|
​Kara Panterler: Malcolm X’in Yaşayan Mirası​

“Amerikan, Fransız ve Rus devrimlerinin tamamında büyük can kayıpları yaşandı. Kansız bir devrim mümkün değildir. Beyaz adam; siyahları nereye gönderdiyse sonuç aynıydı. Kore’ye gittiğinizde de Almanya’ya gittiğinizde de kanınız aktı. Bize bunu Amerika öğretti. Yani kendimizi savunmamız için gerekli olan şiddet eğilimi Amerika’nın öğretisidir. Bu yüzden kendimizi korumamız için ne gerekiyorsa onu yapacağız. Bizler yani Afro-Amerikalılar için sivil itaatsizlik artık bir seçenek değildir.”

Malcolm X’in Afro-Amerikan Birliğini kurduktan sonraki bu açıklaması; Kara Panterler için ilham kaynağı oldu. Siyahiler için güç, gurur ve kendilerini savunma önemli niteliklerdi. Ancak kendileri isteyerek şiddete bulaşmayacak; fakat onlara bir saldırı olursa kendilerini korumasını bileceklerdi. İşte bu amaçla Huey Newton ve Bobby Seale tarafından 1966’da Kaliforniya’da kurulan Kara Panterler Örgütü, “Panter” sembolünü bilinçli bir şekilde seçmişti. Bu sembol isim; durup dururken kimseye saldırmayan; fakat bir tehdit oluştuğu zaman harekete geçen bir varlığı temsil ediyordu. Seçilen sloganlar da bu isimle çoğu zaman uyumluydu. Özellikle Malcolm X’in ortaya koyduğu pek çok cümle Kara Panterlerin sloganları ve temel ilkeleri arasına girmişti. Örneğin 3 Nisan 1964’te Malcolm X’in “Eğer tüm siyahilere beyazlara verildiği gibi eşit bir oy kullanma hakkı verilmezse oy kullanmayacak ve hükümete karşı silahlanacaklar.” ifadesi üzerinden oluşturulan “Oy ya da Mermi” sloganını sahiplenmişlerdi.

Malcolm X; Kara Panterler Partisinin Amerikan eğitim sistemi ve sınırlamaları hakkındaki görüşlerine de etki etmişti. O, Amerikan tarih yazımının Afro-Amerikalıların kültür ve tarihlerinin gerçeklerini öğretmediği ve gizlediğini söyleyerek Afro-Amerikalıların tarihinin beyazlaştırıldığını da söylemesi de büyük bir ilgi uyandırmıştı.

Militan bir şekilde haysiyet ve özsaygı vurgusu yapan Malcolm X’in “siyahilerin haklarının korunması için ne gerekiyorsa” sözü Kara Panterler için adeta mihenk taşı olmuştu. Kara Panterlerin kurucuları Bobby Seale ve Huey Newton, Afro-Amerikalıların silahlı özsavunmanın polis vahşetini durdurmak için zorunlu olduğunu düşününüyordu. Kokuşmuş ırkçı düzen ancak böyle yıkılabilirdi.

Ayrıca Malcolm X’in ABD’deki siyahların ABD’nin iç sömürgesi olduğunu söylemesi de önem taşıyordu. Bu da doğal olarak Kara Panter üyelerinin Afrika sömürgeleriyle ilişki kurması için zemin oluşturuyordu. Seale ve Newton, Kara Panter üyelerine ısrarcı bir şekilde Frantz Fanon’un “Yeryüzü Lanetlileri” kitabını tavsiye ediyor ve iyi anlamalarını gerektiğini vurguluyordu. Elbette, Kara Panterlerin ilgisi sadece Afrika sömürgeleriyle sınırlı değildi. Che, Che, Mao, Castro gibi isimleri ve Marksist Devrimci teorileri inceliyorlardı. Bu teoriler içinden Mao’nun çizgisi dikkatli bir şekilde seçildi; zira iktidarı ele geçirmek için şiddetin mübah görüldüğü bir inanç sistemine ihtiyaç duyuluyordu. Bu inanç sistemi başlarda İslamda arandı ama sonra İslam dışındaki bütün Malcolm X uygulamaları büyük bir duyarlılık ve saygıyla hayata geçirildi.

Dolayısıyla şunu söylemek gerekir ki ömrünün önemli bir kısmını siyahilerin hakkına adayan Malcom X; Kara Panterler için de önemliydi. Onların fikirlerine yön vermiş, liderlerini etkilemişti. Hatta Bobby Seale, Malcolm X’in, Martin Luther Kings’den daha iyi bir hatip olduğunu düşünüyor ve ona büyük saygı gösteriyordu. Hatta bu yüzden oğluna verdiği isimlerinde biri de Malcolm X’in sonradan aldığı isim olan Malik’ti. Bir keresinde de “O öldüğünde çocuk gibi ağlamıştım.” diyordu.

Başka büyük bir Malcolm X hayranı olan Huey Newton ise, İslam dini hariç neredeyse Malcolm X’in bütün uygulamalarını hayata geçirmişti. Hatta Malcolm X ve Muhammed Ali’nin konuşmalarını dinledikten sonra İslam Milleti Örgütü’ne büyük bir sempati beslemeye başlamış; Oakland ve San Fransisko’da cami ziyaretlerinde bulunmuştu. Fakat “Tanrı’ya yapılan göndermelerin inatçı susayışını gidermediğini” düşünerek İslama yönelmemişti. Yine de şöyle diyordu: “Malcolm X olmasaydı Kara Panterler de olmazdı. Dolayısıyla Kara Panterler, Malcolm X’in yaşayan mirasıdır.”

#Malcolm X
#​Kara Panterler
6 yıl önce
​Kara Panterler: Malcolm X’in Yaşayan Mirası​
Evvelbahar
Siz hiç “ayben”e para gönderdiniz mi?
Irak: Kurtların sessizliği…
Direniş meşrudur, tükür kardeşim
Columbia’da ‘Filistin’le Dayanışma Çadırları’