|
Erçel"in sırtı IMF"ye dayalı

Merkez Bankası Başkanı''nın görev süresi Nisan ayında doluyor. Piyasalarda, Başkan Gazi Erçel''in yerine kim gelecek tartışması başladı bile. Ancak son günlerde kulislerde konuşulanlara göre başkan değişmeyecek.

Aldığımız bilgilere göre; Uluslararası Para Fonu (IMF), hükümetin şu anda uygulamakta olduğu program bitene kadar Erçel''in değişmesini istemiyormuş. Hatta bunu programın içine de dahil etmiş. Bunun anlamı şudur; "IMF hangi bürokratın nereye atanacağına, kimin görevde kalacağına kadar her türlü kararı rahatça verebiliyor."

Bu duyumlar kulağımıza gelince, "Ankara DGM Savcısı Talat Şalk IMF, AB ve Dünya Bankası''na yazı yazarak enerji operasyonları ile ilgili belge ve bilgi isteyince, Başbakan Bülent Ecevit neden devletin itibarını öne sürerek savcı hakkında soruşturma başlattı?" sorusunu kendi kendimize sorduk.

Hangi bürokratın hangi görevde kalıp kalamayacağına kadar birçok konuda hak sahibi olan IMF''den belge ve bilgi istemek, neden devletin itibarını zedelesin ki? Zaten IMF de ülkemizdekinden farklı davranmadı ve savcının talep ettiği belgeleri "gizli olduğu" gerekçesiyle göndermedi. IMF ile ne kadar da birbirimize benzemişiz ama.

Başsavcı Yüksel''in bombası

Bu arada merak edenler için hatırlatmak istiyorum. Ramazan Bayramı öncesi bu köşede Ankara DGM Başsavcısı Nuh Mete Yüksel''in "Kasırga Operasyonu" çerçevesinde özellikle bürokrat ve siyasilerle ilgili incelemeler yaptığını yazmıştık. Bu incelemeler oldukça sıkı bir şekilde devam ediyor. Yüksel''in yaptığı ilk inceleme operasyon sırasında ortaya çıkan çok önemli bir skandal üzerinde yoğunlaşıyor. Eğer bu inceleme sonuçlandırılabilirse bazı isimlerin canının çok sıkılacağı kesin.

Şalk tamam, sıra diğer savcılarda

Bir yandan "Beyaz Enerji" Operasyonunu bir yandan da "Savcı Şalk" operasyonunu günlerdir hayretle izliyoruz. Bugüne kadar yaşananlar olayların buraya kadar geleceğinin habercisi gibiydi. Yaklaşık 6 aydır sürdürülen yolsuzluk operasyonları sonrası "karşı taraf ne zaman harekete geçecek" diye kendi kendimize soruyorduk. İşte o zaman geldi, "Beyaz Enerji" Operasyonu ile birlikte hükümet sallanmaya başlayınca hemen harekete geçildi ve Ankara DGM Savcısı Talat Şalk alaşağı edilmeye çalışıldı. Şalk''a açılan savaş, "diğerlerine ne zaman sıra gelecek?" sorusunu gündeme getirdi.

Hatırlarsanız "Kasırga Operasyonu" gibi operasyonlarda, kilit noktalardaki siyasiler çok sıkıntılı günler yaşamışlardı. Sonunda içi boş açıklamalarla işten sıyrılmaya çalışsalar da, bunun bir işe yaramadığını kendileri de çok iyi biliyordu.

Daha sonra bir sessizliğe büründüler ancak her an karşı bir hamle yapacaklar diye bekliyorum. Operasyonlar sonrası birçok siyasinin canını yakan Talat Şalk gibi, diğer savcılara da yavaş yavaş sıra gelecek diye düşünüyorum.

Çünkü operasyonlar onlara ve "kanka"larına dayanınca her şey bitti gibi gösterilmeye çalışıldı. Halbuki işler yeni başlıyordu.

23 yıl önce
Erçel"in sırtı IMF"ye dayalı
Ekmek
Sinek kağıdı etkisi ve yerel seçimler
Mülâhaza etmek
Siyasetçileri bürokratlara kurban etmek
Musallada bir sosyolog daha… Vehbi Başer’in ardından