|
Tayyip Erdoğan neyi simgeliyor?

Belediye Başkanlığı yaptığı dönemde İstanbul''daki Anadolu ile özdeşlenen Tayyip Erdoğan, kendisine oy veren binlerce kişi tarafından her gün hapishanede ziyaret ediliyor.

Özgürlüklerle dayatmadan yana olanlar arasında bir referandum niteliği taşıyan genel seçimler arefesinde, Anadolu insanı, Erdoğan''ın şahsında kendisinin cezalandırılmaya çalışıldığını biliyor.

Erdoğan, seksenli yıllardan sonra Türkiye''de yaşanan dönüşümün simgesi. Türkiye''de başta İstanbul olmak üzere, Konya, Çorum, Kayseri, Maraş ve Urfa büyük bir dönüşüm yaşıyor.

Yerel yönetimler, Özal ile başlayan dönüşümün lokomotifi oldular. Karatepe, Ürün, Ersoy, Sezal ve Bahçıvan gibi belediye başkanları, Anadolu şehirlerini İstanbul ile birlikte bütün dünyaya açtılar.

Erdoğan Anadolu''yu İstanbul''a taşıdı. İstanbul da, Anadolu''yu Ankara''ya ortak etti. İktidarlarına ortak istemeyen dayatmacı güçler, hukuğu siyasallaştırarak, Anadolu''nun önünü kesmeye çalıştı.

Devletin Anadolu''suyla, Milletin Anadolu''su birbirinden çok farklı. Biri kültürünü reddettiğini göstermek için, tereciye tere satmaya çalışıyor. Öteki, kendi kültürüne dört elle sarılarak, başka kültürlerle yarışabilmek için, gecesini gündüzüne katıyor.

Türkiye''nin nabzını çok iyi tutan Erhan Göksel, son üç dönemin genel seçimlerinden çıkarak, "merkez"in yeni konumunu değerlendirmiş.

Göksel "Türkiye büyük kentlerden, özellikle de İstanbul''dan bildiğimiz iki ayrı yaşam biçimi arasında coğrafi olarak da bölünüyor sanki. Devlet Tiyatrosu ile CSO''nun turneleriyle ile giderilemiyecek türden bir bölünme bu" diyor.

Sözkonusu bölünme yeni değil. Anadolu''da Tanzimat''tan bu yana iki kesim politikadan ekonomiye kadar her alanda çok ciddi bir biçimde hesaplaşıyor.

Sovyetler Birliği''nin dağılmasıyla, sağ ve sol gibi, zengin ve yoksul çatışması da anlamını büyük ölçüde yitirdi. Artık merkezi sağ ve sol ekonomi politikaları belirlemiyor.

Merkezde Tayyip Erdoğan var.

Merkezi Anadolu insanının kültürü belirliyor.

Anadolu insanının kültürüne bağlı olanlar merkeze yerleşirken, karşı olanlar merkezden uzaklaşıyorlar.

Önümüzdeki seçimler, Anadolu insanının kültürüne bağlı olanlarla karşı olan arasında bir referandum olacak.

Yalnızca dünyada değil, Türkiye''de de kültürler savaşıyor.

Kimse bu savaştan kaçamaz.

25 yıl önce
Tayyip Erdoğan neyi simgeliyor?
Ne olacak bu anne babaların hali?
Seçim sonrası ekonomide manzara nasıl?
Amerikan siyasetinin İsrail ‘trajedisi’
Jeopolitik sürpriz: ABD, Rusya ve İsrail nasıl anlaştı?
Nazlı seçmen günlerinde siyaset