|
Mehmet Acet
1976 yılında Taşkent’te doğan Acet, ilk ve orta tahsilini Taşkent’te tamamladı. İstanbul Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesinden mezun olan Acet mesleki kariyerine 1995 yılında TRT’ de staj yaparak adım attı. 1996 yılında Kanal 7 Dış Haberler Servisinde Muhabir olarak çalışmaya başladı. Bir yıl sonra Meridyen isimli dış politika programının yapımcılığını üstlendi. 1999 yılında Kosova’ dan savaş görüntülerini dünyaya geçen ilk gazeteci olarak ismini duyurdu. Daha sonra keskin bir dönüş yaparak diplomasi ve AB haberleri üzerinde yoğunlaştı. 2000 yılında Kanal 7’nin Brüksel temsilciliğini üstlendi. 1999 Helsinki zirvesinden 17 Aralık Brüksel zirvesine kadar uzanan süreçte AB - Türkiye ilişkilerini de ilgilendiren bir çok zirveyi yerinde takip etti. Son 7 yılda Orta Asya’ dan Amerika’nın batı yakasına kadar uzanan coğrafyayı gezerek bulunduğu ülkelerden haber ve dosya çalışmalarına imza attı. Kanal 7 Ankara temsilciliğine atanmadan önceki son çalışması Amerika’daki Ermeni Diasporası başlıklı dosya oldu. 2005 yılında Kanal 7’nin en genç yöneticisi olarak Ankara temsilciliğine atandı.
11 yıldır Kanal 7’nin Ankara Temsilciliğini yapan Acet, Kanal 7 ve Ülke tv de haftalık siyasi programlar yapmaya devam etmektedir.
İyi derecede İngilizce bilen Mehmet Acet evli ve iki çocuk babasıdır.
Amerikan makamları, açıktan topa girmek istemedikleri konularda yaptıkları gibi yaptılar yine.
Herkesin duymasını istedikleri halde kendilerinin açıktan söyleyemedikleri şeyi, basın üzerinden sızdırdılar.
Türkiye’ye yapılan S-400 teklifinden söz ediyorum.
Ankara, Rusya’dan satın aldığı S-400 bataryalarını Ukrayna’ya teslim edecek, buna karşılık çıkarıldığı F-35 programına geri döndürülecek.
Teklif bu.
Akla ziyan bir teklif olduğu ortada, ancak belli ki Amerikan makamları Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle başlayan süreci Ankara’nın uzun süredir bükülemeyen bileğini bükmek için iyi bir fırsat olarak değerlendirip böyle bir hamle yaptılar.
Batı basınında çıkan bu haberleri Ankara’da, ABD’li yetkililerle temas halinde olan çevrelere sordum ama, iddiayı yalanlayan ya da doğrulayan bir cevap gelmedi.
Benim anladığım kadarıyla, Ukrayna savaşı başladıktan sonra yapılan görüşmelerin bir ya da birkaçında, resmi niteliği olmadan şifahi bir şekilde böyle bir öneri iletilmiş olmalı Ankara’ya.
Şunu tekrar edelim:
ABD yönetimi, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini müttefikler arasındaki safları sıkılaştırmak için ideal bir fırsat olarak görüyor. Başkan Joe Biden, NATO zirvesine gitmeden önce yaptığı açıklamada bunu açıkça dillendirdi.
Şu sözlerle:
Bu hedefin Türkiye’yi ilgilendiren kısmında, Ankara’nın Rusya ile ikili ilişkilerini ekonomik kaygılar da dahil olmak üzere çeşitli gerekçelerle koruma/kollama niyetini kırma çabası var.
Savaş bahanesiyle en absürt öneriler bile dayatılabiliyor.
İşin enteresan tarafı, Ukrayna yönetimi, Zelenski, ülkeleri işgal altına alınmasına rağmen, Türkiye’nin Rusya’yla da kötüleşmek istemeyen, kolaylaştırıcı misyonuyla, diyalog kanallarını açık tutarak barış çabalarına katkı sağlama çabalarını takdirle karşılamasına rağmen, böyle bir misyona ABD makamlarının destek vermemesi.
Belli ki, Amerikan yönetimi, kurumları, bu dönemi fırsat bilerek, Türkiye’yi soğuk savaş dönemindekine benzer bir pasif pozisyona itmeyi, Ankara’nın egemenlik haklarını önceleyen ve Ankara merkezli aktif bir dış politika izleme kararlılığını da kırmak istiyor.
Bir nevi, yine soğuk savaş döneminde olduğu gibi “Biz ne dersek sen onu yapmalısın, verilen rolü oynamalısın. Daha fazlasını değil” şeklinde özetlenebilecek bir çizgiye çekmek istiyorlar.
Peki, ABD tarafının bu yaklaşımına Ankara nasıl cevap verecek?
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Brüksel’deki ikili görüşmede Biden’ın ne diyeceğini, ne tür taleplerle karşısına çıkacağını önceden hesaplamış olmalı.
YASAL UYARI: BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri DirectFN Finansal Veri ve Teknoloji Hizmetleri Ltd. Şti. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.