|
Kar Musikileri

Bir sessizlik havasıdır ki Yahya Kemal Beyatlı''nın Kar Musikisi''ni hatırlatıyor. Ünlü şair, kış gecelerinde kar yağarken oluşan sessizliğe gönderme yaparak karlı bir Varşova gecesinde yazdığı dörtlükte “Binlerce yıldan uzun bir gecenin bestesidir bu/Bin yıl sürecek zannedilen kar sesidir bu” demiş. Ne güzel bir benzetme...

Geçen hafta “Otomotiv sektörü Ankara''ya kilitlendi, 30 maddelik istek listesi hazırladı” dediğimiz haber sonrasında bürokratı ve sanayicisi resmen “kar musikisi” icra etmeye başladı... Kimsenin ağzını bıçak açmıyor.

Birkaç hafta öncesine kadar “sıkıntılarımıza çözüm bulun” diyen sektör temsilcileri “binlerce yıl sürecekmiş” gibi bir sessizliğe büründüler. Görüştüklerimizin bir bölümü bu sessizliği “Büyük patlamadan önceki büyük sessizlik” şeklinde değerlendiriyor. Diğerleri ise “Çok dillendirdik, artık gelişmeleri bekleyelim” cümlesinden ötesini telaffuz etmekten kaçınır halde.

GÖRÜŞ AYRILIKLARI GİDERİLECEK

Bakanlık cephesinden de bir takım hareketlenmelerin başladığı kulağımıza geliyor. Öğrendiğimiz kadarıyla bakanlık, sektördeki sessizliği bozmak için bir takım radikal adımlar atma hazırlığında. Bunların başında ÖTV indirimi ve sektör firmalarına kredi kolaylığı var. ÖTV indirimi konusunda bir takım görüş ayrılıkları bulunduğu ve bunun giderilmeye çalışıldığı belirtiliyor. İkna olduğumuz nokta şu: İlgililer gerçekten de konuyla ilgili... Dün Devlet Planlama Teşkilatı Ekonomik gelişmeler raporunda otomotivdeki gidişatın “tehlike boyutunda” olduğunu açıkladı. Teşkilat verilerine göre 2008''in ilk beş ayında önceki yılın aynı aylarına göre artışlar kaydeden otomobil satışları, haziran-aralık döneminde ise sürekli ve giderek artan oranda azalışlar gösterdi. Özellikle, ekimde yüzde 39,2, kasımda yüzde 56,6 ve aralıkta yüzde 58,1''le son çeyrekte çok hızlı düşen satışlar, yılın tümünde de yüzde 14,4 azaldı.

Aralık ayında, yüzde 54,7 oranında azalan ithal otomobil satışlarında ocak-aralık döneminde de yüzde 12,6 oranında bir düşüş gerçekleşti. 2007 yılının tamamında yüzde 66,2 olarak gerçekleşen ithal otomobil/toplam otomobil satış oranı, 2008 yılında yüzde 67,6 oldu.

Otomobil üretimi de ekim ayında yüzde 24,2, kasımda yüzde 53,8, aralık ayında ise yüzde 63,4 oranında düşüş kaydetti. Otomobil üretiminde ocak-aralık döneminde de yüzde 2,8 oranında bir düşüş yaşandı. Aralık ayında otomobil ihracatı, 2007 yılının aynı ayına göre yüzde 44,1 oranında azalırken, ocak-aralık dönemi itibariyle yüzde 4,2 oranında bir artış gösterdi. Otomobilde 2007 yılının tümünde yüzde 79,4 olarak gerçekleşen ihracat/üretim oranı, 2008 yılında yüzde 84,5 olarak gerçekleşti.

İŞLETMELERİN DOĞASINA AYKIRI

Rakamlar tehlikenin boyutunu net biçimde gözler önüne serse de Türk otomotivinin bu sıkıntıları aşacak güçte olduğuna inanıyoruz. Yeter ki doğru adımlar çok geçmeden atılabilsin. Ticaret ehli değiliz, varolanın ışığında olabilecekleri yorumlamaktan öte bir becerimiz de yok. Fakat kesin olarak bildiğimiz bir şey var: işletmelerde süreklilik esastır. Ara verme, kepenk indirme ticaretin doğasına da aykırıdır. Bir işletmenin kapısına kilidi bir ayda vururuz. Fakat, o işletmeyi eski günlerine döndürebilmek için 20 yıl uğraşırız.

Anlatabiliyor muyum?

15 yıl önce
Kar Musikileri
Sizin cennetinizde kimseye yer yok
Efendimiz’in (sav) Zekatı-1
Efendimiz’in (sav) Teravihi
Türkiye’nin tezlerini kim anlatacak…
Enflasyon ile mücadelede beklentileri kırmak ve fiyat yapışkanlığının önüne geçmek