|
İsmail Kara
İsmail Kara'yı düşününce aklıma şöyle bir görüntü geliyor. Bir adam koca bir ağaca sarılmış, kökünden sökmüş, omuzlamış gidiyor.


İsmail Kara da Sırat-ı Müstakim ciltlerini öylece kucaklamıştı. Sebilürreşad ile beraber battal boy 25 cilt. Bunları gözümün önünde satır satır okudu. Türkiye'de bu okumayı yapan kaç kişi vardır?


Ara sıra rastladığı nükteli anekdotları bana da okurdu. Aklımda kalan biri şöyle: Bir okuyucu şikayet ediyor: “Geçende bir çay bahçesi civarından geçiyordum. Şu şarkı kulağıma çalındı: Adalardan bir yar gelir bizlere. Böyle mühtehcen şarkıların umuma açık yerlerde söylenmesine mani olacak kimse yok mudur?”



Yüzyıl önceki ahlâk böyle. Biz yanmışız arkadaş.



İsmail Kara, Hareket Dergisi çevresine en son katılan en genç simadır. Kadere bakın. Netice aynı odayı otuz yıl birlikte paylaşacağımız varmış.


Aramızda yaş farkı olmasına rağmen daima ben sordum o cevap verdi. O kadar donanımlı biri idi ki bilhassa İslâmî konularda benim için fetva makamı oldu. Yüzyüze baka baka konuşmadan konuşur hâle geldik.



Kendisi hafızdır, muhteşem bir hafızası vardır. Benim gibi dün yediğini unutmaz. Tertipli, düzenli, arşivci, bilimsel disiplini olan biridir.



Sevgili kardeşim Prof. Dr. Ali Birinci gibi o da bir kitapseverdir. Kadıköy sahafları arasında mümtaz mevkii vardır. Yıllarca topladığı kitaplardan oluşan hatırı sayılır bir kütüphanesi vardır.



İsmail Kara kitap toplamakla yetinmez onları okur. İslâmî ilimler bir yana; tarih, sosyoloji, felsefe, biyografi vb. gibi alanlarda geniş bilgisi vardır.



Benim latifeci olmama karşılık o ciddidir. Çok zaman onu güldürürüm.

(“Ağlarım hâtıra geldikçe gülüştüklerimiz” mısraını tekrar ederiz).

Öğrenciler onun yanında doktora yapmaya can atar. Öğrenci ile yakından ilgilenen bir hocadır. Günümüzde böyle hoca pek kalmadı.


Dergâh Yayınları kadar daha pek çok kurum için kitaplar hazırlamış, yayınlamıştır. Memleketi Rize için yaptığı yayınlar örnek olmalıdır.



Yıllardır ilgilendiği konular hakkında hazırladığı yirmiye yakın dosya vardır. Bunlardan en az yarısının kitap hâline gelmesi için ısrarcı oldum, emekliye ayrılmasını istedim.



Bu konuda rahmetli Prof. Osman Turan'ın söylediklerini yeri geldiğinde anlatırım.



Hoca'yı her bayram ziyaret ederdik. Çalışma odasında koca bir masası vardı. Üzeri notlar, fişler, kitaplar vb. ile dolu. Hoca masadaki çalışmaları hakkında bilgiler verirdi.



Bir seferinde epeyce anlattı, neler neler yapacağını söyledi. Sonra durdu, şöyle on saniye sustu, düşündü. Başını kaldırıp biz gençleri süzdü. Kederli bir ses tonu ile: “On tane Osman Turan gelse bu işleri bitiremez” dedi. Altı ay sonra da vefat etti.



Cenab-ı Hak İsmail Kara'ya uzun ömür ve sağlık versin. Bütün arzum elindeki dosyaların kitaba dönüşmesidir.



Bunlardan biri geçtiğimiz günlerde yayımlandı. “

Cumhuriyet Türkiyesi'nde Bir Mesele Olarak İslâm 2. Cilt

” (Dergâh Yayınları, Kasım 2016, 639 sf.).



Kitabın birinci cildi daha önce yayımlanmıştı. İsmail Kara bu çalışması ile Cumhuriyet döneminde İslâm'ın nasıl anlaşıldığını, dine karşı hemen bütün çevrelerin nasıl yaklaştığını ortaya koyuyor.



Burada bu büyük eserin neleri kapsadığını sayıp dökmeyeceğim. Ancak bugün dahi sıklıkla gündeme gelen, ateşli tartışmalara sebep olan meselelerin aslını-astarını dile getiriyor. Laiklerle dindarların, akademisyelerin, siyasilerin, devlet adamlarının, Diyanet mensuplarının, medyanın, yerli ve yabancı araştırmacıların, bürokratların görüşlerine yer veriyor.



Belgeleri, demeçleri, günü geçince unutulan tavırları gördüğünüzde neyin ne olduğunu anlıyorsunuz. Bu konuda cahilane konuşan ve yazanların kaç paralık adam olduğu ortaya çıkıyor. Hani ağzı olan konuşuyor ya.


Sonlarken İsmail Kara'nın bu eseri ile ilmî neşriyata nasıl bir yenilik getirdiğini de söylemeliyim.



Eser akışkan dili, görsel malzemesi, ekleri ve dipnotları ile “kitaplaşması” yolunda âdeta bir devrim yapıyor.



Okurun ilgisi ve dikkati sürekli diri tutuluyor; kalın kitap okumaktan korkanların (benim gibi) korkusu yok oluyor.



Sevgili İsmail Kara'yı tebrik ediyor, nice kitaplara diyorum.


#İsmail Kara
#Hareket Dergisi
#Sebilürreşad
#Sırat-ı Müstakim
7 yıl önce
İsmail Kara
Efendimiz’in (sav) Zekatı-1
Milyonlar milyarlar havada uçuşuyor
Sandık başına giderken…
Operadaki Hayalet’in “kehaneti” gerçekleşirse…
Ayasofya’yı açan adama vefa zamanı