|
İslam"la savaş Pasifik"e kaydı

Filipinler''in güneyinde yaşayan Müslümanlar''ın bağımsızlığı için savaşan en küçük ve en yeni grup olan Ebu Seyyaf birliklerinin 23 Nisan''da 21 kişiyi rehin alması, Mindanao bölgesinde yaşayan trajediyi tekrar dünya gündeminin üst sıralarına yerleştirdi.

Olay Filipinler''de yaşanan iç savaşın uzantısı gibi görünse de, vatandaşları kaçırılan Malezya, Finlandiya, Almanya, Lübnan ve Güney Afrika''nın doğrudan taraf olması, krize uluslararası boyut katıyor. Ancak daha da önemlisi, son gelişme, dünyanın en önemli kriz bölgelerinden biri olan Güneydoğu Asya''nın gittikçe ısınan atmosferini yansıtıyor oluşudur.

Komploya karşı İslami dayanışma

Doğu Timor''un Endonezya''dan koparılması, ardından başka bölgelerdeki ayrılma eğilimleri körüklenerek bu büyük ülkenin parçalanmaya doğru sürüklenmesi, yıllarca Endonezya''ya karşı bağımsızlık mücadelesi veren Açe''deki savaşın yeniden patlak vermesi ve Müslüman Mindanao''da özgürlük savaşının şiddetini artırması,bölgeyi çok sıcak bir çatışmanın içine doğru sürüklüyor.

Dünyanın en önemli su yollarını kontrol eden, milletler, dinler ve kültürler mozaiği olan bu binlerce adada yaşayan Müslümanlar, büyük güçler ve uluslararası kurumlar tarafından tezgâhlanan bir oyunla karşı karşıya olduğuna inanıyorlar ve öz savunma mekanizmalarını ve varlık mücadelelerini daha da İslamlaşarak güçlendirmeye çalışıyorlar.

Moro Müslümanları''nın tarjedisi

Rehine eylemi münferit bir terör eyleminin ötesinde anlamlar içeriyor. Filipinler''i doyuran ancak en fakir bölge olan Müslüman Mindanao''daki (Moro) özgürlük savaşı 30 yıldır onbinlerce insanın canına maloldu. Manila''ya karşı savaşan Moro Ulusal Kurtuluş Hareketi 1996''da hükümetle anlaştı ve bu anlaşma 1998''de yürürlüğe girdi. Ulusal ve laik karakterli hareketin lideri Nur Misuari bölge valiliğine getirilirken askerleri de polis gücüne dönüştürüldü. Selamet Haşimi liderliğindeki Moro İslami Kurtuluş Cephesi mücadeleye devam ediyor. Bazı bölgelerin kontrolünü elinde tutan cephe, son zamanlarda etkisini daha da artırdı. Anlaşmaya yanaşmayanlar Misuari''den ayrılıp İslami Kurtuluş Cephesi''ne geçti. Ebu Seyyaf Grubu ise, küçük olmasına rağmen oldukça etkin ve tavizsiz tutumuyla Manila''yı ciddi anlamda zorluyor.

Hükümet, 1998''den bu yana anlaşma yükümlülüklerini yerine getirmedi ve bölgeye hiçbir yatırım yapmadı. Misuari''nin misyonu da tamamen göstermelik kaldı. Yeni Devlet Başkanı Josef Estrada''nın inisiyatifi askerlere bırakması huzursuzluğu daha da artırdı. Popülaritesini ciddi oranda kaybeden Misuari''nin anlaşmayı bozabileceği, işbirliğine girenlerin yeniden savaşa döneceği söyleniyor.

Ebu Seyyaf grubu rehineler karşılığında ciddi hiçbir talipte bulunmadı. Bu da asıl amacın, bölgedeki sorunu uluslararası düzleme taşımak olduğuna işaret ediyor. Mindanao''daki özgürlük mücadelesi eski kanlı dönemlerine dönüyor.

Küresel güçler ve Mahathir endişeli

Gelişmelerin Filipinler''i aşan boyutu bölge ülkelerini ve uluslararası güçleri endişelendiriyor. Endonezya''da başlayan yeniden İslamlaşma ruhu, Açe''de bağımsızlık özleminin İslamla yoğrulması, Malezya''da İslam Partisi''nin son seçimlerde gücünü ciddi oranda artırması ve Mindanao''da şiddetlenen bağımsızlık savaşının İslami karakterli olması, dünyanın her tarafında İslami unsurları tasfiye eden küresel güçleri ve bölge ülkelerini telaşlandırdı.

Yıllarca Mindanao Müslümanlar''ın silah gönderen Malezya''nın Başbakanı Mahathir Muhammed, şimdi İslam''ın yeniden siyasi ve askeri güç kazanmasına karşı projelere üretme çabasına girişti. Güçlenen İslam''ın kontrol altına alınması için, Malezya, Endonezya ve Filipinler''den oluşan bir "kriz troykası" öneren Mahathir, ASEAN çerçevesinde de Bölgesel Güvenlik Konseyi oluşturulmasını istiyor. Enver İbrahim''in neden harcandığı ve hapiste süründürüldüğü yeni ortaya çıkıyor.

24 yıl önce
İslam"la savaş Pasifik"e kaydı
Büyük memur sendikaları sebep oldukları sorunu çözmek için fedakarlık yapmalıdır
Kamu personeline yol ve yön gösteren soru ve cevaplar (9)
Tevradî bir mitin Kur’anî bir kıssa ile tashihi
i-Nesli anlaşılmadan siyaset de olmaz, eğitim de…
İç talebe ilişkin öncü göstergeler ilave parasal sıkılaştırmaya işaret ediyor!