|
Dengelenme sonrası sıra reel sektörde

Hafta içinde yayınlanan Aralık ayı enflasyon rakamları ile beraber enflasyondaki düşüş eğilimi daha belirgin bir hal aldı. Aralık ayında yüzde 0,34 azalması beklenen Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yüzde 0,40 oranında düşüş yaşadı. Böylece yıllık enflasyon da yüzde 20,30’a gerilemiş oldu. Öte yandan bir süredir çok yakından takip ettiğimiz Yurtiçi Üretici Fiyatları Endeksi’nde (Yİ-ÜFE) ise Aralık ayında yüzde 2,22 oranında düşüş yaşandı. Böylece Yİ-ÜFE yıllık olarak yüzde 33,64’lük bir artış göstermiş oldu.


Elbette enflasyonun bu seviyeleri bizim razı olacağımız seviyeler değil. Ancak son dönemde spekülatif kur atağı da etken olmak üzere yaşanan türbülansın neticesinde hızla artan enflasyonun yeninden düşüş eğilimine giriyor olması da önemli bir gelişme.

REEL SEKTÖRÜN DURUMU

Spekülatif kur atağı, hızla yükselen enflasyon, bölgesel gelişmeler ve özellikle ABD ile yaşadığımız gerilimin ekonomimiz üzerinde oluşturduğu baskının yansımalarını bir süre daha üzerimizde hissedeceğiz. Zira ekonomide iyileşme süreci bozulmada olduğu kadar hızlı olmuyor. Bu bakımdan ekonomiye yönelik alınan tedbirlerin etkilerini gözlemlemek için biraz daha zamana ihtiyacımız var.

Başta KOBİ’ler olmak üzere üreten, istihdam sağlayan ve ihracat yapan işletmelerin kurun hızlı artışı ve azalan talep neticesinde zorlandığı bir döneme şahitlik ediyoruz. Özellikle bankaların reel sektörde faaliyet gösteren işletmelere karşı tutumları ve faizlerdeki yüksek seviyeler neticesinde finansmana erişim sorunu yaşayan KOBİ’ler bu zaman diliminde en çok olumsuz etkilenen ekonomik aktörler oldu. Bu durumun büyüme rakamları üzerindeki etkisini de 2018 son çeyreği ve 2019 ilk çeyreğinde gözlemleyeceğiz.

Mesela şirketlerin satın alma yöneticilerinin, mal ve hizmet satın alma eğilimlerini inceleyen bir gösterge olan PMI endeksinin son dört aydaki seyri bizim için önemli bir veri olarak karşımıza çıkıyor. Ekonomik büyüme açısından öncü bir gösterge olarak imalat sanayi performansının değerlendirilmesinde en hızlı ve güvenilir referans olan PMI verilerine göre 50’in üzeri büyüme, altı ise küçülme sinyali olarak değerlendiriliyor. Eylül ayından bu yana sırasıyla 42.7, 44.3 ve 44.7 olan PMI endeksi Aralık ayında da 44.2 olarak ölçülerek belirgin bir yavaşlamaya işaret ediyor.

REEL SEKTÖR PAKETİ YOLDA

İşte tüm bu yukarıda belirttiğimiz gerekçeler neticesinde ekonominin en önemli aktörü olan KOBİ’lerin desteklenmesi daha elzem bir konu haline geliyor. Bir süredir ekonominin dengelenmesi için politikalar geliştiren ve uygulamaya koyan ekonomi yönetimi de reel sektörün desteklemesi için çalışmalar yaptığını duyurdu.

Hazine ve Maliye Bakanı sayın Berat Albayrak, reel sektör için planlanan yeni destek paketinin yolda olduğunu ve bankacılık sektörü ile yakın çalışma içinde, KOBİ’ler önceliğinde reel sektör üzerinde tüm bankaların katılacağı bir çalışmanın önümüzdeki günlerde açıklanacağını duyurdu. Her ne kadar bazı gerçek dışı iddialarla yıpratılmaya çalışılsa da; reel sektöre yönelik bu tarz destek paketlerinin ekonominin geneli üzerindeki olumlu etkisini KGF (Kredi Garanti Fonu) örneğinden çok iyi biliyoruz.

#Reel Sektör
#TÜFE
#Dengeleme
5 years ago
Dengelenme sonrası sıra reel sektörde
O “şer haritası” çökecek! Bu, vatan savunmasıdır. Ve biz bunu çok iyi biliriz..
Türkiye’nin tezlerini kim anlatacak…
Enflasyon ile mücadelede beklentileri kırmak ve fiyat yapışkanlığının önüne geçmek
Cari açık ve Gabar’dan gelecek 3,2 milyar dolar
Küresel savaşın kaçınılmazlığına dâir