|
Büyüklerden(!) masallar

Azıcık bilgisi ile amel edenler, yetmezmiş gibi de akıl verenler için Anadolu"da çok güzel bir söz vardır "bildiğin yanıldığına yetmez" derler. Son günlerde faiz konusunda, geçmişte ekonomik konularda IMF"den tutun da aklına ne eserse Türkiye"ye akıl veren yerli, yabancı çok bilmişler konusunda geçerli bir söz.

ABD Merkez Bankası Başkanı tahvil alımını azaltma ile ilgili konuştuğundan beri bir koro şarkı söylemeye başladı.

Neden ?

Nedeni çok basit; çünkü bunlar her dönemde para kazanmaya programlamışlar zatı şahanelerini.

Para sadece bolluk döneminde mi kazanılır; Cevap, elbette hayır!

Dünyada likidite bolken borsa, altın, emtia işlemleri, likidite azaldı mı da yüksek faiz oranları. Yani ne olursa olsun bir kısım seçilmişin para kazanması gereken ortamı Merkez Bankaları, hükümetler, kurumlar sağlamak zorunda. Sağlamadı mı o zaman onlar gereken şartları oluşturmak için her türlü senaryoyu devreye sokarlar.

Aslında sadece faizi yazacaktım ama konu konuyu açınca başka mecralara gittik, devam edelim.

Şimdi bildiği kendine yetmez dedik ya beraberce kısa bir hafıza turu yapalım; Zaman zaman Türkiye"ye akıl veren yabancı basından, finans kurumlarından ve uzmanlardan alıntılar yapıyoruz. Şimdi de bu akıl verenlerin başka bir yönünü anlatacağım.

Diyeceksiniz ki neden bu kurumları dilinize doladınız diye. Sebebi çok basit biz başarılarımızı küçümseyen bir ülkeyiz, bir şeyi başardık mı kıymeti değeri bir anda sıfırlanmaya çalışılır. Araba yaparız, benzin konmadı diye küçümser "Türk işi gibi" basite indirgeyen tabir kullanırız. IMF"yi kovarız, bize bunu yanlışlarını günlerce anlatırlar. Bu nedenle karşılaştırmalı bazı analizlerin değerlendirmelerin her zaman faydası var.

Dünya 2008 yılında büyük bir kriz yaşadı, peki kimdi bu krizden en fazla etkilenenler? ABD, İngiltere, İspanya, Portekiz, küçücük kurban zavallı İzlanda, İtalya ve Yunanistan. Peki, bize gereksiz yere akıl verenler niye kendi ülkelerine bu aklı vermediler ve onları kurtarmadılar. Yoksa verdikleri akıl yüzünden mi bu haldeler diye sormaz mı insan. Şimdi bu krizi yaşayan bir bu ülkelere bakın bir de Türkiye"ye.

Bir başka konu; herkes Yunanistan"ın yalan bilgilerle EURO bölgesini kandırdığından dem vuruyor, oysa yatırımcılarını bile bile soyan, yalan raporlarla milyarlarca dolar paralar kazananları kimse görmüyor.

IMF ile vedalaşma sürecinde Türkiye"nin 90 milyar dolar olmazsa krize gireceğini söyleyen dâhi banka Deutsce Bank, mortgage işlemlerinden dolayı yaptığı sahte bildirimler ve yanıltmalar sonucunda ABD Federal Konut Finansman Kurumu"na (FHFA) 1,4 milyar euro ceza ödedi. Yetmedi, Avrupa Birliği Komisyonu, bankalararası faizleri (Libor) manipüle ettiği gerekçesiyle aynı bankaya 725 milyon euro ceza kesti. 2013 yılı içinde ödenen tazminat tutarlarının toplamı 2,3 milyar euroya ulaştı. Bunlar size birşeyler anlatmıyor mu.

10 yıl önce
Büyüklerden(!) masallar
Evvelbahar
Siz hiç “ayben”e para gönderdiniz mi?
Irak: Kurtların sessizliği…
Direniş meşrudur, tükür kardeşim
Columbia’da ‘Filistin’le Dayanışma Çadırları’