|
“Rahmet/cennet kapıları açılır..” (1)

Ebu Hüreyre, Allah Rasulünden şöyle bir haber naklediyor: “Ramazan geldiğinde rahmet (veya diğer bir rivayette “cennet”) kapıları açılır, cehennem kapıları kapanır ve şeytanlar bağlanır.” (Buhari ve Müslim).

Allah Rasulü öyle bir konuda haber veriyor ki, Allah''tan haber almayan hiçbir muhabir, ajans ve haber kaynağı bu konuda bize haber iletemez. Bu haber, özünde dünyadaki eylemlerimizle ahiretteki akıbetimiz arasındaki bağa dikkat çekiyor. Dünya zaman ve mekânıyla, ahiret zaman ve mekânı arasındaki bağlantıya dikkat çekiyor.

Hadisin metninde farklılıklar var. Bu farklılıklardan biri de “rahmet kapıları” ibaresinin bir rivayette “cennet kapıları” şeklinde gelmesi. Öncelikle “rahmet kapıları” rivayetini ele alalım. İlkin şu sualleri sormak lazım: Ramazan dışında rahmet kapıları kapalı mı ki, Ramazan gelince açılıyor? Hadisi bu bağlamda nasıl anlamalı, nasıl yorumlamalı?

Efendim, şöyle bir yorumla bu suali cevaplayabiliriz: Allah''ın rahmetinin tek bir kapısı yoktur, birçok kapısı vardır. Sair zamanlarda bu kapılardan açık olanlar vardır, kulun talebiyle açılacak olanlar vardır. Burada iki şeyi birbirinden ayırmak lazım. Kilitli olmak ayrı bir şey, kapalı olmak daha farklı bir şey. Allah''ın rahmet kapılarından hiçbirisi kilitli değildir, sadece vurunca açılacak şekilde kapalıdır. Kul o kapının önüne iradesini kullanarak gelir. Bunun adına Kur''an “tevbe” (Allah''a yönelmek) ve “istiğfar” (Allah''tan af dilemek) diyor.

Tevbe ve istiğfar ile rahmet kapılarının önüne gelip o kapıyı tıklatana, samimiyeti oranında kapı açılacak ve o kula rahmet saçılacaktır. Ramazan''da ise bu kapılar ardına kadar açık tutulur. Ramazan''ı ihya eden ve oruçla ihya olan kimse, bu kapılardan girip rahmete gark olacaktır.

15 yıl önce
“Rahmet/cennet kapıları açılır..” (1)
X’e kısıtlama an meselesi
Musevî bir yasadan Kızıl Düve miti üretmek
Sosyal çürüme yazıları 2: Her türden bağımlılıklar cumhuriyeti
Bir bu eksikti...
IBAN veren esnafın katli vacip mi?