|
Paramparça Aşklar

İstanbul'dan yola çıktığımızda hava buz gibiydi. Yaklaşık 14 saat sonra Kolombiya Bogota havalimanına indik. Üstelik burası son durak değildi henüz…



Bu kısa molanın amacı yolcu indirip bindirmek ve yakıt ikmali yapmaktı. Sadece bu olsa yine iyi, mürettebat bile değişmiş ve 30 dakika içinde uçak görevliler tarafından temizlenmişti. Kendimi Ankara'dan başlayıp Kars'a kadar devam eden Doğu Ekspresi'nde mola vermiş gibi hissetmiştim…



Yaklaşık 1 saat sonra sağ salim Panama'ya inmeyi başarmıştık. Daha önümüzde 8 saatlik bir boş zaman olunca, bir taksi kiralayıp İTO Meclis üyesi arkadaşlarımızla ve Gürbüz Aksu'nun kahkahaları eşliğinde Panama Kanalı'nı gezip görmüştük bile…



Panama 30 derece sıcaklıktaydı ve biz İstanbul'un buz gibi soğuğundan çıkıp geldiğimiz için haliyle üzerimizde montlar vardı. Oralı olmadığımız her halimizden belliydi yani…



Sonra Panama'dan Guadalajara uçuş için tekrar havalimanına gittik. Yaklaşık 4.5 saatlik bir uçuşun ardından tam ülkeye giriş yapacaktık ki polis arkadaşlarımız bizi alıkoydular. Onlara derdimizi anlatana kadar 1 saat geçmişti. Çok şükür tüm zorluklara rağmen ülkeye ve şehre girebildik.



Amacımız Guadalajara Kitap Fuarı'nı tanımak, bağlantılar kurmak ve yeni yayımcılarla tanışıp iş birliği yolları aramaktı. Sandığımızdan daha büyük ve işlevsel bir kitap fuarı ile karşılaşmıştık. Latin Amerika pazarının nabzının burada attığını öğrenmemiz fazla zamanımızı almadı. Maalesef öncesinde burada yoktuk ama bundan sonra olmalıydık… Tüm arkadaşlarımızla ortak kanımız ve gözlemimiz bu olmuştu.



Tabi, Guadalajara'ya gelmişken futbolu araştırmadan buradan ayrılmam imkansızdı. CD Guadalajara, ya da Chivas Guadalajara, 1906 yılında Meksika'nın Guadalajara şehrinde Edgar Everaert tarafından kurulmuş bir futbol kulübü. Meksika 1. Ligi'nde mücadele ediyorlar. Takım maçlarını 1960'dan beri Estadio Jalisco'da oynuyormuş. 2010 yılında 49,850 kişilik yeni statları Estadio Omnilife'a taşınmışlar. Chivas bugüne kadar 85 kez kupa kaldırmış hızlı bir takım.



CD Guadalajara'nın ezeli rakipleri Club América ve Club Atlas. Club América ile oynadıkları derbiye El Súper Clásico, Club Atlas ile oynadıkları derbiye Clásico Tapatío adı veriliyor.



Carlos Vela, Javier Hernández, ve Carlos Salcido gibi ünlü Meksikalı futbolcular Chivas altyapısından yetişmişler.



Bizdekine benzeyen ama garip bir futbol tutkusu, pek çok Latin Amerika ülkesinde olduğu gibi burada da hemen hissediliyor.



Eğer bir gün Guadalajara'ya yolunuz düşerse Tlaquepaque bölgesini mutlaka ziyaret edin derim. Alejandro González Iñárritu'nun Paramparça Aşklar Köpekler orijinal ismi Amores Perros'un bu sokaklarda çekildiğini hissediyor ve o anları yaşamaya başlıyorsunuz.


#Kolombiya
#Meksika
#Guadalajara
7 yıl önce
Paramparça Aşklar
Tevradî bir mitin Kur’anî bir kıssa ile tashihi
i-Nesli anlaşılmadan siyaset de olmaz, eğitim de…
İç talebe ilişkin öncü göstergeler ilave parasal sıkılaştırmaya işaret ediyor!
Enerjide bağımsız olmak
Târihin doğru yerinde durmak