|
Gabon’da askeri darbe olur mu?

15Temmuz hain darbe girişiminden sonra dünyada artık hiçbir askeri darbe girişimi başarıya ulaşmıyor. 15 Temmuz’da Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türk halkının darbeye karşı direnişi sadece Türkiye’deki darbe dönemini sona erdirmedi aynı zamanda seçilmiş iktidarlara karşı askeri tahakkümün de sonunun gelebileceğini dünyaya gösterdi.



Hiçbir askeri darbe girişimi kabullenilecek bir durum değildir. Yönetime silah zoruyla gelmek, halkın iradesini yok saymak anlamına gelir. Demokrasilerde halk sandığa gider beğenmediği siyasetçiyi değiştirir. Silahların zoruyla ve gölgesi altında yapılan hiçbir seçimin meşru yönü yoktur.

Türkiye, 15 Temmuz’daki darbe girişimine karşı direnişi ile tüm dünyada, halkın tercihlerini değiştirmek isteyenlere karşı bir mesaj verdi. Verilen bu mesajlar sonrası dünyanın farklı bölgelerinde yaşanan askeri darbe girişimleri, Türk halkını örnek alarak başarısızlığa uğratılmaya başlandı.

Fransız İhtilali bir burjuva ayaklanmasıydı, Sovyet Devrimi, önce Menşeviklerin sonrada Bolşeviklerin bir ihtilaliydi. Fakat 15 Temmuz halkın, milletin bir ihtilalidir, silahlı güçler karşısında halkın ne kadar da güçlü olduğunun göstergesidir.

15 Temmuz direnişi Afrika
halklarına örnek oldu

Afrika ülkelerinde de artık askeri darbe girişimleri başarısızlığa uğramakta. 15 Temmuz’dan önce her sene birkaç darbe girişimi olur, çoğunlukla yönetimler devrilirdi. Afrika ülkelerinin yöneticileri ve milletleri de 15 Temmuz’dan ders alarak, halkın kararının her şeyden daha önemli olduğunu anlayarak askeri darbelere karşı mesafeli davrandılar.

Geçtiğimiz günlerde Sudan’da da askerleri darbe yapmaya çağıranlar oldu ve Sudan ordusu, Türkiye’deki destansı direnişi çok iyi bildikleri için doğrudan yönetimi devirme gibi bir arayışın içine girmediler. Eğer ordu darbeye kalkışırsa karşısında sadece Sudan halkının değil tüm dünya halklarının karşı duracağını fark etti.

Dün sabah saatlerinde bir Batı Afrika ülkesinde askeri darbe girişimi gerçekleşti. Petrol zengini Gabon’da bir grup asker, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nı basarak, ulusal radyodan bir bildiri okudular ve yönetime el koyduklarını açıkladılar

Darbe girişiminde bulunanalar, Teğmen Kelly Ondo Obiang liderliğinde çoğunlukla rütbece düşük askerlerden oluşuyordu. Obiang’ın, Cumhurbaşkanı Ali Bango’nun kardeşi Frederick Bango’ya bağlı olduğu, dolayısı ile darbe girişiminin arkasında Frederick Bango olduğu iddiaları yapıldı.

Gabon’da Fransa etkisi

Yalnız Gabon’daki darbe girişiminin başarıya ulaşıp ulaşmamasını belirleyecek iki aktör var; Fransa ve Ali Bango’nun kardeşi olan istihbaratın başındaki Frderick Bango.

Fransa’nın Gabon’da bir askeri üssü ve 200 civarında askeri bulunuyor. Fransa aynı zamanda Burkina Faso, Mali, Orta Afrika Cumhuriyeti’nde tüm askeri girişim ve sonrasında yaşanan olaylarda belirleyici oldu. Fransa, petrol zengini Gabon’dan da asla vazgeçmek istemeyecek ve belirleyici bir rol üstlenmek zorunda kalacaktır.

