|
Senin neyine işsizlik sigortası!

Türkiye''nin büyük patronları, bütün siyasi parti programlarında yer alan "işsizlik sigortası"na karşıymış... Gerekçe ne? Açık yüreklilikle birinin çıkıp anlatacağını sanmıyorum. Birşeyler eveleyip geveleyeceklerdir ama, esas sebebi bir türlü anlatmaları mümkün değil.

Gelişmiş her ülkede olduğu gibi, bizde de işsizlik sigortası uygulanırsa, büyük patronların cebinden biraz daha fazla para çıkacak. Kimseye "işine gelirse koçum" diyemeyecekler. "İster çalış, ister çalışma. Kapının önünde iş arayan milyonlarca insan var" diye düşük ücretle çalışmaya mahkum insanları şimdiki kadar rahat horlayamayacaklar.

"Türk insanı zekidir, Türk insanı çalışkandır" sözüne inanmıyor çünkü bu kodamanlar. Halkın aptal ve tembel olduğunu düşünüyor. Ve evine ekmek götürmek zorunda olan insanları üç kuruşa çalıştırmayı, onurlarına yedirebiliyorlar.

Programına aldığı işsizlik sigortasını hangi siyasi partinin gerçekten uygulamayı düşündüğü de meçhul şimdilik. Çünkü seçim öncesi oy toplamak için vaatlerde bulunmak kolay, fakat koltuğa oturunca söyledikleri ni yapmak, -hele büyük patronlar bu görüşteyken- her babayiğidin harcı değil!..

MHP, önce titreyip, sonra kendine gelmeli!

Dünkü gazetelerin hepsini üşenmeden taradım. Haberleri, yorumları, köşe yazılarını okudum. Fikrimce en önemli yazılardan biri, Mehmet Barlas''ın Öncü''deki makalesiydi. Kısaltmadan, yorum yapmadan ve tek söz eklemeden sizinle paylaşmak istedim.

MHP, önce titreyip, sonra kendine gelmeli!..

Rahşan Ecevit''in ağır içerikli sözleri üzerine ülkücüleri savunmak zorunda kalan ve "Bizden özür dilesinler" diyen Devlet Bahçeli, dikkatli olmak zorunda.

Eğer bu tartışma tırmanır ve Rahşan Hanım daha ağır sözler söylerse, iş, Devlet Bahçeli için de, MHP için de, tehlikeli noktalara gidebilir.

Bakarsınız bir gün Bülent Ecevit, Meclis kürsüsüne çıkıp, "Burada, ülkücü geçmişinizle devlete meydan okuyamazsınız" der. Hatta Bahçeli''yi kastederek "Bu adamın haddini bildirin" diye, metin dışı bir çıkış da yapabilir.

Ertesi gün, MHP''li milletvekillerinin doğumlarından başlayarak tutulan sicilleri, eski yıllardaki konuşmalarının bantları ve geçmiş eylemlerinin dosyaları açıklanır.

Daha sonra da başsavcı, MHP''nin kapatılması için dava açarken, sivil örgütler de, mum yakmaya başlar. Ve hatta Devlet Bahçeli''nin vatandaşlıktan çıkartılması süreci bile başlatılabilir.

Türkiye''de demokratik siyaset böyle bir şey işte.

Hani "Söyleyene değil, söyletene bak" denilir ya, işte Rahşan Ecevit''in söylediklerine değil, onu kimlerin söylettiğine bakmak daha doğrudur.

Ya da bakın Fazilet Partisi''nin durumuna..

Garibinize gitmiyor mu?

Ne koalisyon hesaplarında, ne Meclis aritmetiğinde, sanki Fazilet diye bir partinin grubu yok.

Kartelin gücü yetse, Çiller''i ve DYP''yi de görünmezliğe ışınlayacaklar. Bu bakımdan Devlet Bahçeli ve MHP ölçüyü kaçırmamalı. Rahşan Ecevit''i konuşturanları bulsunlar ve titreyerek kendilerine gelsinler!

Hür olan, olmayan...

Hür ve kabul edilmiş masonlar diye bir şey olduğuna göre, hür olmayan ve kabul edilmemiş masonlar da var mı biryerlerde?

Hür olmayan, yani bir bakıma mazlum. Ve bir başka açıdan, gizli... Varsa nerededir bunlar?

Çok hassas bir terazi

F. Fikret Oğuz, çizdiği karikatürü faksla göndermiş. Net çıkmadığı için, yayınlanmaya müsait değil. O yüzden tarif etmeye çalışayım.

Kefeli bir terazi. Gövdesinde T.C. yazıyor. İki kefe de birbirine denk durmakta.

Kefenin birinde MHP, FP, DYP, ANAP ve toplamları olan yüzde 78 rakamı, diğerinde ise yüzde 22 ile DSP gözüküyor.

Bu iki kefenin denkliğini sağlayan ise, terazinin sol kefesinin alt tarafındaki destek çubuğu. Bu desteğin üzerinde ne yazdığını tahmin etmişsinizdir ama yine de belirtelim: Derin devlet + medya + karteller.

Ve hepsinin altında bir not: Bu terazi çok hassastır.

20 milyar liralık iki haber

Vehbi Koç''a komşu mezarların fiyatı 20 milyar lira... Mezarda Vehbi Koç''a komşu olunca ne olacak?

Komşuluk ziyaretleri, çay toplantıları, sohbetler falan mı yapılacak?.. Yoksa Koç, öteki tarafta şefaatte mi bulunacak komşularına?

İşte bu da en saçma haberdi!

Başlığında 20 milyar liranın yer aldığı bir başka haber de bir gazetenin arka sayfasında yayımlanmıştı.

Büyük (!) gazetelerimiz, biliyorsunuz gündemde ne kadar önemli konular olursa olsun, arka sayfanın sağ üst köşesine bir çıplak hatun resmi koyarak üç-beş satırlık altyazıyla, okurlarına hizmet (!) ediyorlar. İşte onlardan birisi, bir mankenin günde 20 milyar lira kazandığını yazıyordu.

Demek ki o manken hatun, her gün Vehbi Koç''un mezarı etrafında bir yer alabilecek kendisine.

25 yıl önce
Senin neyine işsizlik sigortası!
Ne olacak bu anne babaların hali?
Seçim sonrası ekonomide manzara nasıl?
Amerikan siyasetinin İsrail ‘trajedisi’
Jeopolitik sürpriz: ABD, Rusya ve İsrail nasıl anlaştı?
Nazlı seçmen günlerinde siyaset