|
Sarıgül"ün CHP"ye katılması Baykal"ı istifa ettirir mi?

Son günlerde Mustafa Sarıgül"ün CHP"den aday olup olmayacağı yeniden gündeme geldi. Kılıçdaroğlu"nun pek çok kez "partimize gelirse mutlu oluruz" açıklaması yaptığı Sarıgül"e parti içinde belirgin bir muhafelefet olduğu da artık açık biçimde ortaya çıktı.

Son olarak Genel Başkan Yardımcısı Adnan Keskin"in "Parti meclisinde onun (Mustafa Sarıgül) hakkında verilmiş olan disiplin suçunun kaldırılması gibi bir konu söz konusu değildir. Mustafa Sarıgül"ün disiplin suçu kararı kalkmadan da partimize üye olması söz konusu değildir. Üye olmadan da aday olması söz konusu değildir" açıklaması bu muhalefetin bir örneğini oluşturdu.

Bu tartışmalar üzerine hem CHP çevresi hem de Sarıgül"e yakın isimlerle konuştum. Bu konuşmalardan çıkan tabloyu şöyle özetlemek mümkün.

CHP yerel seçimlerde sadece 2009"da elde ettiği yüzde 23.1"i değil 2011 seçimlerinde aldığı yüzde 25.9"u aşmak istiyor. Bunun için başta İstanbul, İzmir, Ankara, Mersin, Antalya gibi şehirler olmak üzere sembolik anlam taşıyan il ve ilçelerde başarılı olmak istiyor.

Bunun için parti içinde kurulan komisyon sıkı çalışıyor. Kılıoçdaroğlu"nun ifadesi ile "merkezden en az müdahale ve tercihin olacağı, yerelin tercih ve adaylarının daha önde olacağı bir liste" ortaya çıkacak. Tabii Kılıçdaroğlu"nun bu cümleye eklediği şu notu da dikkate almakta fayda var; "Tabii bir de Genel Merkez olarak önemsediğimiz bir konu da her seçim çevresinde partili olsun olmasın seçimi kazanacak adaylarla seçime gitmek".

Mustafa Sarıgül hem parti çevresinde hem bağımsız kaynakların yaptırdığı pek çok ankette CHP adına seçimi kazanabilecek en güçlü aday. Bunu sadece Genel Başkan Kılıçdaroğlu değil ona muhalafet edenler de biliyor.

Kamuoyunda Mustafa Sarıgül"e muhalif olarak bilinen isimlerin başında Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin geliyor. Tekin"in aday olmak istediği ve "aday olursam da İstanbul"u alırım" açıklamasını sık sık duyuyoruz.

Bu konuda kulislerde konuşulanlar, Gürsel Tekin"in Sarıgül"e muhalefetinin sadece İstanbul adaylığı ile sınırlı olmadığı, bu rekabetin "Kılıçdaroğlu sonrası" genel başkanlık için de geçerli olduğu yönünde. Hatta muhalefetin esas gerekçesinin bu olduğunu ifade edenler bile var.

SARIGÜL 29 EKİM"DE CHP"DE

Tekin"in Sarıgül"e muhalefeti kamuoyunda bilinen bir durum. Çok az bilinen ise Sarıgül"ün adaylığına en güçlü muhalefetin, eski Genel Başkan Deniz Baykal"dan geldiği. Hatta bazı kaynaklar Baykal"ın Kılıçdaroğlu"na; "Sarıgül partiye gelirse istifa edebileceğini" de söylemiş. Sarıgül konusunda Kılıçdaroğlu üzerindeki en büyük baskının bu olduğu söyleniyor.

Benim açımdan bu iddiayı doğrulayan açıklama Sarıgül"den geldi. Önceki gün Denizli"de Baykal için "Artık partide ombudsman olarak görevi vardır" demesini böyle okudum.

Deniz Baykal"ın Sarıgül"e olan muhalefetinde görünen neden 29 Ocak 2005"teki 13. Olağanüstü Kurultay"da kendisine rakip olması yatıyor. Sarıgül"ün CHP"den ihraç edilmesi 24 Mart 2005"te "Kurultayı arbede ve şiddet ortamına çevirdiği" gerekçesi ile CHP Yüksek Disiplin Kurulu kararıyla oldu.

Görünen o ki Sarıgül"ün İstanbul adaylığına hem CHP"nin gelecek dönem başkan adayı olabileceği endişesi hem de geçmişte başkan adayı olması engel teşkil ediyor.

Kulislerde konuşulan, Kılıçdaroğlu"nun kararını verdiği, Sarıgül"ün partinin adayı olduğu şeklinde. Bundan sonraki prosedür, Ekim ayı içinde yapılacak PM toplantısında Sarıgül"ün affı ve partiye katılmasının yolu açılacak ve 29 Ekim"de partiye katılacak ve 1 Kasım"da da seçim startı vereceği şeklinde.

Bu senaryo, Kılıçdaroğlu"nun geçmişi değil geleceği tercih ettiği anlamına geliyor.

6 PUAN FARK VAR, 22 İLÇEYİ ALIRIZ

Yazıyı Sarıgül çevresinden bir iki duyumla bitirelim.

Son dönemde Türkiye gezilerini sıklaştıran Sarıgül, İstanbul adaylığından da seçimi alacağından da emin. Yakın çevresinden aldığım kulislere göre AK Parti"ye 6 puan fark atacaklarını ve İstanbul"da 22 ilçeyi alacaklarını söylüyor. Nasıl olacağını da Sarıgül Sivas"ta açıklamış; "Her CHP"li dört kişiyi ikna edecek".

İkna edebilecek mi göreceğiz.

twitter.com/murataksoy
11 yıl önce
Sarıgül"ün CHP"ye katılması Baykal"ı istifa ettirir mi?
Said Halim Paşa
Ne olacak bu anne babaların hali?
Seçim sonrası ekonomide manzara nasıl?
Amerikan siyasetinin İsrail ‘trajedisi’
Jeopolitik sürpriz: ABD, Rusya ve İsrail nasıl anlaştı?