|
Aklı gönlünde yeşil kentler

Kentler ve kurumlar, herşey sürekli değişir. Kentlerin ve kurumların, zaman içinde değişmelerine direnilmez. Çünkü, zamanı gelmiş bir doğum gibi, zamanı gelmiş bir değişimin önünde hiçbir güç duramaz. Bu yüzden, değişime karşı durulmaz, değişim yönlendirilir. Değişimi yönlendirmede ana ilke: Değişerek gelişmek, gelişerek değişmektir. Dünyada bir kurum, bir kent, ne kadar değişirse, o kadar gelişir.

*

Ekonomik, kentsel ve kültürel hayatın odak noktasını değişimin hızı ve yönü oluşturur. Her talep kendi kentini oluşturduğu gibi, her arz da kendi rantını oluşturur. Hergün değişerek, yeniden doğmayan kurumlar ve kentler, canlılıklarını koruyamazlar. Değişime direnen, değişme özürlü, kurumların ve kentlerin, uzun ömürlü olmaları mümkün değildir. Değişimin anayasası, arz ve talep yasası, ana yöntemi fayda ve maliyet analizidir.

*

Dünyanın hiçbir ülkesinde, arz ve talep yasası kusursuz işlemediği, fayda ve maliyet analizi eksiksiz yapılmadığı için, kurumlar ve kentler, çözüm yeri oldukları kadar sorun kaynağı da olurlar. Bunun için, plansız şehirleşme, ilkesiz kurumlaşma, hayatın bütün boyutlarında, büyük sorunlara yol açar. Denetimden çıkan rant kaynağı büyük kentler, ileri boyutlara ulaşan çevre kirlenmesi ve her alanda etkilerini gösteren kültürel kirlenme, sorunların önde gelenleridir.

*

Yaşanabilir bir Türkiye için, İstanbul başta olmak üzere, köklü bir değişimle, bütün kentlerin yıkılıp, insani boyutlarda yeniden inşa edilmeleri gerekir. Yalnızca Türkiye"nin değil, bütün ülkelerin, ağaçlar arasında binaları olan, yeşil ve kolay yaşanılan, akılları gönüllerinde kentlere ihtiyacı var. Ve akıllı yeşil kent, aklı başında olan kent değil, aklı gönlünde olan kenttir.

*

Yeşil ve akıllı kentlerin simgesi, göklere isyan edercesine uzanan çok katlı binalar değil, göklerle uyum ve alışveriş içinde olan ağaçlardır. Yeşil ve akıllı kentlerin, hiçbir binası ağaçlardan daha büyük yapılmaz. Yeşil ve akıllı kentlerde, binalar arasında ağaçlar yoktur, ağaçlar arasında binalar vardır. Yeşil ve akıllı kentte, her ağaca bir insan, her insana bir ağaç düşer.

*

Yeşil ve akıllı kentler, yerel yönetimler ve yapı işletmeleri için, para basan makinalar değildir. İster kamu kuruluşu, isterse özel kuruluş olsun, kentleri para basan makinalar olarak görenler, önünde ya da sonunda, rant için inşa ettikleri, gökdelenlerin altında kalırlar.

*

Dünyanın hiçbir yerinde, kentlere karşılıksız para kazandıran, bitmez ve tükenmez rant merkezleri gözüyle bakılmamalıdır. Kentlerden ihtiyacından daha fazlasını alanlar, kendi ölüm fermanlarını kendileri imzalarlar.

*

Yeşil ve akıllı kentler, rant paylaşım alanları değil, hizmet sunma alanlarıdır.

*

Yaşanabilir kentlerde, akıl gözünden önce gönül gözüne önem verilir.

*

Ağaçsız bina, binasız kent olmaz.

*

Kentlerde herşey akıl gözüyle görülmez.

11 yıl önce
Aklı gönlünde yeşil kentler
Tevradî bir mitin Kur’anî bir kıssa ile tashihi
i-Nesli anlaşılmadan siyaset de olmaz, eğitim de…
İç talebe ilişkin öncü göstergeler ilave parasal sıkılaştırmaya işaret ediyor!
Enerjide bağımsız olmak
Târihin doğru yerinde durmak