Cumhurbaşkanı Ali Bango, bir süre önce bir konferans için Suudi Arabistan’a gitmiş ve uzun bir süre adı saklı tutulan bir hastanede tedavi altına alınmıştı. Daha sonra ise tedavisini devam ettirmek için Fas’a hareket etmiş, bir süre sonra orada tedavi edildikten sonra ülkesine dönmüştü. Uzun süre görüntü vermeyen Ali Bango bir hafta önce televizyona çıkarak Gabon halkının yeni yılını kutlamıştı. Ali Bango oldukça halsiz görünüyor, elini oynatamıyordu. Sağlık Bakanlığı’nın hastalığının sona erdiğini açıklamasına rağmen iyi görünmüyordu. Ulusal radyoda okunan bildiride de Cumhurbaşkanı’nın sağlık durumunun iyi olmadığı ülkeyi yönetemez durumda olduğu belirtiliyordu.

Gabon’da Fransa’nın istemediği bir askeri darbe girişimi gerçekleşmez. Ali Bango’nun sağlık durumu ciddiyetini korusa da darbe için Fransa’nın yeşil ışık yakması gerekmekte. Son zamanlarda Ali Bango’nun Fransa ile arasının çok da iyi olmadığı fakat dengeler açısından Fransa’nın şimdilik iyi bakmadığı biliniyordu.

Darbe girişiminde bulunanlar sadece küçük bir askeri grup. Muhalefetin asker içinde çok fazla bir popülerliği yok. Yalnız bu darbe girişiminin aile içinde bir darbe girişimine dönüşme ihtimali var.

Gabon’da diğeri bir aktör olan Frederick Bango inisiyatif alıp bir saray darbesi yaparsa şaşırmamak gerekli. Çünkü Frederic Bango’nun Fransa ile ilişkileri de oldukça iyi. Aynı zamanda yabancı şirketlerle de ortak işler yapmakta.

Muhalefetin destek olacağı bir darbe şimdilik uzak görünüyor. Muhalefet eğer darbe başarıya ulaşırsa rol kapma arayışına girebilirler.

Gabon’u darbe başarılı olsa da olmasa da zor bir süreç bekliyor. Artık Ali Bango’nun uzun bir dönem Cumhurbaşkanlığı’nda kalması da riskli. Darbe başarıya ulaşmazsa bile sağlık nedenlerinden dolayı yönetimden çekilebilir ve iktidarı kardeşine bırakabilir.

Afrika Birliği
darbeyi kınadı

Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Musa Faki Muhammed, darbe girişimini hemen kınadı ve anayasaya aykırı iktidar değişikliğinin kabul edilemez olduğunu açıkladı. Gabon’daki darbe girişimine karşı Afrika Birliği’nin de sessiz kalmayacağını gösteriyor bu durum.

Türkiye ile Gabon arasında ilişikler son dönemde oldukça arttı. Suudi Arabistan ve Fransa’nın bu ilişkilerin gelişmesinden rahatsız olduğu biliniyor. Ali Bango’nun bir askeri darbe ile devrilmesi Türkiye Gabon ilişkilerini zayıflatır ve darbeseverlerin iştahını da artırır.

15 Temmuz darbe girişimini yaşamış bir Türkiye, Gabon’daki askeri darbe girişimini hiçbir şekilde kabul etmez. Gabon halkı da Türkiye halkından aldığı cesaretle bütün darbecilere karşı direnir ve seçimle gelenin seçimle gitmesi gerektiğini başta Fransa, Suudi Arabistan olmak üzere dünyanın bir kez daha hatırlamasını sağlar.

Ne Gabon’da ne de diğer hiçbir Afrika ülkesi artık darbe ile yönetilmeyi hak etmiyor. Çünkü yükselen bir Afrika var. Yükselen Afrika’nın askerin himayesinde değil seçilen yöneticiler tarafından gerçekleştirileceğini herkes biliyor…

#Gabon
#Darbe
#15 Temmuz
#Fransa
#Afrika Birliği
5 yıl önce
Gabon’da askeri darbe olur mu?
İkiyüzlü dünyanın 200 günü
Garson nereye baksın?
İnsafsız takas!
Erdoğan’ı/AK Parti’yi Kürtsüz bırakma operasyonu…
Riyakâr Bey ile ‘Yamyam’ Biraderler