|
Sakarya keşfinin etkileri tahminlerin ötesinde olacak!

Yunanistan’ın hasmane tutumu ve Macron’un diplomasi nezaketine sığmayan açıklamaları dikkatleri başka yöne çekse de Türkiye’nin Karadeniz Sakarya Sahası’nda 320 milyar metreküp (bcm) olarak duyurduğu keşfin yankıları devam ediyor. Son birkaç gündür ardı ardına gelen bazı haberler ve analizlere bir göz atalım.

REZERV MİKTARI ARTACAK, DOĞU AKDENİZ’DEN MÜJDE GELECEK

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın Uluslararası Medya Brifingleri başladı. Bu kapsamda gerçekleştirilen, “Türkiye’nin Enerji Politikası” başlıklı ilk toplantıda konuşma yapan üst düzey bir Enerji Bakanlığı yetkilisinin açıklamaları gündem oluşturdu. Brifingde verilen bilgilere göre Sakarya Sahası’nda miktarı 320 bcm olarak açıklanan gazın tamamı üretilebilir ve bu sadece bir başlangıç. Zira Sakarya Sahası’nda henüz sondajın ulaşmadığı bin metreden keşfin miktarının artacağına yönelik ciddi bulgular var. Rakamın önümüzdeki ay netleşmesi muhtemel. Dahası bulunan gaz çok kaliteli ve karaya sadece 170 km uzaklıkta. Bu durum keşfin ekonomiye hızla kazandırılmasında ciddi avantajlar sunuyor.

Türkiye’nin stratejik başka bir hamlesine ilişkin haber ise Bloomberg’ten Onur Ant imzası ile geldi. Habere göre Türkiye, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti ile enerji alanında işbirliğine hız verdi. Buna göre Libya’da karada ve denizde Türkiye Petrolleri (TPAO) arama yapacak. Ülkedeki enerji santralleri ve boru hattı projelerinin de Türkiye tarafından inşa edilmesi gündemde.

SAKARYA GAZI İTHALATI 21 MİLYAR DOLAR DÜŞÜRECEK!

Enerji kalemi Türkiye’nin toplam ithalatında önemli bir paya sahip. Türkiye doğalgazda ise neredeyse tamamen dışa bağımlı. Bu bağımlılığı azaltacak adımlar birçok açıdan kritik önem taşıyor. 320 bcm olarak duyurulan Sakarya keşfinin Türkiye’nin gaz faturasını 21 milyar dolar azaltabileceği hesaplanıyor. Hesaplamayı “Rystad Energy” adlı şirket yaptı. “Rystad Energy” küresel ölçekte enerji sektöründe saygınlığı olan, analizlerine güvenilen önemli bir enerji danışmanlık şirketi. Büyük şirketlere veri sunan ve bağımsız enerji araştırmaları yapan Oslo merkezli bir şirket. “Rystad Energy”nin önemi bununla sınırlı değil. Şirket, Türkiye’nin EPİAŞ (Enerji Piyasaları İşletme A.Ş.) ile kurduğu altyapı ile doğal gaz ve elektrikte bölgede bir ticaret merkezi olacağını önceden görerek, geçtiğimiz yıl içerisinde İstanbul’a bir bölge ofisi açtı. Romanya’dan Azerbaycan’a kadar 12 kadar ülkeye İstanbul üzerinden hizmet verecek “Rystad Energy” gelişmeleri yakından takip eden bir şirket. İstanbul bölge ofisinin yakında Katar’ı da hizmet portföyüne dahil etmesi bekleniyor. Hem de bu uluslararası şirketin İstanbul bölge ofisinin başında genç ve dinamik bir Türk var, Efe Bulduk.

ABD LNG’Sİ VE GAZIN GAZLA REKABETİ

Sakarya gaz keşfi büyük bir stratejik öneme sahip. Türkiye’nin 2021’den başlayarak süresi sona erecek ve yaklaşık 16 bcm miktarındaki doğalgaz kontratının yenileme pazarlıklarında elini güçlendiriyor. Bazı kontratların yenilenmeyebileceği bile şimdiden konuşuluyor. Öte yandan Türkiye 2020 yılının ilk yarısında bir önceki yıla göre iki kat daha fazla ABD LNG’si ithal etti. 2016 Eylül ayında Türkiye’ye ulaşan ilk ABD LNG kargosundan bu yana alınan gaz miktarı hızla artış gösteriyor. Fiyat ise boru gazına kıyasla oldukça rekabetçi. Türkiye’nin gelişmiş doğal gaz altyapısı ve gaz giriş kapasitesi daha yüksek miktarlarda LNG alımlarını mümkün kıldı. Vadeli doğal gaz piyasasının da devreye girmesiyle artık farklı ülkelerden gelen gazları Türkiye’de rekabete sokarak, yani Batı Avrupa’daki gibi gazı gazla rekabet ettirerek daha ucuza doğalgaz kullanmaya başlayabileceğiz. EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz da vadeli doğalgaz piyasasının da etkisiyle Sakarya gaz keşfinin daha üretime alınmadan fiyatlara yansıyacağını kısa süre önce açıkladı.

Tüm bunlara ilave olarak İletişim Başkanlığı’nın “Türkiye’nin Enerji Politikası” başlıklı ilk toplantısında konuşan üst düzey Enerji Bakanlığı yetkilisi de buna işaret ediyor: “Rus Gazprom ve diğer gaz tedarikçileri bize gaz satabilmek için fiyatlarını doğalgaz piyasasındaki paradigma değişimine uygun olarak daha makul hale getirmeli.” Tüm dengeler Türkiye’nin lehine değişiyor.

#EPDK
#İletişim Başkanlığı
#Enerji
#Sakarya
#Yunanistan
#İthalat
4 years ago
Sakarya keşfinin etkileri tahminlerin ötesinde olacak!
İnsaf!
Dağ yürekli adamların büyük seçimine doğru
Demografik dönüşüm
Seçim bitsin, önümüze bakalım!
Yerel seçime ramak kala: DEM, Yeniden Refah ve İYİ Parti