|
Bugün farklı bir gün

1 Temmuz 2014. Bugün tarihi bir gün. Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Tayyip Erdoğan, bugün 12. Cumhurbaşkanı seçilmesi için aday gösterilecek. Bu, daha önceki 11 Cumhurbaşkanının seçildiği gibi bir seçim olsa üzerinde çok durulmazdı. Ancak hem halkın ilk defa Cumhurbaşkanı seçecek olması hem de halkın büyük bir teveccühle Tayyip Erdoğan ismine odaklanması seçimi çok farklı kılıyor.

Geçtiğimiz 12 yılda Tayyip Erdoğan liderliğindeki Türkiye''nin hemen her alanda ilerleyişi, gerek içerideki başta ekonomik olmak üzere saygınlığı, gerekse dışarıda net duruş ve açık tavır alan bağımsız politikalarıyla öne çıkması halkın kahir ekseriyetinin hem ilgisi hem sevgisinin temel sebebi oldu.

Bunların yanında, yakın coğrafya başta olmak üzere haksızlığa uğramış pek çok ülke ile ekonomik sıkıntı çeken hemen her ülke için Tayyip Erdoğan liderliği bir rol model oldu. Bunun örneklerini özellikle son 4-5 yılda doğulu batılı, kuzeyli güneyli, Müslüman Hristiyan pek çok ülkede gördük, görüyoruz. Durum tam bu noktadayken, Tayyip Erdoğan ismi, Türkiye devleti için şimdiye kadar hiç tanımlanmamış bir konumda anılacak. Siz bunu ister Cumhurbaşkanı, ister partili Cumhurbaşkanı, ister yarı Başkanlık, ister tam başkanlık diye adlandırın. Gerçek, Tayyip Erdoğan liderliğindeki Türkiye''nin önümüzdeki 10 yılda daha var olduğudur.

Bu kadar seveni ve destekçisi olan bir liderin, karşısında yer alanlarda elbette olacaktır. Zaten son çatı aday çıkışında gösterdi ki Tayyip Erdoğan ancak kendisi gibi bir ekolden gelen, refleksleri O''nun gibi olan biri tarafından durdurabilirdi. Ekmeleddin İhsanoğlu formülünün başka bir planı da bu. Ancak İhsanoğlu her ne kadar muhafazakar, İslam İşbirliği Örgütü başkanlığı yapmış olsa, Kuran, Hadis bilip, İslami İlimlere haberdar olsa bile, O sipariş edilmiş bir adaydır. Belki ne O bunun farkındadır ne de O''nu öneren CHP-MHP ortaklığı bunun farkındadır. Zaten, salt halkın sevgisini kazanmış biri olsa İhsanoğlu ne CHP ne MHP tabanından tepki görür, güle oynaya aday gösterilirdi.

İşte Tayyip Erdoğan faktörü. Kendisi aday olacak, Cumhurbaşkanı seçilecek diye, yılların CHP''si bütün ezberlerini bozdu. Onlar açısından bu seçim, ya siyaseten var olmak ya da tükenip gitme seçimi. Çok değil, eylül ayından sonra Türkiye bu iki partinin yeni genel başkanlarını tartışıyor olacak.

Tabi, Ak Parti açısından da bir genel başkan ve başbakan tercihi yapılacak. Bunun şimdi tartışılmasına gerek yok. Nasılsa Başbakan Erdoğan, yeni başbakanın tarifini çok net yaptı. Üç dönem vekil olanlar yapmayacak, geçici başbakan olmayacak, tabanla barışık ve desteği olan biri, paralel yapıyla mücadele etmiş, edecek biri olacak. Sadece isim vermedi ama tarife uyan kişi belli. Bu ismin açıklanmasına şimdi gerek yok ama herkes biliyor, tahmin ediyor.

Evet bugün gerçekten Türkiye için olduğu kadar tüm bölge halkları içinde tarihi bir gün. Hep güvendikleri, kendilerinden biri olarak gördükleri, Tayyip Erdoğan yeni Türkiye''nin Cumhurbaşkanı oluyor. Herkes için heyecan, herkes için mutluluk, herkes için bir umut var. Çünkü hem Türkiye için hem mazlum herkes için Tayyip Erdoğan var.

10 yıl önce
Bugün farklı bir gün
Türkiye’nin tezlerini kim anlatacak…
Enflasyon ile mücadelede beklentileri kırmak ve fiyat yapışkanlığının önüne geçmek
Cari açık ve Gabar’dan gelecek 3,2 milyar dolar
Küresel savaşın kaçınılmazlığına dâir
Yeni tehditler ve Türkiye’nin kurumsal güncellenmesi