kıbrıs''a gönderilen, daha önce Irak ve Ortadoğu''nun bazı ülkelerinden görev yapan ABD''li yarbayın İran tarafından kaçırılmış olabileceği spekülasyonları pek inandırıcı değil. Londra''da "intihar" eden Mervan ve Mısır''da hücrede "kalp krizi" geçiren Filali arasındaki bağlantının bir unsuru olduğuna dair de kanıt yok. Henüz bilmiyoruz ama ölümünün izini sürdüğümüz gelişmelerle bağlantılı olabileceğine bir ihtimal olarak not ediyoruz.

Ne de olsa son yıllar, Türkiye''yi de merkez haline getiren istihbarat operasyonları, adam kaçırma eylemleri, kaybolan insanların sayısı ciddi oranda tırmandı. Hatırlayalım: İran Savunma eski Bakan Yardımcısı Ali Rıza Asgeri, 7 Şubat 2007''de geldiği İstanbul''da kayboldu. Hizbullah''dan Lübnan savaşına, İran''ın nükleer sırlarından Irak''taki iç savaşa kadar önemli bilgilere sahip olduğu söylenen Asgeri, CIA ve Mossad tarafından İstanbul''dan paketlenip götürüldü. Türkiye ile İran arasında ciddi bir soruna dönüşen Asgeri''ye ne olduğun dair hâlâ hiçbir bilgi yok. Kendisi Batı''ya sığındı dendi sadece. Daha önce Erbil''de İranlı diplomatların da ABD tarafından kaçırılması ve Asgeri olayı casusluk operasyonlarını yeniden gündemimize getirdi.

Bu kadar değildi. 16 Mart 2007 Cuma günü İran''dan İstanbul''a 5 İranlı getirildi ve CIA''ya teslim edildi. Ardından yine Türkiye''de benzer bir olay daha yaşandı. Varşova''dan kalkan, Atina''ya uğrayan, Ankara''ya inen, oradan da Trabzon''a giden bir uçak, İran''ın Tebriz kentine havalandıktan kısa süre sonra düştü. Düşürüldü desek daha doğru. Uçak''ta bulunanlardan biri de Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref''in emir subayı ve eski pilotuydu.

Askeri ve CIA''nın kaldırdığı diğer İranlılar hakkında hiçbir bilgi edinilemedi, olay unutuldu. Sahi, Asgeri şimdi nerde? İran, ABD, İsrail ve Türkiye''den neden hiç ses çıkmıyor? Aynı şekilde gizemli bir şekilde düşen/düşürülen uçak da unutuldu.

Bir yazıda kaç örnek verdim! Hepsi gizemli, kuşkulu, karanlık ilişkiler ağının bize yansıyan bölümleri ve hepsi derin ve yaygın araştırmalar istiyor. Aralarında ne tür bağlantılar olabilir? Zamanla göreceğiz….

17 yıl önce
O komutana ne oldu?
ABD Türkiye için düşman ülkedir. Bir gün, binlerce insan İncirlik’i de kuşatır..
Evvelbahar
Siz hiç “ayben”e para gönderdiniz mi?
Irak: Kurtların sessizliği…
Direniş meşrudur, tükür kardeşim