|
Soykırım tescillendi

Rusya''nın Çeçenistan''da giriştiği soykırıma bugüne kadar sessiz onay veren batı ilk kez ciddi bir tepki gösterdi. Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi, önceki gün kabul ettiği bir kararla, Çeçenistan''daki soykırımı tescil ederek, Rusya''nın oy hakkını elinden aldı.

Karada ayrıca, Moskova''nın ateşkes ilan edip Çeçen temsilcilerle görüşmelere başlamaması halinde, üyeliğinin askıya alınması, üye ülkelerin de Rusya''yı Avrupa İnsan hakları Mahkemesi''ne ''devlet olarak'' şikayet etmeleri istendi.

Karar, ABD''nin Kafkaslar ve Orta Asya''da mevzi kaybettiği, Avrupa-Rusya ilişkilerinin Vladimir Putin''e rağmen geliştiği bir döneme denk gelmesi açısından oldukça önemli. Özellikle Fransa ve Almanya''nın, Devlet Başkanı seçilen Putin''e ''her şeye rağmen'' açıkça destek vadetmeleri ve Rusya''da yükselen ABD karşıtı eğilimi kullanma yoluna gitmeleri bu ''tavsiye kararı''na gölge düşürse de, bölgede yaşanan ağır insan hakları ihlallerine karşı ilk kez bir uluslararası kurum resmen tepki göstermiş oldu.

Türk paralamenterlerin başarısı

Türkiye gibi, Almanya ve Fransa hükümetleri de, Çeçenistan''daki vahşete karşı Moskova''ya her yönden destek veriyor. Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi''nin kararı, Türkiye Büyük Millet Meclisi''nin, koalisyon hükümetinin ''yüz kızartıcı'' Çeçen politikasının aksine, sürdürdüğü özverili çabalarıyla paralellik gösteriyor.

Çeçenistan konusunda ciddi çalışmalara imza atan TBMM, hükümetin her yönüyle Moskova''nın taleplerine endekslediği Çeçen politikasının kamuoyunda açtığı yaraları bir ölçüde tedavi etmeye çalışıyor.

Kararın alınmasında Türk parlamenterlerin gösterdikleri çabalarını özellikle vurgulamak gerekiyor. Oylamaya son anda katılan sekiz kişilik Türk heyeti, yoğun tartışmalara sahne olan salonda onurlu bir tavır sergileyip, sekiz oy farkla alınan kararda belirleyici oldu. Beklenenin aksine karara sert tepki göstermeyen Moskova ise, "Çeçenistan politikasının aynen devam edeceği"ni açıkladı.

Rusya''nın üyeliği askıya alınır mı?

Moskova, Türkiye gibi, Avrupa yönetimlerinin kendisini desteklediğini biliyor ve kararın ciddi bir etki uyandırmayacağını düşünüyor. Rusya''nın APKM üyeliğinin askıya alınması tehdidini de ciddiye almıyor. Zira AB ülkeleri ile Rusya arasındaki derin ilişkiler, Moskova''da yeterli derecede güvence oluşturuyor.

AB Dışilişkiler Komisyonu Başkanı Javier Solana, AB Dönem başkanı Portekiz''in Dışişleri Bakanı Jaima Gama ve AB başkanlığını Portekiz''den devralacak olan Fransa''nın Dışişleri Bakanı Hubert Vedrine Moskova''da. AB''nin Rusya ile ilişkilerini önceki gün alınan karar değil, bu isimlerin Moskova''daki temasları şekillendiriyor.

Rusya''yı soykırımla itham eden bu karar, katliamdan kaçan bir kaç mülteciyi sınırdan geri çeviren hükümetin kararlı Rusya dostluğuna etki eder mi? Hiç sanmıyorum. Çünkü Ankara''nın Moskova ile ilişkilerinde ''insani değerler''in yeri yok.

Rusya yargılanmalı

APKM''nin kararından önce Çeçenistan''da yaşanan, katliam, işkence, tecavüz, sürgün ve toplama kamplarına karşı dünyaya ardı ardına çağrılar yapan insan hakları kuruluşları Rusya''nın durdurulmasını istemişlerdi. İşte bunlardan bazıları:

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Mary Robinson, esir kamplarına girmesine izin verilmediği halde, Çeçenistan''da tescil edilmiş insan hakları ihlallerine dikkat çekerek, bunların soruşturulmasını istedi.

Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu, "Çeçenistan''da sürdürülen zalim, onur kırıcı ve gayri insani davranışlar"a dikkat çekerek Rusya''yı, "savaş suçu ve insanlığa karşı suç işlemekle" itham ederken, bu konuda uluslararası bir mahkeme kurulması çağrısında bulundu.

Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi, Çeçen toplama kampında Rusların mahkumlara kötü muamele ettiğini açıkladı.

Cenevre''deki Uluslararası Hukukçular Komisyonu, Çeçenistan''daki insan hakları ihlallerinden sorumlu kişiler hakkında soruşturma açmak ve bu kişileri yargılamak için uluslararası ceza mahkemesi kurulmasını önerdi.

Uluslararası Af Örgütü ve Human Right Watch, neredeyse günlük olarak bölgedeki vahşeti örmekleriyle dünyaya duyurdu.

Bir sonraki adım atılmazsa AKPM''nin kararı, Çeçenistan''dan gelen çığlıklara kulaklarını tıkayan insanlığı bu utançtan kurtarmaya yetmeyecek.

Ucuz propagandaları gerekçe yaparak Müslümanların bölgeye yönelik duyarlılığını bastıran Türkiye, İran ve diğer İslam ülkeleri, Moskova ile yürüttükleri çirkin pazarlıkları bir tarafa bırakmadan sorumluluğun altından kalkamayacak.

24 yıl önce
Soykırım tescillendi
Kara dinlilerle milletin savaşı
Efendimiz’in (sav) Zekatı-1
Milyonlar milyarlar havada uçuşuyor
Sandık başına giderken…
Operadaki Hayalet’in “kehaneti” gerçekleşirse…