|
Yenilikçi Hareket

Hukuki olmaktan daha çok siyasi bir kararla kapatılan Fazilet Partisi''nde siyaset yapanların tek bir çatı altında toplanmaları ve yeni bir anlayış, önemli ölçüde yenilenmiş kadroyla yollarına devam etmeleri akl-ı selimin gereğiydi. Ancak hem insan faktörü, hem siyaset etmede ortaya çıkan anlayış farkı bunu şimdilik imkansız hale getirdi. Aynı sosyolojik tabana dayanan bu siyasi hareket, ileride tabii mecrasına avdet edip tek bir çatı altında birleşebilir mi? Bu artık o kadar kolay görünmüyor. Orta vadede büyük kitlenin tek bir çatı altında toplanması daha büyük ihtimal dahilinde. Bunu belirleyecek faktör de iki partinin lider kadrosu ve siyaset etme biçimi.

Türkiye''deki parçalı siyasi yapıdan kendileri için fayda uman kimi çevreler, Fazilet Partisi''nin sosyolojik tabanının tek bir partide toplanmasını hiçbir zaman istemezler. Onların arzu ettikleri gelişme şimdilik iki parçaya bölünmüş bulunan bu hareketteki bölünmüşlüğün kökleşmesi ve tabanı iki eşit parçaya ayırmasıdır. Çünkü bu gerçekleştiğinde barajı aşsalar bile %10 dolaylarında oy alacak her iki siyasi hareket politik arenada etkin bir varlık gösteremeyecektir. Bu durumda yeni kurulan partilerin "devam"dan veya "odak"tan kapatılmasına da gerek kalmıyacaktır. Hatta o zaman bu partilerin varlıkları Türk demokrasisinin geldiği aşamayı gösteren bir kanıt olarak bile sunulabilecektir.

Aslında Refah veya Fazilet Partisi kendilerine müsaade edilen sınırları aştıkları için kapatıldılar. Keza büyük bir ihtimalle R. Tayyip Erdoğan Refah Partisi tabanını bölmeyi reddettiği için sudan bir sebeple yasaklı hale getirildi. Eğer o zamanlar ikinci bir parti kurmayı göze alabilseydi böyle bir yasakla karşılaşmayacaktı. Şimdi partiler ikileştiğine göre yasağın kalkması için siyasi zemin hazır gibi görünüyor. Ancak büyük kitlenin "Yenilikçi" hareket içinde toplanacağı beklentisi Sayın Erdoğan hakkında verilecek kararın hukuki olmaktan çok siyasi olması riskini de beraberinde getiriyor. Eğer Sayın Erdoğan''ın yasaklı olmadığına karar verilirse Yenilikçi Hareket''in yelkeni daha kolay rüzgarla dolacak. Eğer siyasi mülahazalar ağır basar da yasaklı olma hali devam ederse bu her şeyin sonu olmayacak. Ancak Yenilikçiler kendilerini geniş kitlelere kabul ettirmek için daha çok çaba göstermek zorunda kalacaklar.

Yenilikçi Hareket''in ortaya çıkışının ülkede siyasi tıkanıklığın had boyutlara ulaştığı bir zamana denk düşmesi ülke için bir bakıma bir ümit ışığı. Şu anda parlamantoda temsilcisi bulunan hiçbir siyasi parti gerek bu partilerin üst kademelerini işgal eden kadro bakımından gerekse oluşturdukları siyaset bakımından gelecek için iyimser olmamıza yetmiyor. Bu sebepledir ki %40''a ulaşan büyük çoğunluk hiçbir siyasi partiyi tercih etmiyor. Hükümeti oluşturan üç partinin kamu oyundaki desteği sadece %15 dolaylarında. Şu günlerde ara rejimin, -şimdiki ne ölçüde normal rejimse- teknokratlar hükümetinin konuşulması ülkedeki siyasi tıkanmışlığın boyutlarını gösteriyor. Bu tıkanıklık ancak mevcut partilerin kendilerini ciddi biçimde yenilemeleri veya ülkenin önünü açacak yeni partilerin kurulmasıyla aşılabilir. Mevcut partilerde şimdilik kendilerini yenileme yolunda ciddi, sonuç verici adımlar görülmüyor.

Bu durum Yenilikçiler''in şanslarını fakat aynı ölçüde de sorumluluklarını artırıyor.

23 yıl önce
Yenilikçi Hareket
Planlanan koalisyonun tek eksiği Rahşan Ecevit
Seçimler neden sadece Pazar günü yapılsın ki?
Rol Yapmak-I
İnsaf!
Dağ yürekli adamların büyük seçimine doğru