|
Kravatlı hırsızlardan sakının

Caddede yürümekteyken, parmakları uzun bir yankesici yaklaşıp cebinizdeki veya çantanızdaki cüzdanı fark ettirmeden alıp sessizce uzaklaşsa…



Veya bir kapkaça uğrasanız…



Veya evinize hırsız girse, değerli eşyalarınızı çalsa…



Veya kendilerini polis, savcı gibi tanıtan bir takım dolandırıcılar, telefon vasıtasıyla sizi aldatarak paranızı almaya kalksa…



Sonradan farkına vardığınızda, çaresini ararsınız. Polisten yardım istersiniz.



Kamera ve telefon kayıtları incelenir, gören duyan var mı diye araştırılır, tanıklara başvurulur.



Bir ihtimal yakalanır.



*


Peki, koca koca kurumlar, sizden bu saydıklarımdan daha başarılı, teknik olarak daha ustaca yöntemlerle paranızı yürütecek olsa…



Ne yaparsınız?



Anlı şanlı dev şirket karşınıza çıkmış, üstelik faturalı maturalı sizin paracıklarınıza göz dikmiş. Bir kısmını da almayı başarmış. Ne yapmak gerektiğini, bir arkadaşımızın başından geçenler madde madde özetliyor.



*


1. Dört haneli bir numaradan, “X adında bir servise aboneliğiniz başlatılmıştır” diye bir mesaj geldi.



2. Herhangi bir yere üyelik talebinde bulunmadığım için dikkate almadım



3. Telefon faturamı ödeme zamanı geldiğinde, istedikleri tutarın, ödemem gerekenden fazla olduğunu öğrendim. Sebebi ise X adında bir servise abone olmamdı.



*


4. Müşteri hizmetlerini aradım. Kesinlikle böyle bir üyelik talebim olmadığını ne sms ile ne de internet üzerinden sayfalar arasında gezinirken karşıma çıkan hiçbir reklama onay vermediğimi söyledim. Ayrıca bu tarz izinsiz üyelikler için bir güvenlik önlemleri olup olmadığını sordum. Olduğunu ve bu tarz dört haneli numaralardan mesaj gelmesini önleyeceğini söyledi.



5. Müşteri temsilcisi öncelikle isteğim üzerine üyeliğimi iptal etti. Daha sonra üyeliğimin incelemeye alınacağını, benden kaynaklanan bir durum değilse, gelecek ayki fatura tutarımdan, üyelik bedelinin düşüleceğini ifade etti. Gerekli işlemler yapıldıktan sonra 72 saat içinde arayacaklarını söyledi.



6. Birkaç gün içinde arayıp, üyelik tutarını gelecek ayki fatura tutarından düşeceklerini söylediler.



*


7. Bir hafta içinde, hiçbir talebim bulunmamasına rağmen, tekrar aynı durumla karşılaştım. Bu defa iki farklı servis tarafından üyeliğim başlatıldı.



8. Artık antrenmanlıydım, doğrudan müşteri hizmetlerini aradım. Üyeliği mi iptal ettirdim ve faturama yansımamasını istedim.



9. Müşteri temsilcisi, itiraz ederek aboneliği benim onayım olmadan başlatamayacaklarını söyledi. Ben de ona itiraz ettim, kendimden emin olarak.



Üstelik bir kez başıma gelmişti ve alınan bedel bana geri de ödenmişti. Aynı olayı ikinci kez yaşıyordum aynı kurumla aynı şekilde ama sonuç farklıydı. Kendi içlerinde çeliştiklerini ve bunun bir hak ihlali olduğunu söyledim.



Çünkü ilk konuştuğum müşteri temsilcisi, durumu incelemeye almıştı hiç itiraz etmeden. Üstelik abonelik üzerinden yaklaşık bir hafta da geçmişti. Bu kez aboneliğin başlatıldığı ilk 6 dakika içerisinde aramıştım.



Aşikâr ki benim rızam dâhilinde değildi, üstelik herhangi bir yolla onayım da yoktu. İkinci konuştuğum müşteri temsilcisi ilk konuştuğum arkadaşının hata yapmış olabileceğini, kusura bakmamam gerektiğini söyledi.



*


10. Maalesef kusura bakacağımı, velev ki ben yanlışlıkla üye olsam bir servise, “Kusura bakmayın bir yanlışlık oldu, bedeli kesmeyin” dediğimde kesip kesmeyeceklerini sordum.



11. Yaptığı açıklamaya göre, onların hata yapma hakkı vardı, biz müşterilerin ise yoktu.



12. Kararlı ısrarım ve mantıklı itirazlarım sonucu, durumu incelemeye aldılar.



13. Yaklaşık üç gün sonra, faturama eklenen haksız bedelin gelecek ayki faturamdan kesileceği bilgisi olan bir mesaj geldi.



*


Bu örneğe bakarak, siz de istemediğiniz, talep etmediğiniz bir durumla karşılaştığınızda, müşteri temsilcisine telefon ederek hakkınızı arayabilirsiniz.



Daha doğrusu aramalısınız. Yoksa gitti gider.



Kapitalist kafa, kimsenin gözünün yaşına bakmaz.



Hakmış hukukmuş dinlemez. Alabildiğini alır.


#Cadde
#Kapkaç
7 yıl önce
Kravatlı hırsızlardan sakının
Türkiye’nin tezlerini kim anlatacak…
Enflasyon ile mücadelede beklentileri kırmak ve fiyat yapışkanlığının önüne geçmek
Cari açık ve Gabar’dan gelecek 3,2 milyar dolar
Küresel savaşın kaçınılmazlığına dâir
Yeni tehditler ve Türkiye’nin kurumsal güncellenmesi