|
Bernanke ilk tüyoyu Başçı"ya mı verdi?

Fed, önceki günkü toplantısında tahvil alım programının devamına karar vererek, Bernanke"nin Mayıs ayından beri dünyaya çektirdiği işkenceye son verdi.

Bu satırlar yazıldığı anda hem içerde hem dışarıda piyasaların olumlu tepkisi gecikmedi. Güney Amerika borsaları yüzde ikinin üzerinde, Avrupa borsaları yüzde birlerin üzerinde değer kazandı.

Tahvil alımının azaltılmasından en fazla etkilenmesi beklenen Gelişmekte Olan Ülkeler daha olumlu tepkiler verdiler. İçeride BİST yüzde yedi civarında yükseliş gösterdi. Doların ateşi düşmüş olsa da, iki lira civarındaki direnci bu haberle kırıldı ve 1,95 seviyelerine kadar düştü. Ve faizler yüzde sekizlerin altına kadar tekrar geriledi.

Bu karar on ile on beş milyar civarında tahvil alımı kesintisi bekleyen piyasaları ve beklentileri de yanıltmış oldu.

Şimdi, ne oldu da Mayıs ayından bu yana alımlarda belli oranda kısıtlamaya başlayacağını her açıklamasında vurgulayan Bernanke geri adım attı?

Beklenenden erken gelen bazı olumlu ekonomik sinyallerin cazibesine mi kapıldı?

Dünyaya ABD ekonomisinin gücünü yeniden göstermek mi istedi?

Başkan olamayacağını anlayınca Obama"ya diş mi gösterdi bilemeyiz. Sonuçta Fed bu kararla Bernanke döneminde başlayan politikanın yine kendisi tarafından sonlandırılmasını istememiş oldu.

Asıl soru, ülkemiz yeni açıklamadan nasıl etkilenecek, piyasalar nasıl şekillenecek?

Bernankenin açıklamalarından sonra bizim için ortaya çıkan en büyük risk, değişen sermaye akımlarının cari açığı finanse etme konusunda ortaya çıkaracağı sorun idi. Bu risk bir süreliğine ertelenmiş oldu. Ama bu sürenin belirsiz bir süre olduğunun da altını çizelim.

Dolayısıyla şimdilik kaydı ile sermaye hareketleri duracak, hatta belki kısa süreli de olsa eski pozisyonlarına döneceği için cari açığın finansmanı konusu şimdilik gündemden düşecek diyebiliriz.

Piyasaları ele alacak olursak;

Dövizde eski yüksek fiyatları yani iki liranın üstünü görme ihtimali zor görünüyor. Şimdilik 1,95 destek gibi görünüyorsa da bunu kırıp daha dar bir aralıkta yani en iyi ihtimalle 1,90- 1,97 aralığında sıkışabilir.

BİST son günlerde gelişmekte olan piyasalardan pozitif olarak ayrılmıştı. Böylece daha önce gelişmekte olan piyasalar endeksine göre daha yüksek olan düşüş oranını telafi etme imkânı bulmuş olacak.

Faiz tarafında ise daha önce yüzde onların üzerine çıkan gösterge faizinin, sekizin altını test ettiğini dikkate alacak olursak yüzde yedi buçuklara inme ve ağırlıklı olarak bu oranda ortalama yapma ihtimali yüksek görünüyor.

Ama her şey bir yana piyasaların ayarının artık eskisi gibi olmayacağını, dolayısıyla bu gelişmeyi pozisyonlarını kapatamayanların fırsata çevirmek isteyebileceklerini de göz ardı etmemeli.

MB Başkanı Başçı"ya gelecek olursak;

Faiz konusunda elini açık oynaması, yıl sonu kur hedefi olarak 1,92"yi göstermesi ve bunun arkasında olduğunu ısrarla söylemesi birçok kişi tarafından eleştirilmişti. Temel sorun da bu açıklamalar için dayanak noktası göstermemesi idi. Burada haklılık payı yok değil. Şimdi anlaşılıyor ki Bernanke Başçı"ya tüyoyu vermiş(!)

11 yıl önce
Bernanke ilk tüyoyu Başçı"ya mı verdi?
Geriye en çirkin, en kirli senaryo kaldı..
Ne olacak bu anne babaların hali?
Seçim sonrası ekonomide manzara nasıl?
Amerikan siyasetinin İsrail ‘trajedisi’
Jeopolitik sürpriz: ABD, Rusya ve İsrail nasıl anlaştı?