|
Günah keçisi
Amerika'da gerçekleştirilen ve binlerce masum insanın hayatını kaybetmesine yol açan terör olayının çok önemli gelişmelerin başlangıcı olacağında kimsenin kuşkusu yok. Şu an için kestirilemeyen, bu gelişmelerin hangi alanlarda ve boyutlarda olacağı. Bütün dikkatler olayın kimler tarafından gerçekleştirilmiş olabileceği noktasına çevrilmiş durumda. Bunda da şaşılacak bir durum yok. Esasen inanılmaz intihar saldırısının gelecekte ne gibi değişikliklere yol açacağı biraz da bu terör veya düşman odağın kimliğine bağlı.

Bu olayda uçakları kaçırıp intihar baskınlarını yapanların kimlikleri kısa sürede ortaya çıkarılacak gibi görünüyor. Ancak bu taşaronların ardındaki asıl gücün ortaya çıkarılması o kadar kolay değil. Öğrenebilirsek, bunu çok uzun bir süre geçtikten sonra öğrenebileceğiz. Asıl faillerin kim olduğunu tespit etmek zor, ama bazı sorular sorarak kimler olmadığını tespit etmek o kadar zor olmasa gerek.

Böyle bir terör dünyanın en güçlü haberalma örgütüne ve imkanlarına sahip bir ülkede kimsenin ruhu duymadan nasıl gerçekleştirilebilir? Failin kim olmadığını ortaya koyacak en önemli soru bence bu. Cevabı belli: En ince ayrıntılarına kadar düşünülmüş, tasarlanmış ve başarıyla uygulanmış bir planla. Aynı anda 4 veya 6 uçak kaçırılacak, her uçak başına en az birisi pilot 4-6 kişi düşecek toplam (30 kişi kadar). Uçakların güzergahları değiştirilicek. Ve bu gelişmelerin hiç birisinden uçaklardan birisi dünya ticaret merkezine dalış yapana kadar havayollarının ve Amerikan hükümetinin haberi olmayacak. Bütün bunlar çok gelişmiş, mali, teknolojik ve lojistik imkanları çok güçlü bir merkezi işaret etmiyor mu? Bu merkezin Filistinlilere ait marjinal bir teşkilat, Talibân ya da Üsâme bin Ladin olması mümkün mü?

Orta Doğu kökenli teşkilatlar böyle bir saldırıyı arzu edebilir. Netice itibariyle İslam dünyasında ve özellikle Orta Doğu'da yaşayan bir çok kimse kendi dünyalarındaki menfi gelişmelerden Amerika'yı sorumlu tutuyor. Ancak istemek bir şey, yapabilecek durumda olmak başka bir şeydir. Prof. Mahir Kaynak'ın belirttiği gibi bu kadar büyük bir terör eylemini neredeyse sıfır hata ile gerçekleştiren örgüt kiraladıkları bir arabada Kur'an-ı Kerim unutur mu? Pilotluk eğitim kitabı unutur mu? Bir kaç saat uçuş eğitimi alan bir kimsenin yapabileceği bir eylem midir bu?

Belli ki bunu gerçekleştiren odak, eylemi İslam dünyası merkezli bir örgüt veya ülke üzerine yıkmak istiyor. Yarın eylemi gerçekleştirenlerin kimliği belirlense ve bunların tamamı İslam dünyasından olsa da bu kanaatimiz değişmeyecek. Böyle bir eylem onların çapını fazlasıyla aşıyor. Bu sebepledir ki bizim medya çoktan Bin Ladin'i saldırıların sorumlusu ilan etmiş olmakla birlikte bu pek muhtemel görünmüyor. Bunun faili bir İslam ülkesi de olamaz. Bunu gerçekleştirecek güçlerinin bulunup bulunmaması bir tarafa bir İslam ülkesinin bunun kendisine neye mal olacağını bilmemesi imkansız. Amerika'nın kendisine yönelik en ufak bir saldırıya nasıl tepki verdiği biliniyor. Böyle bir çılgınlığı hiç bir ülke yapamaz. Ama pekala bir başka ülke veya odak İslam dünyasından taşaronlar kullanarak hedef tahtasına o ülkeyi veya İslam dünyasını koyabilir.

Belli ki bunu tertipleyenler Amerika'yı Pearl Harbor baskınındaki gibi bir noktaya yönlendirmek istiyorlar. Yani başka şekilde razı olmayacağı veya dünya kamuoyunda taraftar bulamayacağı bir eylemi yapmaya. Aslında Amerika'nın bundan sonra atacağı adımlar failin kim olduğunu da belli ölçüde ortaya çıkaracak. Kriminolojide bir cinayet araştırılırken katili bulmak için genelde ilk sorulan soru şudur: Bu cinayetten kim yararlanıyor? Amerika'nın suçlu olarak ilan ettiği odak ve ülkelere karşı başlatacağı harekattan bir ülke veya odak çok karlı duruma geçerse biline ki büyük bir ihtimalle asıl fail bu ülke veya odaktır. Ortaya çıkan isim bir çok kimseyi şaşırtsa da...
#Amerika
#Pearl Harbor
#Günah keçisi
23 yıl önce
Günah keçisi
Evvelbahar
Siz hiç “ayben”e para gönderdiniz mi?
Irak: Kurtların sessizliği…
Direniş meşrudur, tükür kardeşim
Columbia’da ‘Filistin’le Dayanışma Çadırları’