|
Enflasyon Raporu özeti: Yüksek faize devam, iş dünyası memnun

Uzun bir süredir merakla beklediğimiz 2021 yılının ilk Enflasyon Raporu, Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal’ın düzenlediği bir basın toplantısı ile açıklandı. Detaylara bakalım.

“UZUN BİR MÜDDET” DAHA DA UZAMIŞ GÖRÜNÜYOR

Toplantının soru cevap kısmında ekonomistlerin en çok merak ettiği konulardan birisi bir önceki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında ifade edilen “uzun bir müddet” ifadesinin ne kadar bir süreyi kapsadığıydı. Bu sorulara Ağbal uzun uzun cevaplar verdi ama ben size özetini söyleyeyim: En Ortodoks ekonomistlerin bile 2021’in ikinci yarısı itibariyle beklediği faiz indirimleri rafa kalkmış. 2022 de belki, 2023’te de enflasyonda yüzde 5 hedefine göre duruma bakılacak. Hatta Ağbal şöyle diyor: “Unutmayalım, yüzde 5 hedefinin çok uzağındayız.”

GIDA ENFLASYONUNA BAKIŞ AÇISI NE?

Basın toplantısının soru-cevap kısmında son dönemin en önemli konularından birisi olan gıda enflasyonu gündeme geldi. Ağbal bu konuya da oldukça uzun bir cevap verdi. Cevabının bir bölümünde “Uluslararası gıda emtia fiyatlarının kalıcı etkisi olacağını görürsek gerekli reaksiyonu veririz.” dedi. Ancak üzülerek ifade etmeyelim ki parasal aktarım mekanizması yoluyla gıda enflasyonuna müdahale etmek mümkün değil. Tabi aşırı sıkılaşma ve daha da yüksek faizle döviz kurunu aşağı çekip ithal girdilerin TL maliyetlerini azaltma gibi bir strateji benimsenirse çok sınırlı bir etki görülebilir. Sanırım bu konuda Ağbal’a eksik veya hatalı bilgi aktarılmış.

İŞ DÜNYASI ÇATI ÖRGÜTLERİNİN DESTEĞİ MESELESİ

Ağbal’ın düzenlediği Enflasyon Raporu basın toplantısında en çok konuşulan hatta 8-9 kez gündeme gelen konulardan birisi de geçtiğimiz günlerde TOBB, TÜSİAD, MÜSİAD ve TESK’in fiyat istikrarı vurgusu yaparak ilan ettiği ortak açıklamaydı. Öyle ki üstteki kurumsal logoları görmesek PPK metni olduğunu düşünmek işten bile değil. Zaten Sayın Ağbal bunun son derece kıymetli olduğunu defalarca vurguladı ve birkaç defa teşekkür etti. Ortak açıklamada en çok dikkat çeken ifadeler şu şekildeydi: “Enflasyonla mücadelede başarılı olmamız için Merkez Bankası’nın ve ilgili kamu kurumlarının çabalarına tüm paydaşların destek vermesi gerektiğini biliyor, COVID-19 sonrası küresel toparlanma döneminde Türkiye’nin hak ettiği fiyat istikrarı hedefine hızla ulaşması için tüm katkıyı vermeye hazır olduğumuzu kamuoyu ile paylaşıyoruz.” Yani iş dünyasının çatı örgütleri Merkez Bankası’nın son dönemdeki politikalarına açık bir destek ilan etmiş oldu. Peki, nedir bu politikalar? Uzun bir müddet yüksek faiz ve daha fazla sıkılaştırma. Sakın aklımızla dalga geçmeye kalkıp “biz öyle demedik” falan diye açıklama yapmaya kalkmasın kimse. İş örgütlerinin yöneticilerinin başka başlıklarda yaptıkları açıklamalardan imza attıkları metnin ne olduğunu bilecek zekâya sahip olduğunu biliyoruz.

Hal böyle olunca ortaya izaha muhtaç bir durum çıkıyor. Zira tüm bu örgütler ve üyeleri sürekli olarak yüksek faiz ortamından şikâyet edip başta bankalar olmak üzere finans aktörlerini en yüksek tonda eleştiriyor. Hatta çok değil birkaç hafta önce birkaçı sürece ilişkin basın açıklaması bile yapmıştı. Ancak görünen o ki artık onlar da yüksek faiz ve aşırı sıkılaşmaya ikna olmuşlar ki inisiyatif alarak destek mesajı açıklamışlar ve katkı vermeye hazır olduklarını belirtmişler.

O halde artık sıra onlarda. Kendilerinden beklentimiz üyelerinin Dolar/TL’nin 8,40’a yükseldiği dönemde kurdaki artışı gerekçe göstererek yaptıkları zamları bugün 7,35 seviyelerinde olan kuru dikkate alarak geri çekmeleridir. Böylelikle hem Merkez Bankası’nın işi kolaylaşır hem de vatandaş daha ucuza ürünlere ulaşır ve nihayet enflasyonda yüzde 5 hedefine de daha kolay ulaşılır.

AĞBAL’I GEREN SORU NEYDİ?

Toplantının soru cevap kısmında söz alan Okan Müderrisoğlu, enflasyonla mücadele kapsamında artırılan faizlerle oluşan mevcut yüksek faiz ortamının reel sektörün kredi kaynaklarına erişiminde sıkıntı yaratacağını ifade ettikten sonra bu durumun bizi “Ameliyat başarılı geçti ama hastayı kaybettik” durumuna düşürmeden buradaki hassas dengenin nasıl sağlanacağını sordu. Nedense Ağbal bu soruya oldukça gerildi. Hatta bir ara kontrolünü kaybederek Müderrisoğlu’nun ekonomiye yaklaşımının hatalı ve değerlendirilmelerinin eksik ve yanlış olduğunu bile söyledi. O halde hatırlatalım. Sayın Ağbal’ın da her fırsatta söylediği gibi enflasyonla mücadele uzun ve sabır gerektiren bir süreç. Daha sakin olmak lazım.

#Enflasyon
#Naci Ağbal
#Ekonomi
3 yıl önce
Enflasyon Raporu özeti: Yüksek faize devam, iş dünyası memnun
Efendimiz’in (sav) Zekatı-1
Milyonlar milyarlar havada uçuşuyor
Sandık başına giderken…
Operadaki Hayalet’in “kehaneti” gerçekleşirse…
Ayasofya’yı açan adama vefa zamanı