|
140 + 140!

2015 yılının 29 Ekim'inden bir gün önceki vatandaşlarla buluşma dolayısıyla atılan bu twit, aslında daha farklı tasarlanmış ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a arz edilmişti. Cumhurbaşkanımız telefonu eline aldığında twitin sonunda yazan "teşekkür ediyorum" kısmını "ayrı ayrı şükranlarımı ifade ediyorum" diye değiştirince, twit 140 karakter sınırını aşmış, bu yüzden twitteki birkaç ifade çıkarılmıştı. O zaman görsel kullanımının da karakter kaybına sebep olduğu bu twit, daha kısa bir şekilde hazırlanıp RTE imzasıyla Cumhurbaşkanımız tarafından atılmıştı.

Türkçe, çoğunlukla uzun kelimelerin kullanıldığı bir dil. Tıpkı Almanca, hatta İngilizce ve Fransızca gibi... Bu dillerin bir de siyasiler tarafından resmi bir formatta kullanılması kelimeleri ve cümleleri daha da uzatıyor, bu da haliyle Twitter'da 140 karakter sınırıyla bir "savaşa" dönüşüyordu. Twitter bu "savaşa" önceki gün bir son verdi ve karakter kullanım sınırını 280'e çıkardı.

Daha önce Twitter linklerin kısaltılması, mention'ların, görsellerin 140 karakterden hariç tutulması gibi yenilikler yapmıştı. Bu değişim hamleleri daha çok mevcut twitter kullanıcıları içindi ve oldukça pozitif geri dönüşler almıştı ama 280 karakter yeniliği Twitter için radikal bir adım. Elbette Twitter bu değişiklikle, diğer sosyal medya mecralarına karşı kullanıcı sayısını artırmayı amaçlıyor. Bu ticari hedefin ileride ne kadar tutturulacağı bir köşede dursun, biz bu değişikliğin kullanıcılar, özellikle lider profilleri tarafından nasıl değerlendirilmesi gerektiğini anlatmaya çalışalım.

Twitter karakter sınırını esneterek aslında kullanıcılara sadece özgürlük vermiyor, bir standart ve yeni bir meydan okuma da getiriyor. 140 karakter deyince 10 yıllık bir alışkanlıktan söz ediyoruz. Twitter kullanıcıları 140 karaktere karşı derin bir göz aşinalığına, bir okuma alışkanlığına sahip. Bu alışkanlıklar, yeni düzende dezavantajlara sebep olabilir. Nasıl ki 140 karakter sınırı varken art arda çok twit atılması hedef kitleyi rahatsız ediyorduysa, sadece metin dolu, 280 karakterli uzun bir twit de aynı rahatsızlığa yol açabilir.

Peki 280 karakterin nasıl kullanılması gerekir? Öncelikle mümkün olduğunca 280 karakteri tüketmemeye özen göstermeliyiz. Twitlerimizi sanki halen 140-150 karakter sınırı varmışçasına hazırlayabiliriz. İlk etapta 280 karakter en başta yazdığım anekdotta olduğu gibi yaşanabilecek bir kaç karakter fazlalığı durumunda kullanılmalıdır. 280 karaktere alışma evresinde yapılabilecek bir diğer şey de metni boğmamak adına gündem etiketleri kullanmak. Buna emojileri de ekleyebiliriz. Bu uzun twitlerimize bir nebze olsun hareket katacaktır ancak bu kullanımı da 140 karakterde olduğu gibi abartmadan yapmak gerekir. Metin yoğunluğunu azaltacak, paylaşımlarınıza değer katacak bir diğer hamle de elbette görsel kullanımı. Görsel kullanımından "nasıl olsa 280 karakter hakkım var" diyerek vazgeçip meramımızı sadece metinle anlatmaya kalkarsak hata yapmış oluruz.

Sosyal medyada paylaşım kalitesi her şeyden önce gelir. Hele ki resmi, kurumsal ya da lider hesaplarında... Twitter'ın getirdiği 280 karakter yeniliğinin bize verdiği özgürlüğü gereğinden fazla kullandığımız takdirde bu kalitenin düşme riski en azıdan 2-3 ay için çok yüksek. Hedef kitlesinin düşüncelerini ve tepkilerini önemseyen sosyal medya kullanıcıları, bu yeni düzene ayak uydurma konusunda oldukça dikkatli olmalılar.

#Twitter
#Recep Tayyip Erdoğan
6 yıl önce
140 + 140!
Türkiye’nin ekonomik büyüme potansiyeli
Kolonyalizm, oryantalizm ve Avrupa’nın taşralaştırılması
Minare yansa da Hilal hep aynı yerde
Ne olacak bu anne babaların hali?
Seçim sonrası ekonomide manzara nasıl?