|
Başarı hikâyemiz bu mu? “Borsa rekor kırıyor sanayi geriliyor!”

Bir türlü oturtamadığım ekonomik dengeyi IMF açıkladı da rahata erdim... -Küresel kriz bitmedi, hatta derinleşen unsurları var, diyordum ama bizim borsa rekora doğru yol alıyordu...

-Küresel krizin en önemli yansıması altın fiyatıdır. Eğer küresel güvensizlik var ise altın fiyatı yükselir, diyordum; altın fiyatı ile borsalar aynı anda yükseliyordu...

-Yine küresel krizin başlıca nedeni olan finans sistemine yönelik hiçbir ciddi önlem alınmadan bu kriz bitti denilemez, diyordum; borsalar yükseliyordu...

Kısaca, benim kurduğum denklemde, kriz bitmedi ise borsalar da yükselmemeliydi. Ama öyle olmadı. Krize karşı kısmi toparlanmalar yaşanırken, özellikle gelişmekte olan ülke borsalarında çok büyük hamleler yaşanıyordu. En şaşırtıcılarından biri ise İMKB oldu.

Dün sanayi endeksi açıklandı. Aylık bazda kriz öncesini yakalamakta sıkıntılar yaşadığımızı görüyoruz. Yani Türkiye''nin başarı hikâyesini borsamız yansıtırken sanayi sektörümüz yine geride kalıyordu.

IMF bizi uyardı.

"Başarı hikâyesi sizin eseriniz olduğu kadar büyük abilerin durumunun bozuk olmasından da kaynaklanıyor" dedi. Finans canavarı olduğu gibi yerinde duruyor. Para eskisinden de bol ama gidecek adres sıkıntısı var. Avrupa çok kötü, keza Amerika''da da işler istenen düzeyde değil.

O zaman sıcak paraya tek adres kalıyor: Hikâyesi olabilecek gelişmekte olan ülkeler bulmak. Borçluluk oranı düşük yeni sömürgeler elde etmek... İşte Türkiye de bu ülkelerin ilk sırasında yer alıyor.

Bu kötü bir şey mi? Bence hayır. Önlemini aldıktan sonra çok iyi sonuçlar da alınabilir.

Mesela, sıcak para bankalara borç olarak veya borçlanma senetlerine mi akıyor? Derhal Merkez Bankası bu bollaşan sermaye karşısında daha düşük faiz maliyeti için sanayiciye imkânları açabilir. Düşük faiz cenneti hali ile "yatırım hamlesi" başlatılabilir. Yani, hem faizleri yüksek tutup hem de piyasadan dolar toplama yerine, hızla faizler de düşürülerek sermaye girişinin nimetleri dışarı akıtılacağına yurt içine yansıtılabilir.

Ama nerede bizde öyle Merkez Bankası!

Sıcak para borsaya mı akıyor? Endeks rekorlar kıracağına derhal büyük büyük şirketler yanında KOBİ''ler de halka arz edilebilir. Bedava kaynak, para bol. Sıcak para akıyor, adres arıyorsa peş peşe halka arzlar yapılır. SPK bu sistemi serbest piyasaya bırakıp soygun yapılacağına, yönlendirici arzlar sıraya dizilir. KOBİ''lere borsada –B grubu olarak önü kesileceğine– faizden kurtulmaları için yol verilebilir.

Kısaca, sıcak para nereye gidiyorsa o adresten alınıp yatırım ve üretime dönüştürülebilir. Yoksa ağzımız açık, avaz avaz sıcak paranın şişirdiği ekonomi ile övünüp uçarsak, yarın nasıl konacağımızı da şimdiden düşünmeliyiz.

Sıcak paranın şişirip şişirip devirdiği kaç hükümet olduğunu düşündüğümüzde, nefsimize yenik düşüp bugünün övgülerini dinlemenin yarının felaketini hazırladığını unutabiliriz.

Konmasını bilmiyorsan uçmayacaksın.

Nefsinin övgü ile körleşmesine izin vermeyeceksin. Böyle sömürüyorlar zaten, böyle deviriyorlar zaten. Geçmişe bak, YETER.

14 yıl önce
Başarı hikâyemiz bu mu? “Borsa rekor kırıyor sanayi geriliyor!”
Türkiye’nin tezlerini kim anlatacak…
Enflasyon ile mücadelede beklentileri kırmak ve fiyat yapışkanlığının önüne geçmek
Cari açık ve Gabar’dan gelecek 3,2 milyar dolar
Küresel savaşın kaçınılmazlığına dâir
Yeni tehditler ve Türkiye’nin kurumsal güncellenmesi