ABD, tahıl koridorunun açılmasını ve dünyaya ulaştırılmasını samimiyetle istiyor mu?
Putin’in Soçi’deki basın toplantısında, ‘Batı bizi aldattı’ itirafı aslında zayıflık göstergesi değil, tersine politik. Batı’nın, özünde ABD riyakârlığının altı bir daha çizilmiş oluyor…
Nitekim Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “Yaptırımlar konusunda Batı yumuşamalı” mealindeki ifadesi, Amerikan dolandırıcılığının Türkçe’ye tercüme edilmemiş halidir…
Esasen, Rusya ve Kiev’in İstanbul’da barışa en yaklaştığı anların nasıl sabote edildiği konusu Ankara’nın bilgisi dâhilinde olduğundan, aleni açıklamalarla failleri işaret edildiğinden, binlerce genç insanın kanı ellerinde olanların dolandırıcılığına da şaşırılmamıştır herhalde.
Sonuç olarak Soçi’deki basın toplantısına bakarak söylenebilir ki, Tahıl Koridoru hemen-şimdi yaşama dönmeyecek. Rusya’nın ne dediği belli, ‘yükümlülüklerini yerine getirsinler, hemen meseleyi çözelim’. Yani ümit var. Türkiye’nin de işin peşini bırakmayacağı anlaşılıyor.
İki ülkenin alış-verişini kendi para birimleriyle, dolar ve euro dışında yapmak konusu da masadaydı ve bu küresel zeminin parçasıdır. Bu da bizi kısa süre önce yapılan BRICS zirvesinin çıktılarına, bu ay içinde yapılacak G20’den neler çıkacağına getirir. Soçi, Doğu-Batı tartışmasının parçası, anti-dolarizasyon arayışının fonksiyonu oluverir.
Batı’nın gözü bizde diye bizim gözümüzün nerede olduğunu unutamayız…
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın Irak gezisinin sıra dışılığı ortada. Irak ve Suriye’de eş zamanlı gelişen olaylar, Kerkük krizi, Deyrizor vakası, Şam’daki Esad karşıtı protestolar, vs…
Nihayet iki ülke ilişkisi üzerinden/sınırlayarak Soçi’ye baktığımızda, seçim ertesinde Türkiye’nin Batı’yla ilişkisini/rotasını “tazelediğine” yönelik yaygın intiba ve “temenninin”, Erdoğan-Putin görüşmesi sınavından geçip-geçmeyeceği de merak ediliyordu.
Başta Rusya olmak üzere Türkiye’nin şartları da ilişkileri soğutmaya müsait değil. Ancak mesele bu değil; çünkü bu bakış, ilişkileri, “mecburen, kerhen, konjonktür nedeniyle, geçici”ye indirir.
Bugün Ankara Doğu’yu nasıl görüyor, Batı’yı nasıl görüyor, kısa-orta vadeli kestirmeleri neler? Eğer ekonomik sıkıntılarını aşma adımlarını veri alırsanız başka sonuç çıkar, çok kutuplu yeryüzüne göre ayar yapıyorsanız farklı sonuç çıkar. Ya da önümüzdeki yerel seçimler için uygulanan politika pratiklerine bakarsanız daha da başka.
Türkiye hangisini “devlet politikası” olarak alıyor! Mesele budur.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.